INGREDIENTS:
- 80g Sweet Potato - steamed & mashed
- 120g Glutinous Rice Flour
- 20g Plain Flour
- 35g Castor Sugar
- A pinch Salt
- 100ml Water
- Sesame Seeds - for rolling
- Coconut/Bean Filling
- Mix all ingredients to form a soft dough.
- Divide into 12 balls.
- Flatten each ball, place a ball of filling & wrap.
- Roll onto sesame seeds.
- Deep fry until golden.
- Enjoy!
uiii..semacam jek menu kueh ptg ni..kueh bom....bom kang meletup....lepas makan kueh bom ni..mesti baby nak pop out...
ReplyDeleteAkak ingat..bom lain yg meletup..sempat buat kuih bom lagi....memang liat..betuila Fitri...Fitriah ni..kompem!
ReplyDeletecomei2 nya kueh bom hana, bulat sebulatnya..cunlah!
ReplyDeletebetullah...bulat sebulat bulatnya kuih bom hana! baik2 bom lain yg meletup nanti.hihihi
ReplyDeleteto k.min..
ReplyDeleteamboiii laju ajerr! mmg nk letopkan peyut dulu, pehtu mesti bb kuor! hahaha ye ye ooo jerk!
to k.watierman..
kikiki... iyer la tuh kot! tak kisah la mlm raya pong! best gak! hehehe
to k.am..
bolat cam tuannyer erk k.am! ngeeeee
to k.ain..
mmg nk letopkan bom yg lg satu tuh pong! ntah letop ntah tak! hihihi
makan kuih bom...moga cepatlah 'meletop' hihihi...
ReplyDeletetak kiasah lah hana bila2 pun...janji semua selamat ye...
teruskan debaran dan penantian anda hihihi...
nanti dtglah ambil kad dr akak ye..
kakchik suka kuih bom ni sama ada inti kacang hijau atau kacang merah. selalu kalau nak makan beli je kat gerai kuih-muih dekat pejabat tapi kulitnya tu keras sikit.
ReplyDeletecomel2 kuih bom hana.mentang2lah dia bulat macam bom, hehe.
to k.suzi..
ReplyDeletedebaranku blom berkesudahan nih kak! hehehe... mmg redha jerk bila2 masa.. :)
to kakchik..
kihkihkih... semolat diriku kan kakchik! ngeee... kita smlm nk buh kcg merah gak, tp cam pelik sbb tak penah mkn yg cenggitu! last2 buh kelapa jugak! hehehe
bOlatnyer kuih bOm kO ni yOng..hahha
ReplyDelete