aritu laling aku bli lada ijo nih punyer la banyak! 'nk wat apa byk2 ni yang?' 'ntah!' 'dah tuh nape bli byk?' 'sbb murah!' huh! sabo jer la aku....... tuh yang aku korbankan wat cili jeruk nih! leh makan ngan mee goreng, mee rebus, mee bandung n segala pesen mee... cili ijo nih langsung tak pedas! bleh wat ulam sape nak! hehe.. resepi dr k.jun yg cung melecung! maceh kak! ;) Bahan-bahan
Cara-cara - 5-6 cili hijau-potong n buang biji
- 1 cawan cuka
- 1 cawan air
- gula
- masak air n cuka hingga mendidih. masukkan gula.
- masukkan cili n tutup api bila cili berubah warna.
- simpan dalam bekas dan bleh makan bila2 masa dengan pelbagai jenis mee.
Salam kak hana,
ReplyDeletesaya tak pass lagi wat cili jeruk tu. bagus ni cara kak hana. saya slalu terlebeh beli. da kerut merut baru prasan hihi
Akak pun suka buat cili jeruk ni, simpan dlm esbok, bila2 nak guna sonang..!
ReplyDeleteakak tak reti mkn cili jeruk ni. tak tahan pedas pun ye gak!!hihi
ReplyDeleteCili merah aci tak buat jeruk? Malasnya nak gi kedai beli cili ijo..
ReplyDeleteto nurindah..
ReplyDeletewlm nur..akak pon selalu camtu gak! sayang klu tk wat apa2! sini cili mahal lak tuh!
to k.am..
btol btol btol tuh kak kan!
to k.ain..
lerr k.ain! dh buat jeruk tak pedas sgt la... rasa masam2 cuka jerk..
to mamafami..
hentah! bleh tak erk?? tak tau! hehehe
tengs 4 the recipe. i loiikkee.
ReplyDelete