Thursday, November 5, 2009

Cili Jeruk

aritu laling aku bli lada ijo nih punyer la banyak! 'nk wat apa byk2 ni yang?' 'ntah!' 'dah tuh nape bli byk?' 'sbb murah!' huh! sabo jer la aku....... tuh yang aku korbankan wat cili jeruk nih! leh makan ngan mee goreng, mee rebus, mee bandung n segala pesen mee... cili ijo nih langsung tak pedas! bleh wat ulam sape nak! hehe.. resepi dr k.jun yg cung melecung! maceh kak! ;)

Bahan-bahan
  • 5-6 cili hijau-potong n buang biji
  • 1 cawan cuka
  • 1 cawan air
  • gula
Cara-cara
  1. masak air n cuka hingga mendidih. masukkan gula.
  2. masukkan cili n tutup api bila cili berubah warna.
  3. simpan dalam bekas dan bleh makan bila2 masa dengan pelbagai jenis mee.

6 comments:

  1. Salam kak hana,
    saya tak pass lagi wat cili jeruk tu. bagus ni cara kak hana. saya slalu terlebeh beli. da kerut merut baru prasan hihi

    ReplyDelete
  2. Akak pun suka buat cili jeruk ni, simpan dlm esbok, bila2 nak guna sonang..!

    ReplyDelete
  3. akak tak reti mkn cili jeruk ni. tak tahan pedas pun ye gak!!hihi

    ReplyDelete
  4. Cili merah aci tak buat jeruk? Malasnya nak gi kedai beli cili ijo..

    ReplyDelete
  5. to nurindah..
    wlm nur..akak pon selalu camtu gak! sayang klu tk wat apa2! sini cili mahal lak tuh!

    to k.am..
    btol btol btol tuh kak kan!

    to k.ain..
    lerr k.ain! dh buat jeruk tak pedas sgt la... rasa masam2 cuka jerk..

    to mamafami..
    hentah! bleh tak erk?? tak tau! hehehe

    ReplyDelete