Bahan-bahan
Cara-cara - >>Bahan untuk rebus
- Ikan tongkol- gune ikan saba
- asam keping
- lengkuas
- garam
- manisan/gula melaka
- >> Bahan untuk goreng kicap
- bawang besar-hiris
- bawang putih- hiris
- cili padi- hiris
- kacang panjang- tukar btg saderi
- kicap
- sos tiram
- Bersih ikan dan rebus dengan bahan-bahan rebus. Letak siket air tapi tak payah tenggelam ikan. Tutupkan periuk.. biarkan di atas api 4-5 minit. Ikan yang dikukus semalaman lagi sedap bila digoreng.
- Goreng ikan tongkol yang direbus sehingga garing. Ketepikan
- Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan kacang panjang. Goreng dalam 2-3 minit.
- Kalau nak berkuah masukkan sedikit air rebusan. Lepas tu bolehlah dimasukkan ikan. Kacau biar sebati.
- Sedap dimakan ketika masih panas-panas.
haaa... kan dah kata mmg sodap! bak nasi panas2.. nak makan gak nih
ReplyDeletesalam kak hana,
ReplyDeletecomei sungguh ikan masak kicap tu posing... hihi
Ikan saba ni dah sampai Penang dan sedap lak tu....nanti boleh ciplak resepi ni...hihi...
ReplyDeleteKlu masak kicap wat camna pun sodaaappp!
ReplyDeleteto k.nor..
ReplyDeleteye la kak! isi ikan lembut sbb dh kene rebus dulu kan.. klu tk sblm nih goreng terus keras!
to nurindah..
slm nur.. mcm tuannyer erk?? ahaks! persan! :D
to k.watierman..
terer tol kejap dh sampai penang yer! slamat mencube k.watie~
to e-na..
yg nih extra sodapppp! hihihi
Ikan negro tuh hitam manis ler.. cedapp pulak kalau buleh makan ngan nasik panas. uish, banyak hari tak makan nasik ni... sedappnye!
ReplyDeleteto blogresipi..
ReplyDeleteperghh! dasat ko diet erk ijan?! toce! toce!
ooooohhhh...ikan saba tu ikan tongkol ke..??? baru le tau!!!hihihi
ReplyDeletek.ainnnn... bukanlah!!! ikan saba tk tau kat mesia ikan apa! ikan tenggiri kot! ataupon mmg nama dier ikan saba! hentahlah! kita fail bab nama2 ikan! hahahaha
ReplyDeletesalam hana.
ReplyDeleteada jugak ya resepi bodo2, hehe lawak.
ikan goreng kicap tu nampak sangat sedap, kakchik pun suka lauk macam tu.