Bahan-bahan
Bahan A:
2 cawan tepung
1 cawan koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik
2 cawan gula halus >ayak sebelum disukat
Bahan B:
4 biji telur
1 cawan marjerin cair - hana gune myk masak jerk!
1 cawan susu pekat
1 cawan air panas didih
Cara-cara
- Panaskan pengukus. Pastikan air kukusan sudah mendidih bila kek hendak dikukus
- Ayak terus bahan2 A ke dalam mixing bowl. Kacau menggunakan whisk
- Masukkan bahan B dan kacau sekata
- Masukkan pula bahan C dan kacau sehingga adunan betul2 sebati
- Gris loyang dan taburkan tepung/alas kertas minyak.
- Masukkan adunan ke dalam loyang. (untuk menghasilkan tekstur kek yg benar2 sekata dan x berketul2,Sue tapis adunan semasa memasukkannya ke dalam loyang)
- Kukus sekurang2nya 1 setengah jam (tutup loyang dengan aluminium foil ketika mengukus)
versi bakar. still moist!
Utk Topping
1/2 cwn serbuk koko van houten
1/2 cwn susu pekat
2 sudu besar air panas
1 sudu besar butter@marjerin
Campurkan semua bahan dan masak secara double boiler hingga agak pekat dan sebati. kemudian curahkan ke atas kek.
1/2 cwn serbuk koko van houten
1/2 cwn susu pekat
2 sudu besar air panas
1 sudu besar butter@marjerin
Campurkan semua bahan dan masak secara double boiler hingga agak pekat dan sebati. kemudian curahkan ke atas kek.
Yummy..sedapnya..nak wat jugak le....!TQ Hana!
ReplyDeleteDesign sempoi ala seksi cam ni yg buat kek tu nampak laagi sedap kan.. nak mintak sikit dah jadik 'baja' plak.. telan air liur jelah..
ReplyDeletemasuk2 jer nengok ada kek cekelat siap meleleh lagi.. nasib baik ler air lur akak x meleleh sama! tapi sikit lagi nak melelhe tu!he..he..
ReplyDeletecntiknya hana...nengok tu sibujang sorang tu siap mencolet lagi cekelat tu.., auntie am nak cikit lah..!!sedapnya tu!
(pst: pls check email ok..TQqqqqqq...!!!!)
erm,sedapnya...thanx kak...resipi yg simple..x sabar nk try
ReplyDeletesuka lah yg versi bakaq tu. comei2 aje. nak buat la nanti time bday anak akak tahun depan. hehehe
ReplyDeletehana... k fae order leh? ujung minggu nih smpi umah oks! hehehe....oishisou...nak2 nengok krim yg meleleh tuuu...
ReplyDeletelaa...lupa lak nak tanya. tingin gak nak buat...tp susu pekat xde stok ar...kalo nak gantikan ngan susu cair sukatannye camne ekk?
ReplyDeletewahh berdarah hidung tgk kek ni.. siap topping tak tahan.. nak sepotong kak hana.. leh ar
ReplyDeleteNa...akak nk tnya sikit..dulu penah gak try wat ikut resipi camni.Dia punya tekstur tu lembut cam melekat,tapi bukan melekat tak masak tu..mmg mcm itu ke rupanya...
ReplyDeletebkn pe..akak ni bab baking2 xterer..
habaq mai petua sikit
mak aiii..dia tunjuk kek ceklat pulak dahhh..terasa2 tekstur kek nih kat tekak..lembut n sedap jek..huhh..lama x buat kek..nih kire dah abis laa ek kak?ke akak sorok nih?
ReplyDeleteSalam kak hana,
ReplyDeletewah! kek coklat! cekodok da abes. tapi bawak pinggan nak mitak kek sepotong bole kak? hihi
Ishh....anak sapa lah yg comey sangat tgh lick cekelet tuuu...ikut perangai mak diaa lahh tuuu.....sapa lagi!!!.....Mesti hana, siap2 nak baling aku dgn lesung...weyy org jepun guna lesung juga ke?...
ReplyDeletemeleleh air liur ku cam meleleh coklat tu :)
ReplyDeleteAmboiiihh tangkap leleh tul tgk lelehan ganache tu..patutlah yg sorang tu curi2 menjilat jari hehee...sabor je laaa...
ReplyDeleteAmboi Danial..sampai hati tak ajak auntie potong kek tuh sesama... wpon besday auntie dah lepasss lamer..hehehe... yg meleleh tu yg ta tahan tu kak hana :)
ReplyDeleteUish, kejam betul tengok cokelak tu ngalir, huhuhuhu, cedap sungguh..
ReplyDeletesalam.. dah try resepi ni sabtu lepas.. sedap n mudah nak buat..tq..
ReplyDeletecair tengok coklat tu..
ReplyDelete