Tuesday, November 17, 2009

Lemon Rosemary Chicken Grilled

yattaaaaaaa... tertunailah hasrat dihati!! (cam biasa dengo jerk ayat nih! tp dmana yaa?? kehkehkeh ) tak tertahan ngan godaan mamafami la nih! stat perap ayam mlm td taw! punyer la semangat nk buat! kikikiki... lama gler aku peram resepi nih! sejak k.zai aktif kat FP lagik! maknanya taun lepas la kan! haaa tau takpe! hihihi aku bli rosemary kering tuh semata2 nk wat menu nih! arini terlaksana sudah! yeaaaaaaaa.. cam budak2 plak! hiks! meh layan resepi! resepi en.jamie yg tersohor tuh! C&P dari dapur kak.zai.. maceh er kak! orang lain wat sekoq! aku wat separuh ekoq jerk! maklum ler rakyat sket! hihihi....

LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED
Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver) Diolah oleh Jeni.

Bahan-bahan
  • 1 kg ayam/1 ekor ayam
  • 1 biji lemon
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar olive oil
  • Segenggam Rosemary Kering - 1/2 botol kecil
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam
  • 2 biji kentang dibelah 2 - letak lebih
  • 2 biji tomato atau lebih
  • Baby carrots - guna carrot besar yg dipotong2
  • 1 biji bawang besar dibelah 4
  • 2 sudu serbuk Paprika - ditambah
  • Kicap Pekat - ditambah
  • Garam dan gula secukup rasa
  • hana tambah madu 2 sudu besar.
Cara-cara
  • Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
  • Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
  • Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam. Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
  • Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
  • Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
  • Jeni cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
  • Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
  • Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak. Hidangkan..bersama mashed potato dan salad. -hana tk wat mashed potato sbb dh byk sgt kentang! hihihi
jemput makan!
pelakon2 tambahan! *pinjam ayat ijan! kehkehkeh

15 comments:

  1. hanaaa oiiii...feberet nihh!!! lapor dik nonnn oiiii...ahaks..
    mohon cilok resepi mau simpan dalam peti besi aaaaa....

    tnx xoxo...muwahssssssssssssss ;)))

    ReplyDelete
  2. hai rajin tul nak rasa boleh hehee sebelah dari aym tu...buat ratah hehehe

    ReplyDelete
  3. nampaknyer kak Hana dah mula mengganas muahahaha....akak...ngah sejuk2 ni... sedapnyer makan grill2 syedapnyer....rajin akak...

    ReplyDelete
  4. wahhh..dh buat dh dia. sedap ni!! nak tumpang makan..boleh..????

    ReplyDelete
  5. wahhhahahahah...cam kat restoran..hebat la kak hana nie...

    ReplyDelete
  6. kita dtg bw mashed potato ni.. nak tumpang mkn ayam tu sekali :-)

    ReplyDelete
  7. alahai hana...nape x wat sekoq trus...tak abis xpe, leh terbangkn ke toyohashi nie...hehehe. kat cni rakyat jelata ramai boleh tolong abiskan!

    ReplyDelete
  8. amboi ramainye pelakon tambahan dier!!! bersolek takmo kalah ngan pelakon utama neh.hehehe

    ReplyDelete
  9. amboi, kemain seksi posing gambo last tu.. tirrgoda i u!! cam nak memanggang gak arr wiken ni..

    ReplyDelete
  10. Tergugat keimananku tengok chicken grilled kak hana ni....... Nak try gak la. Dah siap link kan blog kak hana ni di blog saya. Bleh ye....

    ReplyDelete
  11. memang mablesss!!! k.ct dah lama gak nak memasak ayam ni hana. tapi masih x jumpa cik kak rosemarry tu kihkihkih.

    insyAllah bila dah jumpa nnt cik rose tu konpom k.ct buat sekoq ayam tu hehehe

    ReplyDelete
  12. isyk terlalu kuat godaannya tambah2 tengah busy dgn assignment ni perut cepat aje laparnya.

    ReplyDelete
  13. Mmmm ni saper dah goda saper daaa.... cam ni, mama nak kena buat juga lagi sekali untuk rasa sendiri... Kalau buat, nak buat dengan setnya la kot.. mashed potato, sos lada hitam.. mm apa lagi? Wah, semangat cam power rangers, ntah jadi ntah tak... hahaha

    ReplyDelete
  14. La..Hana Ayam Akak dah beli..nak minta Rosmary kering segengganm...nak kena ganti dgn daun kari dah nampak gaya nya!!!hahaha..

    ReplyDelete