Monday, November 16, 2009

Ketam Masak Merah

jom arini layan ketam! sebenonyer dah lama dah masak nih! tp baru nk tayang.. tp don wori arini kitaorg lauk ketam lagik! tp masak lemak cili padi wif kencur plak! hehehe.... request en.hubby! apa saja sanggup aku buatkan! cewwwah cam bagus gtu! hahaha.... meh! beratur sape nak!

resepi dari pn.dayangjack yg terer masak pelbagai tuh! maceh er k.dayang! cedapp! mintak halal resepinyer dkongsikan di sini kak yer! macehhh!
Bahan-bahan
  • 6 ekor ketam (dipotong ikut suka, direbus dgn sedikit garam sehingga 3/4 masak. Toskan)
  • sedikit daun sup/daun ketumbar - tarak ms nih! huhu
  • sedikit hirisan tomato - xde
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 4-5 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar cili kering kisar
  • sedikit air
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1/2 sudu besar kicap manis
  • 1/2 sk serbuk jintan manis
Bahan-bahan di bawah ini dihiris kecil2 dan ditumbuk halus:
  • 1 labu bawang besar
  • 2 biji bawang merah
  • 1 biji cili merah
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1 batang serai
Cara-cara
  1. Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi.
  2. Masukkan cili kering dan jintan manis. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap. Kacau rata2 dan masukkan sedikit air.
  4. Setelah mendidih, masukkan ketam dan bahan2 selebihnya. Perasakan dgn garam dan gula jika perlu.

10 comments:

  1. Nih ketam yg sepit beso gedabak tuh ke kak?aaa... Anta ketam nih ngan ketam kencurr tuh skali ke rumah eh kak..by hook or by crook kena anta gak..muehehe

    ReplyDelete
  2. wahhh...sedap tuuuu!!!! kat sini susah nk dpt ketam beso2. nk kena gi pasar borong. jauh sehhhh!!!!

    ReplyDelete
  3. wahhh ketammm...sedapnyeeee... yg pasti sepik dia tu sodappp...

    ReplyDelete
  4. Akak tak pandai makan Ketam..Hana tolong kopekkan...lagi pulak kat sini jarang jumpa yg fresh...selalu import dari Siam....!!

    ReplyDelete
  5. waduh2 kok kak hana ni suka betul menjelesi gue...slalu tyang mknan yg menaikkan semangat tuk mkn jekk..makin berselara la ceq cmni kak oiii..dah cuba wat2 xnmpak tp air liur lak dok nitik2 ni ha... kak..bila nak blik mesia?? huhu

    ReplyDelete
  6. Amboiiihh, amboiiihhh..komain lg menayang sepit ketam tu kat akak, tak baik tau..kena hantar sini 2 ekor..tp xnak sepit tuh..nak tang badan dia..byk isi pnyaer..sepit tu ko jelah mamah..hehe

    ReplyDelete
  7. Hana....lawa ketam tu..cam tergoda..je...dh lama xjumpa ketam kat taiping ni..almaklumlah musim ujan,dia pun nyorok...
    pe kata....lempaq mai sini 2,3 ekoq...

    ReplyDelete
  8. Uish dah habess pantang terus masak ketam ek... balas dendam ler nih ye.heheheh...

    ReplyDelete
  9. to HaSue..
    tak ar..nih yg kecit2! sedap gak! manis n rangup kulit dier! rangup tau! bukan keras! ekekeke

    to k.ain..
    lorrr syiannyerr!

    to aishah..
    bab sepit slalu hamzah yg cop dulu! akak bhgn bdn! hehehe

    to k.watierman..
    aik xde ketam?? lololo syiannyer! kita pong kopek gune gunting kak! hihihi

    to lindafendi..
    alamak!! sori klu 'menyusahkan' tekak ko linda! hehehe.. blk mesia taun 2011 insyaAllah! awat??

    to k.ummi..
    hahaha kita pong tk layan sepit kak! hamzah jerk yg layan sepit tuh! kita layan badan! alamak! klu mkn ngan akak kene kongsi2 la nih! hehehe

    to mamafami..
    haah! cedappppppppppp!!!! ehehe

    to blogresipi..
    amboiiii udah gaharu cendana pula yer! awak tuh tk lepas geram gak ker??? huh!

    ReplyDelete