Friday, November 27, 2009

Selamat Hari Raya Aidil Adha

salam aidil adha wat semua kaum muslimin muslimat! masak apa tuu?? kitaorg masak soto tulang jerk arini! xdak yg istimewanya... danish pong g skool. samo la ngan ayah dier gak! xdo la nk korban apa2! korban perasaan jerk tk dpt blk kg! huhuhu... nih projek rajen skit smlm! ala wat2 makan sendrik jerk! dh lama ngidam! tima kasih yg teramat sgt wat ORANG ITU (ijah! pinjam ayat sat! ngeee) yg sudi mengirimkan acu n inti tart! wallaaaa sukak banget thooo!! ilang kempunan dr raya aritu! huhuhu.... resepi nih pong sodapp!! cume yg tragis nyer nk menekan mende alah tuh! sampai terk**tut tuttt aku dbuatnyer! hahaha..... senonoh btol mokcik tuh erk! kikikiki........ patut la masa MIL aku wat dulu, dier mintak tulun asben aku tekankan! (aku sebenonyer tk penah buat sendrik! tau tengok n makan jerk! hahaha ) mmg seluruh tenaga kuor! takpo lah! yg penting hasilnyer amat ler pueh ati! resepi dari k.nor! maceh banyak2 kak! wat satu adunan nih! tamak btol erk??!! ekekeke... sape nk tengok tart bunga dan segala tips dr k.nor sila rujuk blog k.nor yer.

Bahan-bahan
  • 250gm butter
  • 2 sudu besar gula castor
  • 2 sudu besar minyak sapi (Ghee lagi sedap)
  • 1 bj kuning telur
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • secubit garam
  • 3 1/4 cawan tepung gandum ~ utk tart gulung
  • (3 3/4 cawan tepung gandum ~ utk tart bunga)
* kalau nak buat tart bunga kena tambahkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dicanai dan tidak terlalu lembik.. jgn terlalu banyak ya nanti keras lak
  • jem nenas secukupnya ~ digentel bulat2 (kecik sket dr guli)
hiasan
  • 1bj kuning telur
  • 1 titik pewarna kuning
  • 1 sudu air
  • Satukan ketiga2 bahan ni hingga sebati.
Cara-cara
  • Ayak ke tiga2 tepung.
  • Pukul butter dgn gula hingga putih/creamy.
  • Masukkan minyak sapi, kuning telur dan garam.
  • Pukul lagi hingga sebati.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
  • Perap sebentar (arahan tuan resipi asal ya..) supaya doh mesra.
  • Utk wat tart gulung ~ buat la cam biasa ya.. (dr start picit doh kat acu tart tu, letak inti yg digentel bujur, gulungkan, buang lebihan doh, kemaskan bahagian bawah tart, letak atas tray pembakar dan sapu kuning telur )
  • Buat hingga adunan habis dan bakar la hingga masak dgn suhu 175 - 180C.
  • Angkat dan sejukkan atas redai/rack dulu sebelum disimpan dlm bekas kedap udara

dsebabkan anak2 tk mkn tart, so aku watkan semprit nih! bila ader kaler kaler tuh diorg pong suker nk makan... resepi dr nziela my.resipi. wat setengah adunan jerk dr resepi asal. yg nih dh edit setengah adunan utk rujukan sendri.
Bahan-bahan
  • 150g butter
  • 80g gula aising
  • 50g tepung jagung
  • 80g tepung kastard
  • 120g tepung gandum
  • 1 biji kuning telur
Cara-cara
  1. Pukul butter, gula aising hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur, kacau sebati.
  3. Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli sebati.
  4. Masukkan ke dlm acuan dan picitkan ke atas loyang. Untuk hiasan ceri, coklat rice atau coklat chip, boleh letakkan sekali.
  5. Bakar 150C selama 20 minit.

7 comments:

  1. mak aiii...sempat buat kuih raya lagi ni..adoiii..jeles akak tau...sbb ko dah buleh makan..akak tak buleh makan..hahahaha...

    ReplyDelete
  2. akak duk diam2 sana er! jgn gatei2 nk makan kukis n pelbagai! *kali nih dengki kat owang plak! kikiki jgn mara kak! ;)

    ReplyDelete
  3. Salam kak hana,
    cedapnya biskut! kami taun ni, tak buat biskut.
    camana raya kat sana?

    ReplyDelete
  4. ^_________________^
    nak tart sebalang!

    ReplyDelete
  5. to nurindah..
    xde apa2 nur.. cam rutin biasa. tadak beza! huhuhu

    to k.nor..
    tak bley tak bley! tart yg nih kita kedekut banyak! muahahaha *pssttt! tQVMuchh!!!! muaahhh!! ;)

    ReplyDelete
  6. Selamat hari raya aidiladha buat kak hana sekeluarga... siap ade semekut raya lagi tu... caya lah!!!

    ReplyDelete
  7. nih sekut raya org mengidam xde isi tau! ko ngidam tak? klu tk ngidam g main jauh2 sana! hahaha

    ReplyDelete