Friday, December 25, 2009

Ayam Panggang ala Kenny Rogers

menurut resepi asal, begitulah gamaknyer bunyik ayam panggang neh! aku plak dh lupa camne rasa ayam pakcik kenny tuh! but i tell u, ayam nih sedappp! laling aku pong ckp sedap! cam rugi jerk wat sebelah ekor.. sbb bila makan ngan mashed potato cam tk hingat donia kitaorg makan! hahahaa...... haiihhhhh diorg panggang ayam turkey, kita panggang ayam biasa pong ok gak per! kehkehkeh.... jom la jemput makan! pisau sendrik2 er! sini tk cukup pisau! pisau potong daging adolah! hahaha... resepi dari my.resipi dan asalnyer dari dapur che.mid FP. tima kasih yer kak! Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
  • Bahan-2 untuk make up ayam :
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam - aku tadak sos nih ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk.
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir- hana gune gula perang
  • 2 sudu besar herba campuran
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega
Cara-cara
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- hana perap semalaman.
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
  5. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.

14 comments:

  1. Wah bestnye nampak ayam tue... tergolek golek dalam pinggan. nie kite dah bawa pisau sendirik nk potong nie tau :)

    ReplyDelete
  2. waaaaa preparation tuh mcm makan kat otel jerk dik .. cam nieh x yah tahu rasa .. terus ngap jerk ..

    ReplyDelete
  3. Salam kak Hana,
    Bestnya ayam seekor tu! Sebijik cam Kenny Rogers la...
    Saya pun bawak pisau dan pinggan dah ni. hihi

    ReplyDelete
  4. eiii!! tak malunyer ayam ni.. nampak bontot!! sapa suka makan bontot ayam tu kak?? mesti akak kan kan kan.. akekekekekkekek!

    ReplyDelete
  5. salam hana,
    alamak... nur baru berangan nak buat ayam panggang ala pakcik KR. hehehe mlm ni blh buat dinner.. thanks dear

    ReplyDelete
  6. Berjejes air liur tengok ayam panggang yang Hana buat ni...

    ReplyDelete
  7. aduh..aduh..aduhhh hanaaaaaaa!!!! nak pi kenny rogers la sat layiii. nak tompang makan jauh pulakkkkk!!!

    ReplyDelete
  8. salam hana...Fuyooo cedappnyaa...tinta datang dari jauh nie..nak bahagian wing....kalau bahagian lain tak brapa minat...ada lagi ke?..ke tinggal dada je lagi ...hihihi

    ReplyDelete
  9. Wah, bikin orang lapar aje. hehehe ... :p btw, thanks buat tips pastrynya ya.

    ReplyDelete
  10. salam hana..saya dah buat ayam ni..memang sedap..tp make up dia takla se smooth hana punye byk kerak2 legam sket hehe...dah post dlm blog kwn2 pun semua teruja nak try...thanks ek sbb share, and mintak halal jugak..suka tgk resepi kat sini semua nampak sedap2 =)

    ReplyDelete
  11. Boleh tanya 2sudu herba campurannya itu apa saja? Tq

    ReplyDelete
  12. Boleh tanya 2sudu herba campurannya itu apa saja? Tq

    ReplyDelete
  13. Boleh tanya 2sudu herba campurannya itu apa saja? Tq

    ReplyDelete