yg nih lg satu pesen
Bahan-bahan
- 100g butter
- 100g dark cooking chocolate
- 2/3 cawan gula
- 3 biji telur (suhu bilik)
- 1 cawan tepung kek (atau 1 cawan tepung gandum + 1/2 sudu kecil baking powder)
- 1/4 sudu garam
- Cairkan butter & cooking chocolate menggunakan double boiler. Sejukkan sebentar.
- Pukuk telur & gula hingga kembang.
- Masukkan adunan butter & coklat yang telah disejukkan ke dalam adunan telur.
- Masukkan tepung & garam (yang telah diayak) ke dalam adunan, sedikit demi sedikit. Gaul hingga sebati menggunakan kaedah kaup balik.
- Simpan adunan yang telah siap dalam peti sejuk at least 1 jam sebelum membakar.
- Sapu acuan madeleine dengan sedikit butter. Sudukan adunan ke dalam acuan, 3/4 penuh.
- Bakar dalam pre-heated oven pada suhu 170 C, lebih kurang 15 minit. (bergantung pada jenis oven/acuan madeleine)
cantik kedua2 acuan madeleines hana tu ya..hehe..ada lagi tak, nak kasi mak k ayu ni, favourite dia tu....kuih omputih lain tak makan kuih orang putih ni dia makan..haha
ReplyDeleteHana Akjak belum pernah buat...acuan tu pun tak pernah cari..maybe kena start buka mata...!!!Rasa dia cam mana erk??
ReplyDeleteCantekkkk...Suka(terpaksa) nengok jelah...Tak pelah...nak buat muka tak malu...
ReplyDeleteTok! tok! tok! Tuan rumah, mintak cikettttt
Tolong Coklat....mana badan i x molat....sukernyer... kaka hana untuk erma jgn luper
ReplyDeleteHana, akak nk sangat buat, tp xda acuan la pulak...mana la nk pi cari nih! Ni ada rasa iras2 baulu ke Hana? :)
ReplyDeleteCantik la kak acuan sekut tuh. silap2 bulehkuar mutiara kala selalu2 makan.heheh
ReplyDeleteto k.ayu..
ReplyDeletehihihihi...lawak la mak k.ayu! patut la satu adunan tk cukup! klu kita dtg umh k.yu, maknanya k.yu kene buat 3 adunan taww! ekekeke
to k.watierman...
rasa dier antara bahulu n kek! mcm kek span pon ader..tp versi nipis! hihihi
to cik sue@nenie..
bley bley... meh ghase! kang ngences susah plak tuan umah! ehehe
to halamanku..
ala xde la molat sgt bdn ko tuh! ok per..tak ke cam dulu tuh?
to k.ummi..
haah kak! ade iras2 baulu gak! cam kek pong ade gak! kat mesia xde erk mould tuh?
to blogresipi..
btol tuh! 'mutiara kaler itam'! muahahaha....
assalamualaikum hana.
ReplyDeletemadeleines ni rapuh ke lembut-gebu?
rasa macam pernag tengok je...
nampak sedap.
waalaikumussalam kak.chik..
ReplyDeletetekstur madeleines nih lembuttt! cam baulu gtu! cam kek span pong ade gak! akak penah tgk kiter buat sblm nih kot!