Tuesday, December 1, 2009

Chocolate Madeleines

wat kudap2an! kejap ajer dh licin..... suker pulak dak2 nih! mak ngan bapak budak pong leh tahan suker! hahahaha.... kali nih gune mould lain pulak! mentuk shell gak tp agak molat2! skodeng dr dapur kak.ayu singapore. resepi asal dr my.resipi. thanx both of u! nak tengok madeleines ori tgk sini yer! sblm nih dh penah buat.

yg nih lg satu pesen
Bahan-bahan
  • 100g butter
  • 100g dark cooking chocolate
  • 2/3 cawan gula
  • 3 biji telur (suhu bilik)
  • 1 cawan tepung kek (atau 1 cawan tepung gandum + 1/2 sudu kecil baking powder)
  • 1/4 sudu garam
Cara-cara
  1. Cairkan butter & cooking chocolate menggunakan double boiler. Sejukkan sebentar.
  2. Pukuk telur & gula hingga kembang.
  3. Masukkan adunan butter & coklat yang telah disejukkan ke dalam adunan telur.
  4. Masukkan tepung & garam (yang telah diayak) ke dalam adunan, sedikit demi sedikit. Gaul hingga sebati menggunakan kaedah kaup balik.
  5. Simpan adunan yang telah siap dalam peti sejuk at least 1 jam sebelum membakar.
  6. Sapu acuan madeleine dengan sedikit butter. Sudukan adunan ke dalam acuan, 3/4 penuh.
  7. Bakar dalam pre-heated oven pada suhu 170 C, lebih kurang 15 minit. (bergantung pada jenis oven/acuan madeleine)

9 comments:

  1. cantik kedua2 acuan madeleines hana tu ya..hehe..ada lagi tak, nak kasi mak k ayu ni, favourite dia tu....kuih omputih lain tak makan kuih orang putih ni dia makan..haha

    ReplyDelete
  2. Hana Akjak belum pernah buat...acuan tu pun tak pernah cari..maybe kena start buka mata...!!!Rasa dia cam mana erk??

    ReplyDelete
  3. Cantekkkk...Suka(terpaksa) nengok jelah...Tak pelah...nak buat muka tak malu...

    Tok! tok! tok! Tuan rumah, mintak cikettttt

    ReplyDelete
  4. Tolong Coklat....mana badan i x molat....sukernyer... kaka hana untuk erma jgn luper

    ReplyDelete
  5. Hana, akak nk sangat buat, tp xda acuan la pulak...mana la nk pi cari nih! Ni ada rasa iras2 baulu ke Hana? :)

    ReplyDelete
  6. Cantik la kak acuan sekut tuh. silap2 bulehkuar mutiara kala selalu2 makan.heheh

    ReplyDelete
  7. to k.ayu..
    hihihihi...lawak la mak k.ayu! patut la satu adunan tk cukup! klu kita dtg umh k.yu, maknanya k.yu kene buat 3 adunan taww! ekekeke

    to k.watierman...
    rasa dier antara bahulu n kek! mcm kek span pon ader..tp versi nipis! hihihi

    to cik sue@nenie..
    bley bley... meh ghase! kang ngences susah plak tuan umah! ehehe

    to halamanku..
    ala xde la molat sgt bdn ko tuh! ok per..tak ke cam dulu tuh?

    to k.ummi..
    haah kak! ade iras2 baulu gak! cam kek pong ade gak! kat mesia xde erk mould tuh?

    to blogresipi..
    btol tuh! 'mutiara kaler itam'! muahahaha....

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum hana.
    madeleines ni rapuh ke lembut-gebu?
    rasa macam pernag tengok je...
    nampak sedap.

    ReplyDelete
  9. waalaikumussalam kak.chik..
    tekstur madeleines nih lembuttt! cam baulu gtu! cam kek span pong ade gak! akak penah tgk kiter buat sblm nih kot!

    ReplyDelete