bab ayam bakar nih klu ltk madu mmg cedap! cume aku buat nih terlebey madu jd sticky sgt! tapi menten sodapp! panggang atas koli non stick jerk! mls nk masuk oben! perap pon tk lama,cume sejam jerk..ngeeee... thanx
k.dayang atas resepinyer! yummyyy! CnP kat sini yer...
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam (dibersihkan, dipotong ikut suka dan direbus 1/2 masak)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk) - hana parut
- 1 inci halia (ditumbuk) - juga parut
- 1/2 - 1 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
- sedikit lada sulah
- 2 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan kicap pekat
- 3 sudu makan jus lemon
- 3 sudu makan madu (dibancuh sedikit dgn air) - hana x ltk air
- sedikit garam @ gula jika perlu
Cara-cara : Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan peraplah semalaman atau sekurang2nya sejam. Kemudian tambah 2 sudu makan minyak zaitun @ minyak masak dan gaul2kan sebelum dibakar. Bakar selama 30 minit pd suhu 200C atau sehingga masak. (terbalikkan ayam 15 minit terakhir)
hanaaa.....ayam tu bau sampai penang la.....sedap tu...meh la seketoi teliuq ni.....
ReplyDeleteAyam ada..nak bawa keluar dari peti..nak perap tu yang mallas...huhuhu..berilah aku kerajinan....baru nak duduk bertenet sat!!!!
ReplyDeleteAmboi, lajunyaaa!..guna speed brp ni hana?? Hehe. Akak tgh msk ni x sempt nk bternet. Tgk hp je ni. Hana, lupe akak nk edit resepi tu. Ayam tu mmg kene perap 1 jam je dh cukup tp kalo nk perap smlmn pun lg bagus. Nanti hana tlg edit yer. Tq 4 trying. Teliuk akak nengok aym tuh! Mmmuahh!
ReplyDeleteperghh berkilattt! ireng lg.. lupa pakai skII la ni. hahahaha
ReplyDeleteSib baik Hana tayang tang wing.. idaklah siksa sangat rasa di hati.. Kalaulah Hana tayang paha ke isi ke... aduhai.. sah berjejes air liur!
ReplyDeleteHuhu akak...aritu terliur umah kak Dayang... ni akak lak... nak juga.... tapi makan jek...ni da bwa pinggan kosong.. he he he
ReplyDeleteto putera2puteri..
ReplyDeleteperghh! dasat bau smpai ke penang! ekekeke
to k.watierman..
ala...k.watie kan sokmo rajen! nnti2 buat la tuh! cume maybe jd ayam masak lain! ekeke
to k.dayangjack..
aik?! baru tau ker kiter slalu speed laju! ekekeke...ok jap lagik kita edit! tQ kak yer!
to jiya..
lepuk paler ko sampai benjol! kuakuakuakua...
to mamafami..
ooo tak doyan kepak er! kiter plak tk doyan yg daging n isi2 tuh! hihihi tkpe tkpe..selamatttt kepak aku! kikiki
to halamanku..
pinggan kertas ker? takpo la.. meh aku isi! kikiki
Uih bestnye!!!bersinar sinar buleh wat cermin dah epak tuh. gerammnyerrr!!!
ReplyDeletehaah la tuh! wat cermin muka ko yer! muka akak tk leh sbb nnti lagik memancar sinarannya! wahahahaha :P
ReplyDeletehana,
ReplyDeletesaya dah try yang ini. sedap. tapi tak se-glorious yang u buat.. thanks.. i love your blog!!
maceh sudi mencube! xpe..yg penting enak dmakan skluarga.. thnx love my blog! hope u enjoy it!
ReplyDelete