Sunday, December 20, 2009

Kek Lapis Batik

wahhh! mesti korang igt kek lapis cam kek sarawak tuh! hihihi... sebenonyer kes tk gheti nk menggulung roll cake batik nih lah akhirnya jd kek lapis batik! kekekeke... suka2 aku jerk kan! kehkehkehkeh... sebenonyer penah gak sebelum nih terjadi tragedi cenggini.. kaber line la kunun! bila dh jd gini jd ler lawo gtu! ahaks! perasan! dh tk gheti tuh ckp jerk la tk gheti! kehkehkeh... ikut nasib juga, kdg ok jerk aku gulung! yg nih maybe aku gune loyang kicit kot dan kek jd tebal...agaknyerlah! ppon dah selamat masuk lam perot kitaorg yg tgh kelaparan sejok2 nih! hehe... sedap taww! thanx to bro rozzan atas resepi yg asalnya kek gulung batik. thanx ya bro! mintak halal resepinyer dikongsikan di sini. kengkawan lain leh tengok hasil gulungan dr bro rozzan d blognyer yer!step by step nih utk memenuhi permintaan adik saper erk aritu yg mintak tunjukkan cara memarblekan shortbread! mintak maap lupa namanya... sama jerk stepnyer jika ingin memarblekan jenis2 yg lain samada kek atau cookies.

Bahan-Bahan
  • 6 biji telur gred A
  • 4 oz gula castor
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu besar ovalet
  • 3 oz tepung gandum
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 4 oz mentega (dicairkan)
  • sedikit coklat emulco
  • jem strawberri secukupnya (saya gunakan Nutella)
Cara-cara
1. Telur, gula, ovalet, baking powder, esen vanilla, tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan tinggi sehingga pekat dan gebu (5-7minit).

2. Kemudian, masukkan mentega cair, lalu digaul/kacau hingga rata. Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 cwn) ke dalam bekas lain dan bubuh sedikit coklat emulco. Kacau rata dan masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.

3. Tuangkan adunan plain tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya. Seterusnya, picitkan adunan coklat secara memanjang pada permukaan adunan plain tadi. Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari hujung ke hujung. Bakar dalam oven selama kira-kira 20minit dgn suhu 170 darjah celcius.

4. Apabila kek dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sebentar di atas redai kek. Selepas itu, keluarkan kek dari loyang dan terbalikkan ke atas sehelai kertas dan sapukan jem / Nutella sehingga rata. Setelah itu, gulung kek perlahan2 sehingga kemas. Boleh di balut dgn kertas tracing/kek atau cling wrap.

NOTE: utk melapiskannya, potong dua kek..kemudian sapukan nuttella atau jem pd salah satu bahagian. dan letak potongan kek yg kedua di atasnya dengan kemas. potong ikut suka. dan hidangkan.

15 comments:

  1. Wahhhh...cantiknya!!! Pandainya akak! Kagum Love...:)

    ReplyDelete
  2. sayalah tu kak hana..xpe lupa nama kita..hehe..asalkan akak xlupa tunjukkan cara marble..terima kasih kak! ;P

    ReplyDelete
  3. wahhh dah buat dah...akak baru rancang nak cuba buat...tak pernah lagi buat kek gulung ni...risau takut tak jadi...boleh gak ye klu tak jadi akak tiru gaya hana...hehehe

    ReplyDelete
  4. cun melecun kek lapis tuuu!!!!

    ReplyDelete
  5. wah pandainya hana, buat kek tu, nnti akak nk cuba lah

    ReplyDelete
  6. Adusss santeknyeee!!! memang la kak hana ni boleh jadi chef taw :)

    ReplyDelete
  7. to love2cook..
    maceh love! lom pandai lg.. cume blaja2 nk jd pandai jerk! hihi

    to dari-ummie..
    haaa adik nih ker? maaplah akak luper namanya! tp ms nk buat tuh mmg teringat permintaan adik.. arap dpt membantu yer.. tk phm leh tnya lagik.. sesama kasih!

    to k.ima..
    klu ms nk gulung agak2 cam tak jadik, buat jerk lapis cenggini kak! nmpk kemas sket.. ala kak.ima kan terer! mesti boleh gulung punyer!

    to zaliana..
    yihaaaaaaaa... kekekeke

    to k.ain..
    thanx k.ain.. kombang lobang idong mokcik ni hah! kekeke

    to kak.aidah..
    cara yg paling mudah jerk kak! lg satu kek nih pon mudah nk buat. slamat mencube!

    to blogresipi..
    hahaha.. ko wat lawak er jan! chef yg tukang makan boleh lah! tp chef yg pandai amat jauh skali! huhuhu

    ReplyDelete
  8. memang cantik..k.ct suka. mintak ler..mintak lerrrrr.nak buat tggu mixer ku diganti baru.

    yuki masih lebat lagi ker..seronoknyaaaa :-)

    ReplyDelete
  9. wahh cnteknyer k.hana..eh..kek tu yg cntik..mcm kek lapis apollo pun ade..mesti gebuss je..org xde gigi pun leh mkn ni..hihi

    ReplyDelete
  10. to k.ct delima..
    haah kak! yuki makin lebat! syian hamzah terpakse OT kije baru scoop salji kat parking! kekeke... awat mixer lama tuu?? ganeh btol k.ct neh sampai rosak! kekeke

    to fida@amida..
    thanx fida.. lama tk nmpk fida! kabare?

    to emilia..
    kek jerk er yg santek? k.hana tk santek er? huhuhu... hehehehe lebih sedap dr apollo taww! hehe

    ReplyDelete
  11. salam..kak hana...saya selalu cuba buat kek tapi tak pernah jadi siap hangus tengah2 kek lagi...huhuhuhu...nak tanya mentega tu biasa guna jenis apa n ovalet tu apa???coklat emolco tu mcm mn???hahahaha....gila tak pandai kan...tapi nak gak wat utk suami...hahahahaha

    ReplyDelete
  12. salam nadiah..
    ppon tahniah dulu la sbb ade semangat ingin mencube! pasal kek hangit tuh akak rasa sbb kepanasan oven terlampau.. sesetengah oven berbeza suhu kepanasan. klu asyik hangit jerk, maknanya nadiah kene turunkan sket suhu tuh utk kali kedua or ketiga percubaan.

    ovallate tuh sejenis emulsufier utk melembutkan kek. warna kuning ke orengan gtu! bleh ddapati di mana2 kedai bakery mahupon di supermarket atau pasaraya. try nadiah g bhgn bhn2 kek yer. tgk kat situ. insyaAllah ada.

    klu mentega@butter yg bagus adalah mentega churn. tapi jarang org gune sbb mahal harganya. akak tk pasti kat mesia yg biasa org gune mentega apa. kat sini akak gune yg murah2 jerk! asalkan mentega! hihihi

    coklat emulco tuh plak sejenis cecair yg pekat berwarna coklat. dgn istilah lain pes coklat! djual dlm botol kecik jerk lebih kurang cam botol ovallete. bleh ddapati dbahagian pes pandan, atau pewarna2 @ perisa kek. jika tiada coklat emulco, nadiah bleh gantikan dengan serbuk koko. biasa sukatannya 1sk coklat emulco=1sb serbuk koko. klu nk lebih terasa koko@coklat nadiah bleh lebihkan lagi. asalkan tak pahit! biasa akak gune serbuk koko van houten! sbb klu terlebih buh byk pon insyaAllah tak pahit.

    arap dpt membantu nadiah ngan penjelasan nih yer! jgn putus asa jika ingin belaja jd pandai.. ecececece cam bagus jerk ayat akak erk! skema btol! ekekekeke
    slamat mencube!! :)

    ReplyDelete
  13. hehehe...terima kasih kerana membantu...minggu ni nak try masak ketam sambal akak tu...hope menjadi...

    pasal kek tu umi beli mikrowave...mmg la tak pandai guna..ada gak turunkan suhu luar masak dlm pulak tak masak...bila naikkan suhu tu yg jadi mcm tu terus...kadang2 kek tu jadi terbantut lak pembesaran dia....
    hehehe...
    takpe la cuba lagi...tak jadi mcm membazir lak....

    ReplyDelete