terung goreng kicap againnn! huhuhuu...sowilah menu nih jerk yg menjadi idaman dihati my laling! arini tk berani nk kuor lagik lah! sbb smlm kete asyik sangkut salji! terpusing2 lagik ko! tuh la degil! suh duk umah ajer tp gatei nk kuor gak! hahahahaha.... salji tebal gler! arini pong masih turun lagik... best ms mmula jerk klu salji nih turun.. cantik bersih putih melepak! tp bila tiba proses salji nk cair aku tk berkenan sungguh ngan pemandangannyer! sbb kotor n lecak2 gtu! tp nk wat camne.. dh mmg gtu adat salji tuh! yer tak?! k lah! berbalik cter terung nih... resepi bleh juga lihat di
sini... dh penah posting sblm nih... tapi aku kan rajen! kopipes lagik yo! cume kali nih ikan bilis lebur semua lam sambal kicap tuh!
Bahan-bahan- 3-4 batang terung yg pendek2 tuh! - belah 2@serong
- *10-15 biji cili padi
- *1 btg cili merah - klu ade cili kisar bleh juga
- * 4 biji bawang merah
- * 2 ulas bawang putih
- * 1 sudu makan ikan bilis
- 3 sudu makan kicap manis
- jus limau kasturi@air asam jawa
- segenggam ikan bilis goreng
- segenggam bawang goreng
- garam - jika perlu
Cara-cara- Goreng terung hingga masak.ketepikan.
- Tumbuk kasar@ blend tanpa air bahan2 yg bertanda *.
- Panaskan minyak. Tumis bhn tumbuk hingga agak garing.
- Masukkan kicap manis dan juga jus limau dan gaul rata. Tambah garam jika perlu.
- Masukkan terung dan separuh drpd ikan bilis goreng.kacau dan tutup api.
- Angkat dan hidangkan. taburkan bwg goreng dan baki ikan bilis goreng td.
Time sejuk-sejuk kat sana tu, kalau dapat yang pedas-pedas sikit, tentu umph kan...
ReplyDeleteyep! btol lah ma! bior berasap paler, tinga, idong, perot n semua2lah!! baru seimbang keadaan cuaca! kekekeke
ReplyDeletesejuk2 nieh lapooor jerk ..
ReplyDeletetgk terung masak kicap punn sedapp huhuh
laparrrrr!!! tumpang mkn terung kicapp!!hihi
ReplyDeletelorrrr... menu kita sama ek.. akak wat gak versi 'ghajen' gak.. pakai blend jer ikan bilis.. tp males amik gambo.. hehe
ReplyDeleterasanya hazila wat gak menu terung hari ni... hari terung sedunia!!!
to ieda..
ReplyDeletehaah! btol tuh! asyik nk bukak piyukk jerk kerjenyer! kekeke
to k.ain..
tk cukup la k.ain! nnti k.ain g kebun petik terung yer! hihihi
to k.nor..
wahhh! bagus bagusss! menerung kita semua arini! hihihi.. tp bab mende nk mudah tuh mmg slalu suker! ekeke
aiseyyyy...turung my peberet la ni hana..eh org lam pantang buleh makan terung tak?
ReplyDeleteGoreng kicap cenggini cam best jugak ek... nak balik amik nasik putih la nak makan kt cini jer.hhihihih
ReplyDeleteto cikmin..
ReplyDeletehaiiipppp! tk bley tk bley! biasa dier! kekekekeke
to blogresipi..
sib baik tau bwk nasik sendrik! meh sila sila... kekeke
assalamualaikum, kak..
ReplyDeletemintak izin cube resepi ni ye..
saya ngan adik memang suke masak2 ni, hehe