Tuesday, December 22, 2009

Ketam Sambal Bertelur

awal2 minggu kebiasaannya minggu seafood! maklom lah ujung minggu biasanya bwk blk fresh dr pasar. klu dbiorkan lama lam esbok cam tak besh gtu! ilang kemanisannya... so layan jerk lah ketam aku nih! kali nih suh dier bertelur plak! ketam yg bertelurkan telur ayam! hebat btol! sodap weiihhhhh... jemput makannn..

Bahan-bahan
  • 3 ekor ketam - cuci bersih dan kerat dua
  • *10 tangkai cili kering - celur dan toskan (bgantung kepedasan masing2)
  • *1/2 biji bwg besar @ 4 biji bwg merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *1 inci halia
  • 1 biji telur
  • sedikit air asam jawa
  • sedikit air
  • garam dan gula
  • minyak utk menumis
  • hiasan - daun ketumbar@daun sup@daun bwg
Cara-cara
  • Blend bhn yg bertanda *.
  • Panaskan minyak. Tumis bhn blend tadi hingga cili masak dan pecah minyak.
  • Masukkan air asam jawa. Gaulkan.
  • Masukkan ketam dan juga sedikit air. Tutup kuali dan biarkan hingga ketam masak. sesekali balik2kan yer.
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau.
  • Pecahkan telur ke dalam mangkuk lain dan kocok2kan.
  • Kecilkan api, tuang telur tadi ke atas ketam. Biarkan seketika kemudian gaulkan sekejap sahaja. dan tutup api.
  • Hidangkan dengan menaburkan daun ketumbar@daun sup.

11 comments:

  1. Adeyyy...I'm drooling so much here right now!!! Sedapnya ketam tuh kak! nyum nyum! :D~

    ReplyDelete
  2. aii.. serope resepi kita ina... memanglah sodappp..

    ReplyDelete
  3. Wahhhh...Tak tahan nengok sambal dia, ngancam...

    ReplyDelete
  4. aiyo..cedapnyer kak hana!!bak sini sket..huhuhu..

    ReplyDelete
  5. ketam jipun dah kuarrr!! akekekekekke! ni ketam cukup bulan ka terlebeh bulan? kakakaka! cam sodap jo. aiihhh

    ReplyDelete
  6. Kak Hana...kat opis ngah sejuk2 lapo ni... hak sekoq...syedapnyer...

    ReplyDelete
  7. td masa pi tesco, ingatkn nak beli ketam gak, nk masak lemak, tp malasnya nak nyiang ketam tu, so mkn telur goreng je le tgh hari ini.hehehe!!!!

    ReplyDelete
  8. adoiiiii sedapnya dik ..
    dah lama tul x masak ketam kat umah
    anak2 payah nak makan .. kalau buat potong stim ibu dan ayah jerk nak menikmatinya .. sbb kena kopekkan kulit utk anak2 .. sudahnya x yah masak langsung ..

    ReplyDelete
  9. Sedapnya ketam... balik kang nak cari ketam gak... tak tahan tengok sambal ni... ketam jepun mesti sedapkan dr ketam malaysia...

    ReplyDelete
  10. to love..
    alamak love! nk bg udah pinish! hehe

    to cu-tam..
    meh tuko nak tak?? ehehehe

    to sue@nenie..
    sambal dier mmg sodap nenie!! sampai menjilat pinggan! kekeke

    to ieda..
    sambal jerk ok tak?? ketam dh tinggal kulit! ngeee

    to jiya..
    ketam yg tadak bulan! hahahaha

    to halamanku..
    ececece manten baru! dh kije ker?? tk honey moon?? hehehe

    to k.ain..
    klu tk nk siang, akak buh jerk sekoq tuh terus lam koli! abeh cter! kekeke

    to k.ieda..
    samo la kak kat umah nih pong gtu gak! tp selalu jd mangsa ayah depa lah! mak diorg tk sanggup kije kopek ketam tadak gaji! muahahaha

    to haslina..
    yep! btol tuh! balik mesia nnti sure terhingat2 makan ketam jopun! huhuhuhu

    ReplyDelete
  11. Memang nampak best tuh kak. tak kesah la ketam bertelur ayam ke itik ke..nak jugakk!!!

    ReplyDelete