Bahan-bahan
Utk Crumble *loyang 18cm
- 100g tepung gandum
- 40g gula
- 80g butter sejuk dr peti ais
- sedikit garam
- 3 biji epal - kupas dan potong dadu
- 2 sudu mkn gula perang
- 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon
- Satukan semua bhn crumble sehingga menjadi serbuk breadcrumb. ketepikan.
- Dalam mangkuk lain, satukan semua inti dan gaul sebati. ketepikan.
- Ambil sedikit dr adunan crumb dan tekan padat di dasar loyang.tk perlu terlalu tebal. (tp jika ingin lapisan tebal wat adunan crumble 11/2 adunan).Bakar sekejap dlm 10minit.
- Kemudian masukkan inti. Tutup inti dengan menaburkan lebihan crumb tadi.
- Bakar lagi suhu 180 hingga kekuning2an.
- Siap dihidang. Enak juga jika dimasukkan ke dalam peti sejuk.
Dah datang meleleh air liur..kan...tak leh mintak...nasib baik tak mengandung...kwang3x!
ReplyDeleteSalam kak hana,
ReplyDeleteHIhi. baru nak mintak. takpe la, yang penting nampak sedap. butter lembut tu jenama apa kak?
emm..mmg sedap! k fae selalu gak buat tapi letak cekelat badam .... biasa la ngan anak2 nih nak cekelat je!
ReplyDeletepenah sekali tu terlbh masak dh jadik mcm cookies lak...
hihihi...hana, bukan kata sushi je! wasabi pon x penah tau rasa pedasnye tu camne! jakunnya k fae nih!
ReplyDeletemau taknye... x penah jejak kaki pon kat kedai2 makan jopun. k fae nih jns yg was2 skit, ye ar nak jd darah daging!
dengaq kekawan len dok citer je..."kalo pi tu minta je la yg leh dimakan..seafood ke vege ke..." tp k fae nih takut skit dok memikiorkan pinggan mangkuk yg dignkan tu...hihihi
balik msia nnt owg mesti x caya yg k fae penah dok jepun 7thn....
to k.watierman..
ReplyDeletehaiihhhh! mana tau k.watie! sape kata tk boleh lagik! kikikiki
to indahouse..
slm nur..hehehe sori er! butter lembut tuh maksudnyer butter suhu bilik la yang! kan lembut..klu butter dr peti ais kan keras gtu.. senang nk wat crumble..
to k.fae..
ltk cekelat badam tuh camne kak? kiter nih pestaim! br nk rasa yg original! hihihi
laaaaaa.. yer ker!! mmg ta'ajjub sungguh! kekekeke..... takpelah klu gtu! bagus juga! klu dh was was nk wat lagu mana kan kan.... klu ikut hukum asal orang Islam dibolehkan untuk makan di restoran yang dikendalikan oleh orang bukan Islam selagimana makanan yang dimasak tu tak dicampur dengan bahan-bahan yang meragukan atau diharamkan dalam Islam.pokok pangkalnyer yakin gtu!
tapi klu dah rasa was was cam akak tuh, mmg baguslah akak tak jejakkan kaki di mana2 restoran sekalipon 7 tahun duk di sini! rasanya kat mesia pon gtu jugak kan! hehehehe...... alhamdulillah! :)
Alamak, nape nampak sedap sgt nih??? Aduiiiiii! tak tahan! Nak sepotong! ;)
ReplyDeleteNak minta dah habis yea...alamat kena buat sendiri lah....bila tgk inti dia ingat nak buat skrnggg....
ReplyDeletewahh.. terliur da~ piuu piuuu..nyummy!
ReplyDeleteEsh kak watie... mujur tak mengandung? hehehhee... macam2 :) psst, dah habis buat la lagik kite nak gak :)
ReplyDeleteto love..
ReplyDeletesat sat...aku tgh potong epel nih.. hehe
to azian..
slamat mencube azian! sonang jaaa.. hihi
to morpheus n diana..
yuyuyuyuyuuuu... hihihihi
to blogresipi..
jap jap..tgh uli tpg..kongsi ngan love er! hehe
Oppp chop chop... uli lelebih sket Hana... mama datang bawa tupperware besar. Nak tapau untuk 4 orang eh...
ReplyDeletewahwahwahh... sejak ada cop jempol baru.. langsung tak ingat nak anta makanan kat jiya tauuu!! sob sob sob... (tendang pintu dapo umah kaka hana)
ReplyDeleteto mamafami..
ReplyDeleteboley boley.... sat ar tgh sengseng lengan..kekeke..
to jiya..
alamak!! aku tk anto lg ke umah ko er mek! sori mek! aku luper mek! maklum lah dah tua... kekeke