Sunday, January 3, 2010

Dorayaki

layankan karenah anak2 nih.. watkan utk bekpes smlm.... kejap jerk abes! inti masing2 punyer pilihan. si abang tk suker plak ngan inti kacang merah.. so ikut dier lah select sendrik! rasa dorayaki nih lebih kurang cam kek span gtu! sedap dan lembut! cume kene masak ngan api kecik kalau tak cepat hangit! dh dua kali buat... tima kasih wat lydia atas resepinyer. *senada jerk ayat aku hari nih! hahahaha... layannnnn.... slamat bukak skolah besok yer!! kitaorg masih lg coti2... yihaaaa!

Bahan-bahan
  • 100gm tepung kek atau tepung gandum
  • ½ sudu kecil baking soda
  • 60gm gula halus- hana buh 50g jerk
  • 2 sudu besar madu
  • 2 biji telur
  • ½ sudu besar minyak masak
  • ½ sudu kecil esen vanilla
  • Inti:1½ cawan kacang merah yg manis
Cara-cara
  1. Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang.
  2. Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan baking soda yg telah diayak ke dalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik. Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan terlalu pekat. *hana buh 2 sudu besar susu segar.
  4. Panaskan kuali yg tidak melekat (non-stick pan) dengan api kecil, masukkan 1/4 cawan adunan buat bulatan bersaiz 4".
  5. Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang, masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak. Ulang sampai habis (20 keping).
  6. Letak 1 sudu besar kacang merah ditengah sekeping pan-cake, tutup dgn satu keping pan-cake. Tekan dgn tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah.

15 comments:

  1. walla..cunnya dorayaki mu itu..terasa macam nak buat jugak la

    ReplyDelete
  2. fuh.sedapnyer dorayaki.kalo letak chocolate sbg inti cnfem sedap

    ReplyDelete
  3. sedapnya... boleh buat ni.. thanks hana

    ReplyDelete
  4. Kalau Doremon nampak ni, mesti korang tak cukup nak makan tau! Cun melecun dorayaki mu itewwww...

    ReplyDelete
  5. nampak sedap mcm ruper apam balik :)

    ReplyDelete
  6. yelahh bleh try ni..wat bawa bekal alyssa :)..
    nnt leh bilang dia ni la yg doreomon suke makan :)..

    ReplyDelete
  7. memang la cun dorayaki kanazawa neh. sayang nak makan..heheh.. ada ke kalau nak makan pun?hihihi

    ReplyDelete
  8. to zaliana..
    wat za jgn tk uat! p bli telur sana! kekeke

    to syafiqah..
    sama la ngan danish ltk nutella.. sedap!

    to nur..
    sesama.. slamat mencube nur!

    to mamafami..
    hahahaha... betui lah! tp nk suh doremon p masak sendrik! hihihi

    to deliah deli..
    haah! betui! tp rasa dier seakan kek gtu!

    to mummyseri..
    btol btol! kiter ckp kat anak pong gtu gak! hehehe

    to love2cook..
    meh ar love! amik dua ketui bg ashika ngan rishie!

    to blogresipi..
    tadak! yilekkk! p wat sendrik sana! kekeke

    ReplyDelete
  9. Salam kak Hana,
    coti2 lagi ya? Baru nak komen Omurice, tengok2 ada dorayaki. hihi.
    Hi, kalu Doremon tengok, sah, ambik satu pinggan besar ni. ;)

    ReplyDelete
  10. wow.. akak serba serbi boleh buat.. my mom pun same can do everything, cakes,cookies.. etc2... tp my mom bz.. i've learn from her a bit.. then. with sis hana recipes.. i'll learn by myself.. huhu.. tq..

    ReplyDelete
  11. to ciare..
    salam ciare.. inti kacang merah tuh akak bli siap! rasanya kat mesia pong ader gak jual.. nnti try cari yer.. lagik mudah takyah nak buat bagai.. leceh gtu! hihi...

    ReplyDelete
  12. Salam.. Hana,kalau nak pukul telur sampai kembang tu agak-agak berapa lama?

    ReplyDelete
  13. Salam.. Hana,kalau nak pukul telur sampai kembang tu agak-agak berapa lama?

    ReplyDelete