Thursday, January 14, 2010

Kek Batik Merie

salam pagi khamis yg sejok mengkengkeng kat kanazawa! arini salji turun lebat glerr!! laling aku terpakse kije keras mencangkul sbb kete takleh nk kuor! syiann pagi2 kene banting tulang 4 kerat! kekeke..... patutla suhu dalam umah pong sejok sampai ke tulang! k lah! layan resepi nih dulu... dah wat 3 hari lepas! tp still ader lagik lam esbok! kene jimat jimat makan! sbb nih last biskut merie dr mesia..lepas nih tarak! suh nenek darwish pos lagik! hahahaha..... klu gune biskut lain cam tak syok! nk biskut merie jugak! hehe.... resepi dr k.ummi kuantan! maceh kak!! dah buat dah neh! tp tk cukup ketinggian kek tuh sbb gune loyang besaq! tuh pasal kene tenggek2! hahahaha........ resepi nih macam resepi kak.ita sblm nih! sedapp! suker sbb tk melekit dan lembut! ai loikeee..... klu nk buh kacang pong bleh! tp aku tanak nnti kene korek2 ngan anak aku! udahnyer aku yg kene jd majlis pembandaran! hahaha...

Bahan-bahan
  • 500 gm biskut marie - patah 4
  • 250 gm butter
  • 4 biji telor gred A - pukul sikit
  • 3/4 tin kecil susu pekat manis**(bole juga 1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)-(boleh rasa dan agak2 ikut tekak masing-masing bila campur sume)
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1/4 cawan air
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil nescafe
Cara Membuat
  1. Campurkan sume bahan kecuali biskut ke dalam kuali. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api.
  2. Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul rata-rata.
  3. Tekan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit butter terlebih dahulu.
  4. Masukkan dalam fridge. Bila nak makan keluarkan lebihkurang 1/2 jam, baru dipotong.

12 comments:

  1. salam ziarah...hai jalan2 cari kek batik....

    ReplyDelete
  2. akak, ader resepi utk wat garlic bread tak, cara yg mudah dan simple n xgune byk maser...TQVM

    ReplyDelete
  3. salam Hana... sangat sedap.Suka sangat tengok Hana Snap gambar. Memang creative. Hana guna camera apa ya?

    ReplyDelete
  4. Salam kak hana,
    apa khabar? sukanya tengok darwish tuh. dah tumbuh gigi, comey. hihi.
    banyak tul menu yang saya ketinggalan. lebih2 tengok homemade
    fishball, udang percik yang mengancam tuh. hish lapar la

    ReplyDelete
  5. Ibu telat ni....ada lagi ngak kek nya!!!

    ReplyDelete
  6. Kak datang nak tukar kek batik dengan nasi goreng boleh?

    ReplyDelete
  7. salam hana. k.ita pun bercadang (sebenarnya terpaksa...) buat kek ni ujung minggu ni. sebabnya...abang yang nak bawa ke sekolah...berkaitan dgn subjek sains. sains pun ada masak2 ke...

    ReplyDelete
  8. to alimaz..
    tima kasih sudi dtg berkunjung! dtg la lagi..... :)

    to favreader..
    ader..kat n3 roti n sup. akak gune roti putih biasa jerk! cume perlu bwg putih tumbuk@parut, daun parsley (akak gune yg dry jerk) dan butter. then select kat roti dan bakar. siap! hehehe

    to fuzidss..
    slm fuzidss.. tima kasih! hana gune kamera dslr canon. hana main hentam kromo jerk amik gamba! hihihi

    to indahouse..
    slm nur.. kabar baik.. bz er nur? xpe xpe... hambik la semua tuh! bior penuh bakul! hehehe

    to k.watierman..
    ado ado.... meh ar! anak2 ibu pong leh join sama! hihi

    to treat n trick..
    bolehhh!! kita huluq kat tingkap er! hihihi

    to k.ita..
    slm k.ita.. ntah! ade kot! nk wat analisis kek batik bleh tuko jd kain batik tak! kekekeke

    ReplyDelete
  9. Special ni siap guna sekut marie dari mesia tue... cantik je cam menara. nak cikit.:D

    ReplyDelete
  10. sana sekut merie ader leh makan er? sini tarak! tuh pasal seludup mesia punyer!

    ReplyDelete
  11. salam kak,

    saya amek resipi ni.
    smlm buat keras kedaung. campak ke dinding pun tak pecah. =p

    ni amek resipi akak nk terai lg nnt.

    ReplyDelete
  12. salam pink..
    dasat ko! baling kuih ke dinding! klu ko baling kat anjing mesti benjol paler dier! kehkehkeh.. buh air lagik utk kek yg lembut.. setengah org suker yg rangup2 biskut tuh..

    ReplyDelete