sama pulak menu ngan
noorsha! cam janji jerk! hihihi..... aritu nmpk
k.umminyer terus rasa berkobar2 nk buat! sebenonyer aku jarang bli yg readymade! ntah ler..laling aku tuh time aku tanya bleh mkn? sokmo dier kata tk bleh! bukan apa, jimat tkyah bli! better wat sendrik! huh! dekut la tuh! apa2 jerk lah! resepi dr
my.resipi. bleh tgk gak kat dapur
k.jun. tima kasih semua! bolat tk brape santek! tkpe la kan! janji leh mkn..... hihi
Bahan-bahan - 400gm isi ikan tenggiri
- 1 sudu kecil garam (paras rata)
- 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
- 3 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu kecil tepung ubi
- 60 ml air sejuk atau secukupnya
- 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
- secubit serbuk perasa jika suka
already in soup!
Cara-cara- Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat.
- Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.
- Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil.
- Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis.
- Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.
Hrm sejak terbaca kat blog Ieta pasal fishball semlam...bagus sgt Hana kasi resepi kat sini..nanti akak nak buat sendiri jugak....TQ Hana for sharing...meanwhile..nak semngkuk kecik jer...sup tu..buat peneman nasi goreng Akak pagi ni...boleh tak!!
ReplyDeletehah! nape kak? cter apa? sesama kasih... boley boley.. byk lagik tuh! hihihi
ReplyDeletecane akak potong carrot tu? chumilnyer...ade pemotong khas ker..
ReplyDeleteto favreader..
ReplyDeleteakak gune vege cutter! haah mmg ade khas utk sayur2an... bleh order online shop my.resipi jika nak.
salam pengenalan Hana.. saya suka baca blog Hana... sungguh menarik.. keep posting ya.
ReplyDeleteNanti kalau dah balik Malaysia for good, meh dok sebelah rumah ma ni eh. Rumah ni kosong dah lama gak. Mama ada macam ternampak-nampak nama Hana ada tertulis kat situ la...
ReplyDeletesalam hana..lama x jenguk bloh hana. rinduuu sehhh!!!!tgh busy sokmo ni!!!
ReplyDeleteto fuzidss..
ReplyDeletesalam perkenalan juga fuzidss! tima kasih... insyaAllah akan terus update selagi daya ada! hihihi..
to mamafami..
kikikiki.... yerlah yerlah! kiter pong teringin gak nk berjiran ngan ma! sbb ma pong pandai masak! sukerr sukerrr... nak teropong bau jerk! pastu dtg ngendeng! kekekeke
to k.ain..
patutlah cam tk cukup korem jerk! k.ain ghupernyer yg ilang! hihihi.. takpo la kak! p uruskan mana yg patut dulu! hihi
fishball kat cni kebanykan chinese buat so klu boleh nak cr la yg sebangsa,bkn apa hala dan suci.sek baik kak hana share kan cni so bolehla buat sendiri nti.thanks...
ReplyDeleteWah... ramai lak yang buat fish ball neh... best pulak tengok. sup letak semangkuk kecik je.. sekali ai irup dah licin tuh.hehehe
ReplyDeleteto rokiah..
ReplyDeletesesama.... slamat mencube yer kiah! g pasor borong ikan banyak2! hihi
to blogresipi..
tuh mangkuk dua kali ganda dr mangkuk kecik yang! incredible sungguh klu ko skali hirup! tk padan kecik! kekekeke..... shoot jauh sbb tuh nmpk kecik kot!