Bahan-bahan
- 2 keping pastry - hana gune 4kpg
- Filling
- 50g butter
- 40g gula - resepi asal 50g
- 1 biji telur
- 50g almond powder
- Gliss - kuning telor
- Panaskan oven suhu 190@200.
- Satukan butter, gula dan telur. Pukul menggunakan spatula.
- Masukkan almond powder. Kacau sebati.
- Ambil sekeping pastry . Letak fillling almond tadi di tengah2. Tutup dengan pastry lg satu.
- Tekan dengan garfu di sekeliling pastry agar tidak terbuka semasa membakar.
- Kelar dengan pisau ditengah2 pastry dan sapukan dengan kuning telur.
- Bakar selama 20min atau hingga keemasan.
- Siap utk dihidang.
Baru je habis memerah otak komen entry bawah, tup keluar entry baru! Sketlah punya rajin menghapdet!
ReplyDeleteAla, kena guna readymade pastry pulak.. tak pe arr.. tengok je la...
Ahhhhhhh...terguda nya aku melihat almond pie mu itewww....hahaha, eeee, mcm miang jeeee!!!....
ReplyDeleteSalam...
ReplyDeleteEmmm..senang gak nak wat ni...Nampak pun cam best jeeee
to mamafami..
ReplyDeletehuk alloh! kiter br sesaat post mama dh tercongok kat sini.. kikiki.. laa xde pastry ker? xpe xpe.. sok sok g bli er! hihihi
to matgebu..
hahahaaa..... miang kat pie takpelah mat! miang kat aku, kene sepak kang ngan laki aku! wakakakakaa
to sue@nenie..
salam sue.. try lah! mmg senang jerk! rs dier pong best! :)
senangnya...senanagnyaaaa...nak buat, nak buaattt!!! hihihi
ReplyDeleteSalam Kak Hana!
ReplyDeleteHamboi hamboi almond pie pulak!
kretip metif lah akk ni sama mcm buku...i think u r gifted in cooking ngee~
kak lama tak komen asyik komen kat ruang tamu blog akk tu je ekekeke
salam hana..sama ke dgn pie kat mc d tu hana?
ReplyDeletesalam hana.
ReplyDeletesedap je nampaknya pie tu. hana dan suami tu saling melengkapi... sorang suka makan panas2, sorang suka sejuk2. patutlah hidup bersama... hehe
Salam maulidur rasul kak hana,
ReplyDeleteTertinggal ketapi cikit kite ni...heheh
cedap lak nampak almond pie tuh. macam baklava pon ade gak cikit2...
salam hana...samalah ngan kak ima suka makan panas2 dan sebaliknya dgn suami kak ima...apapun bahan2 semua dah ada kat umah ni...cuma bergantung pada kerajinan je...hehehe
ReplyDeleteakak! ada blog x bgtau pun nih jumpa link kt LG punya blog.sabor jer la.
ReplyDeletesehat ker? baby?
to k.ain..
ReplyDeletebiler tuh kak? taun depan ker? kekekeke
to maryam..
hahahaha.. ader2 jerk la ko nih yam! ko bukak la blog! bleh akak ngacau ko plak! hehe
to cikmanggis..
lain pastry la kak! epel pie tuh cam epok2 pastry nyer! klu gune pastry readymade nih tentu oily biler dgoreng.
to kakchik..
salam kakchik..haah mmg pong! kiter nih suker panas2 mmg cepat melenting! pot pet pot pet dah satu hal! hubby kiter cooooolll jerk! mmg sepadan la tuh kan kak! klu tak runtuh rumah tinggal tangga! hihihi
to ijan..
slm ijan.. macam jerk! tp tk sama.. try la.. senang jaa...
to k.ima..
sama er kak! takpe la kan.. kiter makan abis dulu! dah tentu nnti dier makan tkde kawan! kikiki
to anna farhana..
laaaaa.. ko ni ah! igtkan dah tau dah! aritu akak dh bgtau kat multiply.. maybe ko tak perasan kot! bertahun dah akak berpenghuni blog neh! hihi... alhamdulillah akak n bb sihat! nk tgk gamba bb g tgk label family n anak2 tuh yer!