Monday, February 8, 2010

Chinjaorosu

jom try masakan korea! tak taulah apa makna chinjaorosu neh! kopi n pes dari majalah jepong jerk! sape2 yg duk korea@china if tau maknanya, sila bgtau yer.. gomen ne! sajer nak test masakan neh! sedap jugak! lg satu senang banget! jom tgk resepi.

Bahan-bahan
  • 300g daging batang pinang- hiris btg mancis
  • 3 biji piman hijau @ lada benggala - hiris btg mancis
  • 80g rebung rebus - hiris btg mancis (hana tuko ngan carrot sbb xde stok rebung)
  • 1 inci halia - parut
  • serbuk lada putih
  • 1 sudu besar tepung katakuriko (bleh ganti tpg jagung)
  • lada hitam - nih hana tambah
  • 2 sudu besar sos tiram
  • minyak utk menumis
Cara-cara
  • Satukan lada sulah, halia, garam dan tepung katakuriko ke dalam mangkuk daging. Gaul sebati.
  • Panaskan minyak. Masukkan daging tadi dan balik2kan agar masak rata.
  • Masukkan rebung. Gaul lagi. Masukkan lada hitam, sos tiram dan sedikit air jika perlu. (hana tk masukkan air. masak kering)
  • Last skali masukkan piman. kacau rata. piman tk perlu msk lama. Matikan api.
  • Siap dihidang. Enak dimakan panas2.
sajer nk tunjuk resepi kopi n pes dr buku! hahahaha..

12 comments:

  1. Whatever U cooked...will look nice! And surely tasty! No doubts..hehehe ;)

    ReplyDelete
  2. ina, cam daging blackpepper jer kan bahan2 dia

    ReplyDelete
  3. to love..
    hihihi... tenkiu love! meh huluq nasi sepinggan! lauk kat sini.. hehe

    to k.nor..
    sebenarnya resepi asal xde pong ltk blackpepper.. sajer kiter tambah sbb suker kombinasi daging ngan blackpepper.. hihihi

    ReplyDelete
  4. saya suka masakkan korea Hana.. thanks Hana

    ReplyDelete
  5. mcm bestla masakan ni kak..kite bagi nama dia "daging msk mancis"...ekekekke sbb sume kena potong ala ala mancis..cabotttt :)

    ReplyDelete
  6. to k.fuzidss..
    try la kak! sedap neh! hehe

    to mummyseri..
    meh aku manciskan punggung ko! salai terus! tentu lg sedap! muahahaha...

    ReplyDelete
  7. hana, nampak cam sedap je,cam daging goreng je...

    ReplyDelete
  8. Nampak buku tu macam tulisan jepun. Hana leh baca eh? Terror la!

    ReplyDelete
  9. chinjaorosu...rasanya susah nak ingat. daging batang mancis senang nak ingat.heee
    cantik2 masakan awak. sukaaaa sgt tgk :D

    ReplyDelete
  10. salam hana...
    wooo, macam sedap je masakan ni, kena try ni, mana lah tau, lepas makan, pingsan, bila bangun terus cakap korea..ahak, ambik kooo!!!!

    ReplyDelete
  11. to k.ima...
    haah kak.. goreng gtu2 jerk! sedap pong sodap! hehe

    to mamafami..
    hahaha... jgn mudah terpedaya ma! kiter gheti biler ader cikgu2 tuh! sape lagik klu bukan hubby n anak kiter yg sulung tuh! mama dier tak g skola sbb tuh tk pandai! kikiki

    to liyana..
    hahaha... iyolah! mana2 jerk asal senang nak sebut! hihihi ..tenkiu liyana! ;)

    to k.watierman..
    yaa.. bisa aja buk watie! hihihi

    to matgebu..
    salam mat! hahaha... tau takpe! cube dulu tau pengsan ke tak pengsan! silap2 bgn leh ckp bahse lembu jugak! wakakakaka...

    ReplyDelete