Sunday, February 7, 2010

Kaniyaki

wat num ptg aka dinner skali... kenyang dah! diorg dah tk mo nasik! bagus jugak! tak susyah2 aku nak kuarkan piyok koli! tapi neh kerja bapak dan jugak anak2 bapak! aku cume tukang bancuh jerk! sambil diorg masak, aku layan dak kicit itew main golek2! hihihi...... kali neh cume ade stok kani (crab stick) jerk! sotong tadak! udang pong diorg tanak! layan jerk la yerk! bleh gak tgk sini or sini. atau sini! :P daaaaaa... aku nak out! nak bobok! hihihi......

Bahan-bahan
  • *225g tepung takoyaki - bleh ddapati d jusco section japanese food
  • *100g @ 2 biji telur size M
  • *700ml air - hana kurangkan 580ml jer!
  • minyak utk melengser acuan.
Bahan Isi
  • tako@sotong - bleh juga crab stick@ udang- potong kecil2
  • kubis - cincang halus
  • keropok tempura
  • sape suka ltk negi@daun bwg terpulang la yer! - hana x ltk
Bahan Topping
  • mayonis
  • sos okonomiyaki - klu tk jumpa leh gune kicap manis+sos tiram
  • fish flakes @ ikan parut
  • nori halus
Cara-cara
  • Campurkan semua bahan2 *. kacau supaya tdk berketul2.
  • panaskan acuan takoyaki dengan sapu minyak skit. kalau xde bleh gune acuan kuih cara.
  • tuang adunan tepung ke dalam acuan.
  • masukkan bahan2 isi ke dalam tepung.
  • tuang lagi adunan tepung menutupi semua kuih takoyaki tuh.
  • balik2kan menggunakan chopstick/lidi sehingga jadi bulat dan cantik.
  • dah masak angkat.
  • tuang sos okonomiyaki dan juga mayonis. taburkan nori dan juga fish flakes.
  • siap utk dmakan! sedap makan panas2!
note: kalau tak jumpa gak tepung takoyaki atau bhn2 yg lain, leh cube resepi nih... homemade takoyaki by azwalissa myresipi. atau bleh refer kat blog zaliana.

*sape2 yg tnya pasal acuan takoyaki dan bhn2 takoyaki tuh, mintak maap yer! aku tak jual. huhuhuuu... gomen ne!

14 comments:

  1. Hah..nak jalan2 lak dier...kate nak bg takoyaki..mana nih?amik semua jelah yek.takde org kat dapo nih.ehee...tu jenjalan ke mana lagik tuh?iskh(ayat org jeles) ahahak

    ReplyDelete
  2. weiihhh mana der nak jln2! 'bobok' tuh tdo lah!! klu 'dolan' br jenjalan! aku ckp out tuh sbb aku nk tutup pc! kikiki... lastik idong mak yana! kekekeke

    ReplyDelete
  3. Takoyaki pun lom try, ni dah keluar kaniyaki... lepas ni apa yaki lagi laaaaa dia nak kasi keluar!

    ReplyDelete
  4. tungguuuuuuuuu..... kikikiki

    ReplyDelete
  5. kakkkk!! nak pat masak tako tuuu!! brapa rega?? akekekeke.. mahait tak?? (cuba wat muka serius)

    ReplyDelete
  6. satu ketui spoloh hinggit! apa macam ada brani kaa?? muahahahahahaa

    ReplyDelete
  7. takoyaki kanayaki.. seme santek2 belake. bile lah orang nk belanja kite makan neh.hehee.

    ReplyDelete
  8. tunggu dapat tket free g kuopio..! hihihi

    ReplyDelete
  9. aritu g jusco rembat 2 paket tepung tuh ina, mmg plan nk buat gak ni.. tunggu naim balik dulu

    ReplyDelete
  10. dah senang nak dapat yer kak? bagus la camtuh! puas dapat mkn lagik! mkn igt2 kiter er! hihihi

    ReplyDelete
  11. menariknya kaniyaki nih..shall try it one day :)

    ReplyDelete
  12. Ishh, teringin jugak nak menerai "manatang", nanti lah, tunggu aku ada alat dia, kalau guna bekas kuih cara mau jadi lain kang....hehehe

    ReplyDelete
  13. jiya bukan nak beli tako akak.. nak beli tempat masak tako tuu.. apa la mama darwish ni. tu la!! makan tako tak ajak org... pastu nak jual tako cekik darah! eiii!! balik laa... *lastik paler kak hana

    ReplyDelete
  14. to liyana..
    k.. gud luck dear! :)

    to matgebu..
    jadi apa gaknyer erk mat erk?? jd unta ka?? kekekeke

    to jiya..
    ooowhh sulah tukar ka? hahahaha... soli moli nyonya.. itu amoi talak jual itew tmpt masak tako! tp klu lu nak, wa kene tnya sama itu apek simpang! wakakakakaa

    ReplyDelete