Bahan-bahan
- 4 keping karei (flatfish) - potong,cuci dan kelar
- 11/4 cawan stok dashi
- 3 sudu besar syouyu (kicap jepon)
- 2 sudu besar gula
- 1 inci halia muda - hiris halus
- Satukan stok dashi, syouyu, gula dan juga halia ke dalam periuk.
- Masukkan ikan. Rebus dan tutup hingga ikan masak. tak perlu balik2kan ikan sbb ikan mudah hancur. sesekali curah2kan stok ke atas ikan agar ikan masak rata. Jika ada buih, buangkan buih tersebut.
- Matikan api. Siap utk dihidang. Hiaskan dengan hirisan halia dan juga hirisan daun negi.
Inikari isuker... Tu nama baru... hehehe...
ReplyDeleteCemana eh... isterinya RAJIN BANGET masak, tapi husband dia menten slim je... apa rahsia anda... Ini rancangan interbiu para suami ye puan puan... ahakss...
ehem ehemm...(*cara-cara seseorang ketika menjawab soalan wartawan.. ahaks!) sebenarnya suami saya tak kuat makan! yg kuatnyer saya! sbb tuh dier manten kurus, yg gemoknyer saya! kuikuikuikui....
ReplyDeleteargghhh...susah noo nak sebut ni kak hana...kere no nitsukeeee...??susah2 sebut tempe goreng jek la...hihihihi...tak habis2 dgn tempe wong jowo nih...
ReplyDeletep/s:kak hana, shouyu tu yg makan dgn sushi tu ek?? nak try buat nihh..weheheh
tergeliat lidah nak nyebutnye hana oit...heheee...
ReplyDelete1 lagi tertinggal... rumah 'flat'...hahahaaa!!!
Ikan flat pon ade gak ye... kurus2 gini kena banyak ketui baru cukup ni kak hana.hehe
ReplyDeleteto ummie..
ReplyDeleteala ko sebut jerk kare aku tk suker! kira ok la tuh! kikiki.... haah kicap yg wat mkn ngan sushi tuh! try lah!
to fizanordin..
haah! aku luper rumah flat! tp nama jerk umah flat, tak flat pongg!! kekeke
to ijan..
uishh cukup la tuh jan! owang jepong pong makan sekeping sorang! yg d jual pong satu peket 2 keping.. nmpk no tekak melayu, tekak beso! hahahaha
ikan sebelah org Perlis panggil :) umai ne
ReplyDelete