Friday, February 12, 2010

Mee Bandung III

sajer ingin mencube resepi orang lain.. kali nih try resepi kak.raidah yg duk di abu dhabi tuh.. ermm cedap cedap! sama lebih kurang ngan resepi yg biasa aku gune sebelum nih... mesti nak ada udang kering dan jugak kacang tumbuk! yeaahhh ai loikeee... hubby pong suker.. resepi I dan resepi II juga bleh tgk klu korang nk cube. k lah! layan la yerk! arini aku bizi sket... klu sempat aku masukkan n3 lagi. klu tk, layan jerk la mee bandung nih.. hihihi.. ppon tima kasih kak raidah atas resepinyer.. mintak halal dikongsikan di sini.

Bahan-bahan:
  • Mee kuning
  • Cili kering ~ mengikut pedas yg disukai
  • 3ulas bawang putih ~ dikisar
  • 1 biji bawang besar ~ dikisar
  • ½-1 cawan udang kering ~ dikisar
  • 1 cawan udang hidup
  • 1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
  • Sos cili dan sos tomato secukup rasa
  • Telur ~ ikut berapa org yg nk makan
  • 1-2 cawan kacang tanah digoreng ~ ditumbuk halus
  • Bawang goreng dan daun bawang serta hirisan limau
  • Daun daun bawang dan bawang goreng
  • Air rebusan daging
  • Garam dan gula secukup rasa.
  • sayur - sawi, taugeh.
Cara penyediaan:
  • Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan bahan yang dikisar sehingga kuning.
  • Masukkan sos cili dan sos tomato, kacang tanah dan air rebusan daging dan biar seketika.
  • Tambahkan garam dan gula secukup rasa dan biarkan kuah sehingga pekat.
  • Masukkan udang, daging rebus dan kacau seketika saja. Sedia dihidang.
Cara hidangan:
  • ~ Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak in bulk, so kenalah buat sepinggan-sepinggan.)
  • ~ Ambil sedikit kuah dan rencahnya untuk satu orang makan
  • ~ Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur sehingga separuh keras.
  • ~ Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
  • ~ Masukkan kedalam mangkuk dan telur letak diatas, taburkan daun bawang dan bawang goreng.
  • Lain lain perencah seperti daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut kesukaan anda..

8 comments:

  1. salam. Hana akak guna udang geragau sebabnya udang kering sini mak ai punya la mahal

    ReplyDelete
  2. mee bandung memang kena ada udang kering baru le kaw!!! kalau tak pun air rebusan udang. akak pernah buat sekali lah, mmg sedappp!!! chewahhh, masuk bakul angkat sendiri ni. tapi now ni main beli je sbb dah ada mee bandung muar yg spesial kat sini.

    ReplyDelete
  3. huh!! dok tayang menda2 yg aku xleh makan!!! huwaaaaaaaaa... meri aku neng kenay...

    ReplyDelete
  4. to k.fuzidss..
    slm kak... haah sama jerk kak kiter kat sini.. lg ler payah nak carik. udang geragau byk..

    to k.ain..
    haah! btol tuh kak! tp smlm kiter belek2 kat resepi knorr tuh langsung tadak udg kering! yg ada udang biasa jerk.. tk berapa kick la klu gtu! pehtu kiter klu buat mesti nk tmbh kcg tumbuk! lain org lain selera.. hihi

    to fmina08..
    hahahahahaa padan muker! kikikiki.... meri tuh apa erk?? luper laa.. mcm penah dengo! hahahahaaaa

    ReplyDelete
  5. Mee bandung mmg fav..tengok pic dah terliur ... :) Next time boleh cuba resepi kat sini nampak sedap2..

    ReplyDelete
  6. salam hana.
    huhu bestnya kalau dapat makan mee bandung. malam ni kakchik tgh merajuk, jadi tak mau makan ler... tapi takde org nak pujuk. kalau pujuk dgn mee bandung, kan ke cepat baiknya hehe.

    hadiahkan satu usb modem sb masak best.

    ReplyDelete
  7. uish, ade banyak ke udang kering tuh? hulur ler cikit.kihkihkih

    ReplyDelete
  8. to azura..
    slamat mencube yer zura.. amik ajer lah mana2 yg zura berkenan.. :)

    to kakchik..
    salam kakchik.. alahaii nape nk majuk2 tuh? cik abe tk bg aiskerim ker? meh sini kita ade aiskrim lolipop! ok tak?? hihihihi
    hah?? fuhh! best punyer adiah! hihihi

    to ijan..
    udang kering tk bley! aku kehekut byk! tp udang geragau byk! nak??? kekekeke

    ReplyDelete