nih jadi ker tak jadi erk??! klu ade acuan sepatutnyer tebal lagi kan? aku tadak acuan ler! tiru cam mamafami buat! gune koli nonstick jerk! anak2 aku ckp, nih pancake putih! hahahahaha.. sajer nak try kuih2 lama nih.. dr blah utara kot! sori klu silap! mmula aku nak wat kuah durian sbb lempok aku ada lg saki baki! tp biler ckp kat laling, pantas dier geleng2 paler tk mo! huH! menyampas haku! last2 ikut mama la jugak! ngan kuah pisang! sedap jugak... try cicah kari ngan sambal pong sodap! nak tgk lobang yg cantik2 g umah
mamafami er! aku nyer lobang tak berapa ensem! mmula ok! biler yg seterus dan seterusnyer dah segan2 la pulak nk berlobang! lantak lah! janji kenyang aku anak branak! try lah! sonang jaaa... thanx mama! leh tgk gak kat
my.resipi.
SERABAI Ingredients :
500 g rice flour
300 g cooked rice (to be blended with a bit of water)
1 litre coconut milk (lukewarm)
1 1/2 teaspoons instant dried yeast
salt to taste
Method :
1. Mix well, all the ingredients.
2. Set aside to ferment for at least 2 hours. The thickness is similar to Kuih Cara's bater)
3. Heat the serabai mould, I used a small non stick pan since I don't have the special mould and grease with a bit of oil.
4. Pour the bater 3/4 full into the serabai mould. Cook on small fire.
SYRUPIngredients :1 cup brown sugar (I used
gula timbang)
2 cups coconut milk
2 bananas - cubed
Salt to taste
2 screwpine leaves - knotted
Method :
1. Mix all the ingredients in a pot.
2. Cook till the syrup thickens.
3. Ready to serve.
salam hana...
ReplyDeleteWaaa sedapnyaa serabai...jgn lepas makan muka semua jadi serabai udah leer...yang aku tau dari mulut2 orang melaka yg dok sekitar kampung aku ni, serabai ni asal2 org melaka yang buat dan dihidangkan sewaktu ada orang meninggal (org mati yea, bukan meninggalkan mesia pi jepun!!)....itu lah yg aku tau...ada lagi seakan2 mcm ni, org peranakan baba nyonya, mereka panggil "apam bokwa", rupa sama, cuma ada kaler2 biru sikit dan dimakan dgn kuah sebijik mcm mama fami buat tu, aku esok2 kalau buat nak letak nangka..sedap agaknya kan..sekian sejarah hari ni....hehehe
biarpun nama serabai, kuih akak tetap nampak hencemmm...ngeh333...agak2 kalau cicah sambal goreng pun best gak kan kak...kuikuikui...=)
ReplyDeletesalam mat..
ReplyDeletehah!! kuih owang mati ker nih?? huahuahuahuahaa...oowhh owang melaka er! dr mana aku dpt mimpi owang kedah! hancuss mancusss sejarah kuih muih! dah kata aritu, aku kan bab sejarah pengor aka goblok! kekekeke
to ummie..
sah! ko mmg jawa! tekak jawa mmg bantai nak cicah mcm2! ko tnya aku dah tentu aku jawab boleh! muahahaha
oowwh...panggil serabai ye kuih ni. akak panggil apam beras je. ni mmg fav hubby akak ni. arwah MIL klu buat kuih ni, mmg d bomb!!!
ReplyDeleteAdooiii..seyes kak hana..first time tgk kuih nih..namanya pun pelik..SERABAI ya....Tapi kuih nih..bila dia posing kat rumah akak..tak serabai dah jadinya..heee..hee
ReplyDeletehahaha...mmg la wong jowo gitu kan kak..keh3..i looiikee cicah macam2..huhuhu..tapi tak reti2 nak ngomong jowo..hampehhsss...=)
ReplyDeleteLajunya budak ni punya projek! Cantiklah tu serabainya. Mama buat hari tu, lepas dia 90% nak masak, ma tutup dengan tudung, kejap je. Tak tahulah kot itu yang menyebabkan dia berlubang cam permukaan bulan! Apa pun, janji sedap...
ReplyDeleteTu la Hana, main hentam keromo je cakap kuih orang Kedah. Ini yang dikatakan, lembu punya susu sapi dapat nama! Hahaha... Tengok tu, cikgu Sejarah, Cikgu Mat dah datang bawak rotan kan! Ish ish ishhhh.... cabottttt......
Mmm... rasa macam nak wat lagi lah. This time nak wat kuah duyan lak...meh kita wat nak? Ma nak wat sebab bonda ma tak dapat rasa hari tu. Dia kat rumah adik masa tu...
kak! kalo saya jd cikgu akk lah kan saya bagi A+++ hambek ko haha pasal sgt pantas meng hapdet ok!
ReplyDeletehaha mula2 ingat apa lah serabai ni...rupa nya mcm lempeng ek? memang tak serabai even serabai nama nya kan!
to k.ain..
ReplyDeleteakak plak biler nk take over MIL akak tuh?? amik secret recipe dier kongsi ngan kitaorg! haksss.. hehe
to sue..
hihihi... hentah la kan! mana dtg la nama serabai tuH kan kan.. elok jerk tgk!
to ummie..
tau takpe! kekeke.. aku nih sebenonyer klu ko nk tau, berlagak jerk cam pandai nooo ckp jawa! padahal lam famili akak, akaklah paling pengor ngomong jowo! hahahaha
to mamafami..
kiter dah kene rotan td ngan mat 100 zasss! wadusss garang sungguh cikgu sejarah tuH! hahahahaa....
owhhh dah lps 90% erk kak? patut laaa..sbb kiter tutup zass pas tuang adunan tuh! huhuhu..len kali nk buat lagi la kak! td pong cume buat setengah adunan.. mmg sedapp! lembut plak tuH! tak kiraaa nak kuah durian jugakkk! lantaklah si dia iteww! kikikiki... jom jommmm...
to maryam..
baik btol cikgu nih! akak nih cikgu jugak, tk penah bg anak murid A+++. A pong dh kira bagus.. hahaha.. nih cikgu dekut markah! kuikuikui..
mcm jerk lempeng! tp lg sedap dr lempeng! senang cter seghuper apam lah! lembut jerk! try la yam..
Hana
ReplyDeleteI dulu tak tau apa serabai tu until my hubby bagitau!! maklum dia budak kampung ..kuih dulu2 sumer tau.. I plak tak der kampung, so kuih2 common jer yang I tau... tapi bila MIL buat...sedap pulak rasa kuih ni..cuma belum pernah cuba buat ajer..
Lagi satu kuih putu murai...pon baru berkenalan ngan kuih tu...he he..
kak, rasenye kat myhometown , kelate pon ade kuih ni..demo panggey serabey!hihi
ReplyDeleteto yat maria..
ReplyDeletehaishhh ai lagi ler jakun! sejak duk mentenet ngan blog nih la br ai tau macam2 taw! klu dulu2, nk wat lempeng pong ai tk gheti! kuikuikui.. putu murai tuh apa kebendenyer pulak daaa? yg ai tau putu alimuthu depan umah ai dulu! kikikiki
to catlina..
haah btol la tuh! td kakchik pong bg tau! kat johor xde kan na kuih nih!