Tuesday, March 30, 2010

Bahulu Batik Mekar Kukus


hihihihi... sebenonyer segan nak interprem baulu aku nih! orang lain buat elok jerk cantik mekar sejambak! aku punyer kok mekar menganga aka senyum kerang busuk! hikhikhik.... senasib ngan kak.yatiezaini... Along pulak ala2 volcano meletops.. hihihi.. tapi takpelah! sbb baulu nih sedap! anak2 suker sampai mintak lagik... kali kedua buat gune bekas lompang cume wat setengah adunan dan kurangkan gula. ala manis2 buah jerk.. menganga jugak! ntah apa silapnyer wpon dah bukak api besar. ppon tima kasih kak.fida my.resipi atas resepinyer. bleh tgk baulu yg cantik di dapur k.Nor dan jugak k.zana. meh layan baulu nganga aku nih! kikikiBahan-bahan
  • 125 g tepung gandum*
  • 1 sk baking powder* (*ayak bersama)
  • 115 g gula halus
  • 1/2 sk penuh ovallete
  • 4 1/4 sb susu cair
  • 1 biji telur - A
  • 1/2 sk esen vanilla
  • 1 sk choc. pes (akak guna 1 sb koko dibancuh air jadikan pes)
Cara-cara
  1. Panaskan kukusan.Sediakan papercup beralas mangkuk alum.
  2. Pukul semua bahan kecuali choc pes hingga sebati dan pekat.
  3. Adunan dibahagi dua dan bubuh choc pes pd satu bahagian.
  4. Bubuh adunan berselan-seli dlm papercup yg tersedia hingga habis.
  5. Kukus hingga mekar selama 10-15 min dgn api kuat.
  6. Sejukkan kuih dan boleh disajikan.

14 comments:

  1. Wah.....golek mai 2 ke 3 bijik nak check tengok masak betoi ke dak lagi tu!

    ReplyDelete
  2. hihihi.... bleh kak.. masak betui dah tuh! kang tak masak betui sakit perot kang! kekekeke....

    ReplyDelete
  3. heheh....comel nya mekar bahulu ni....cara bahulu tu mekar mcm ada mutiara dlm nya...hehehe

    ReplyDelete
  4. x yah nak segan2 ler...dah kira ok per apam tu nak senyum.kang dia majuk x nak senyum langsung lagi payah..hehehe.

    sedap kan layan apam ni dengan kopiO panas..yum..yumm

    ReplyDelete
  5. cantik kembang tuh hana..cam senang lak ina tgk..mmg tgh carik bahulu kukus nih..leh aa i try..thx ek

    ReplyDelete
  6. salam hana...senyum separuh pun kira oklah ye...senyum jugak...hehe
    akak pun dah terliur ni...

    ReplyDelete
  7. to norain..
    hihi..btol2 la cam tiram ngan kerang erk ain! hihihi

    to k.ct delima..
    hehehe... klu tk senyum langsung duk blakang tabir jerk kak! takyah la nk tayang2! makan diam2 sudah! kekeke

    ibu 2Az..
    mmg senang baulu nih.. wpon tak mekar sejambak tp sedap dimakan! try la ina...

    to k.ima..
    salam k.ima.. senyum kerang tuh kak! xpe kan.. hihi.. meh meh kiter suapkan! nk bape ketui kerang? kekeke

    ReplyDelete
  8. Hana, ok lah tu...senyum kerang pun ok..kalau kerang katup mulut lg x cantik..hehee..agaknya masa tunggu apam ni dikukus,kita kena senyum mekar selama 15 minit kot..baru dia mekar...wakakaa..akak bila la nk try ntah!

    ReplyDelete
  9. salam hana...alaaahh haii, malu aku nak komen...segan ahh..ahaks, pesal bahulu koo ter kangkang's gitu...tak relaa..tak relaaa....hahahahaha. tapi kan betul kak ummi, mcm kerang kan. dok sengehh sebeleh..i likee!!!!

    ReplyDelete
  10. to k.ummi..
    hahahahaa tuh ar kak... tpi klu senyum 15min kompom penat! silap2 hamzah kata buang tebiat ker hapa! kekekeke

    to matgebu..
    salam mat.. hahaha.. klu malu tutup mata tuh! haishhhh! kekeke.. hentah la mat! aku tensen btol! tk pueh ati! dh wat 2 kali, lagu tuh jugak! owang lain buat elokk jerk! jeles sehh! huH!

    ReplyDelete
  11. gebu je nampak.. blh try nanti ni..

    ReplyDelete
  12. mekar tak mekar janji buleh makan. Masuk perut rupa sama juga!

    ReplyDelete
  13. salam kak hana,
    cantik dah bahulunya ada batik2. bahulu pun kena senyum jugak ke kak? konfius saya..hihihi.

    ReplyDelete
  14. ok la tu tak sengih nampak gusi pong.. at least senyum gak.. kalau masam mencuka aje kang langsung dia tak leh enterpreme :)

    ReplyDelete