Friday, April 2, 2010

Cream Cheese Chiffon Cake

aku nih klu bab kek 'cikpon' mesti tak berapa nak jadik! klu jadik tuh, kira nasib la kot! hihihi... ppon kek nih mmg sedap! lebih kurang cam slice ciskek sblm nih... cara2nya pong lebih kurang sama... cume len kali nk kurangkan manis sket.. jom layan resepi! intai2 dari dapur za@zaliana... resepi asal dari cikwan! tenkiu za n cikwan! cnp ya bukkk! hihi.....

Bahan-bahan
Bahan A
  • 90ml susu segar
  • 60gm cream cheese (za letak 100g, hana ltk 70g)
  • 40gm butter
  • 120gm tepong kek (diayak)
  • 5 biji telor kuning (za n hana pakai 4 biji telur saiz A)
  • 100gm gula kaster
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh ovellete (optional)

Bahan B

  • 5 biji putih telor
  • 1/2 suduteh cream of tartar

Cara-cara

  1. Cairkan butter, campor susu dan cream cheese dan suamkan secara double boiler.
  2. Angkat masukkan gula sedikit2 dan pukul dengan mixer hingga gebu.
  3. Masukkan kuning telor satu demi satu dan pukul lagi.
  4. Masukkan ovellete dan garam kemudian masukkan tepong, pukul sebati dan ketepikan.
  5. Didalam mangkuk lain pukul bahan B hingga kembang dan gebu (soft peak form/ terbalikkan mangkuk telor x jatuh).
  6. Masukkan ke dalam adunan tepong dan kaup balik kan hingga adunan sebati.
  7. Tuangkan ke dalam loyang chiffon.
  8. Bakar pada suhu 150'c selama 45-50 minit mengikut oven masing2. Setelah masak angkat dan sejukkan diredai. Keluarkan kek apabila telah sejuk.
Note: Chiffon kek perlu dibakar didalam oven yang 'warm' untuk mendapatkan hasil yang baik.Panaskan oven sebelum baking.

9 comments:

  1. salam hana..lama k.atie x merempit kt umah hana nie..hikhikh.rajen hana wat kek..k.atie nie dh tinggai br2 nie...malas nk buat2 kek..klu anak2 blk brcuti,x menang tangan nk masak mcm2!somi k.atie pon bkn peminat kek2 nie...mkn sikit jer...

    ReplyDelete
  2. salam hana

    eheh tolong edit..resipi asal ambik kat blog cikwan!! linknyer yang ini

    http://dreamofbeingtheothersideofme.blogspot.com/2008/09/cream-cheese-chiffon-cake.html

    za tertinggal pulak nota cikwan yg berbunyi:
    Note: chiffon kek perlu dibakar didalam oven yang 'warm' untuk mendapatkan hasil yang baik.
    panaskan oven sebelom baking.

    masyehhhh

    ReplyDelete
  3. to k.azatie..
    slm kak....akak sihat? kene tunggu anak2 blk la br wat kek la kak yer! yer la btol jugak.. ade yg nak makan... takpe.. akak tapau jerk dr kedai klu nk mkn.. hihi

    to zaliana..
    ok ok.. aku edit... tenkiu er!

    ReplyDelete
  4. waduhh...waduhhh...tak tahu la nak kata apa..atas kerajinan hana ni..baru jer citer pasal ladna dah kuar pulak chiffon gebu nih...tak mcm org ada anak kecik ajer tau. jeles..jeles..atas kerajinan dan sekali gus memotivate kerajinanku juga di dapur..hehe

    ReplyDelete
  5. to liyana..
    hihihi.... sebenonyer dari semalam sampai arini kiter ader asst.. tuh pasai tadak hal nk wat macam2.. hikhik.. jom jemput makan..... :)

    ReplyDelete
  6. sedappnya...
    tq kak for sharing..

    ReplyDelete
  7. sodap sungguh tu nampak...ko buatkan aje ler...nak suruh aisyah kang jadi lain lak...heeeee

    ReplyDelete
  8. to idzalia..
    sesama.. slamat mencube! :)

    to k.leen..
    aku igt nk suh dak duorg darwish main pondok2 ngan aisyah lah! bior diorg try wat kek! kiter bg jerk diorg bahan2! hahahahaa..

    ReplyDelete
  9. salam kak hana,
    sedapnya chiffon kek ni..nampak light. saya suka kalu yg keju yg light macam ni.

    ReplyDelete