Bahan-bahan
- 2 biji terung biru, buang sedikit kulit, hiris serong dan rendam dalam air garam
- 1/2 cawan air
- 1 camca besar sos "hoisin"
- 1/2 camca besar sos tiram
- 1 camca besar cili kisar
- 1 camca besar kicap cair
- 1 batang leek, kerat2 dan rendam
- 1 biji bawang besar*
- 2 ulas bawang putih*
- 3/4 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*(*ditumbuk lumat)
- 1 camca besar cuka makan
- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk hingga harum, masukkan cili kisar dan kacau rata. Masukkan sos tiram, sos hoisin dan leek. Gaul rata dan tuang air. Biar mendidih perlahan.
- Masukkan terung tadi (toskan dulu), kacau dan masukkan kicap cair dan cuka makan. Masak hingga terung lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera.
nampak sedap sungguh, sayangnya kat rumah ni tak ramai yg suka terung. kalau tak mesti kakchik salin resepi
ReplyDeletesaya pon makan terung tadi..tp terung goreng bercili jer
ReplyDeletesos yg hana buat sendiri tu camne?
mak aikks
ReplyDeletesodapnya kak
wajib cuba...
"mamak, terung sos hoisin satu".
he he he
to kakchik..
ReplyDeletesalam kakchik..dulu kami pong bukan penggemar terung.. hentah ler sejak duk sini cam jd peberet sgt la pulak! hihi
to liyana s..
nih resepi homemade hoisin sauce.. 5 tablespoons soy sauce, 3 table spoons of peanut butter, 1 1/2 teaspoon of honey,2 tsp. sesame oil, 2 tsp hot sauce@chili sauce,1/4 garlic powder, a dash of white pepper.. campur jerk semua..
to syuQ..
aku rasa mamak takde jual terung sos hoisin syuQ! ko salah kedai dah tuH! hahahaha...
Ha ni mat bunga datang....ko nak order apa, bunga rampai...kalau tu aku tak de, bunga kantan ada lahh, nak ke?....
ReplyDeleteboley gak!! bukan bunge jerk! aku nak ngan pokok2 skali! leh tanam pehtu aku nak niaga kat sini! hahahahahaaa...
ReplyDeleteurong mangan!! hantor sini sikit kak...kihkih
ReplyDeleteto ummie..
ReplyDeletenyapo kok wes bengi urong mangan?.. ojo mangan bengi2 thoo ndukk! mengko sehat bangettt! kekekekee