selalu gak wat tendon nih... bukan sajer senang, tp sedap! menu pemes kat jepon nih... anak2 suker sbb udang yg rangup dan ade kicap. asben aku pong minat gak! selain tempura breadcrumb, diorg biasa juga wat tempura begini. jom tengok resepi...
RESEPI TEMPURA
Bahan-bahan
- 1 biji telur
- 3/4 cawan air sejuk + ketulan ais
- 1 cawan tepung gandum
- garam
- serbuk lada sulah
- sedikit tepung katakuriko - klu xde leh ltk tpg gandum or tpg jagung. tak ltk pong xpe
- Udang
- Sayur2an - labu, asparagus, keledek, terung, bendi dll
- Udang dikupas kulit. Potong tak putus bahagian bawah udang dan tarik urat hitam menggunakan pencungkil gigi. Lapkan dengan kitchen towel. Taburkan garam,serbuk lada sulah dan tepung katakuriko. Gaul. Ketepikan. Utk sayur2an, potong ikut suka.
- Mangkuk lain, pukul telur. Masukkan air sejuk (pastikan btol2 sejuk! utk menghasilkan tempura yg rangup dan tak meresap minyak! Masukkan ice kiub seketul dua skali) . Buh garam sedikit. Masukkan setengah cawan tepung gandum. Kacau menggunakan garfu atau chopstick. Tuang baki tepung dan jangan over mix. Biarkan nmpk berketul2 aka tk sebati. Lihat contoh batter di sini.
- Panaskan minyak. Pastikan minyak btol2 panas. Celupkan udang dan sayur2an ke dalam tepung dan goreng hingga kekuning2an. Angkat dan toskan.
- Hidangkan dengan nasi dan juga tentsyouyu.
Bahan-bahan
- Nasi Jepun
- Tempura Udang dan sayur2an - seperti di atas
- Utk Tentsyouyu (kicap) :
- 1 cawan stok dashi
- 1/4 syouyu (kicap jepun)
- 2 sudu makan gula
- Utk membuat kicap tentsuyu , satukan semua bahan2 dan rebus hingga mendidih.
- Utk hidangan, susun udang dan sayur2an di atas nasi dan curahkan kicap tadi.
- Siap dihidang.
wow..sedap nye....
ReplyDeleteNak semangkuk!!
ReplyDeleteto berry..
ReplyDeletejom jemput makan skali! :)
to k.watierman..
dua mangkuk pong boleh! tuh mangkuk kicik! tk cukup kang! kekekeke..
huhuhu..xleh mkn udang!! asal mkn jek tinga bdengung!!!(ritu mkn sambal blacan..) huwaaaaaaa
ReplyDeleteWaaaa...kebetulan ada udang busat dalam perezer ku...oo guna katak...uri...ko... lagi ek..hahaha, pitam leer, terus demam balik...
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDeleteBaca resepi cam buleh sesangat nak buat..Tetiba denar cam ada tepung jepon tu..Terus merudum semangat nak buat..:P
ReplyDeleteTu tepung potato starch. bole je beli kat kedai atau guna cornstarch
DeleteTu tepung potato starch. bole je beli kat kedai atau guna cornstarch
Deleteto fmina08..
ReplyDeleteko masih tk ok lg er mek? syian koo... mmg kene pantang btol2 la tuh nmpk gaya! mangan iwak waie enak opo! kekekee
to matgebu..
utk resepi2 cenggini mmg best gune udang busat! akunyer tuh cicit udang kot! kicik beno! hahahaaa... weiihh jgn main2 sama itu kata kuri ko! haha... leh sub ngan tpg jagung or tpg gandum la mat utk resepi nih... don wori..
to idzalia..
nak tak?? meh meh.. hehe
to ummu sofea..
salam ummu.. utk resepi nih, tpg katakuriko tuh leh sub ngan tepung jagung or tepung gandum. klu tak nak ltk pong takpe.. hana ltk sbb nak lebih rangupkan udang tuh jerk... so apalagik?! dah bleh buat tuh... hihi
Kak Hana..
ReplyDeletetak jemput pon nak dtg mkn udang ni..
sedap ni..mcm nak balik skrg jugek g grg udg ne:)..
burpppp!! alhamdulillahhh!! terima kasih atas udang tendon akak! kikikiki..lepas ni buat lagi le kak hana..hikhik..
ReplyDeleteto mummyseri...
ReplyDeletetayar aku pancit tadi kat simpang batu spoloh! sbb tuh tk sampai2 umah ko! kekekeke... g buat sendrik sana! udang dah manggil2 ko tuH! kekeke
to ummie..
tk kose aku nk wat lagik! ko g basuh beras sana! g masak! wakakakakaa
salam...wah best2nye resipi kat blog kak hana.sy ni duk blog hopping cari resipi..jumpa plak blog akak.
ReplyDeletedah lama ke akak duduk di jepun?mesti susah nak cari makanan halal....sebab tu terer masak kan?
hehehehe.k la...nk follow la pasni.kalau takde idea nk masak bleh bukak blog akak.
have a nice day!
nak cuba-nak cuba ....(ala-ala doremon style cakap)
ReplyDeletetop ... enak.... jd laper
ReplyDeletek. hana, kita baru je try resepi ni. memang best. kalau ikut petua air sejuk tu, salutan udang jadi sgt rangup!! THANX A LOT
ReplyDeleteKak Hana. Thanks sebab kongsi resepi. Cari jugak masakan Jepun. Senang je resepi dia, taklah leceh sangat.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteLama da nk but ni. Yummm!
ReplyDelete