Bahan-bahan
- Ayam separuh - potong kecil
- 2 inci halia muda/tua-dihiris
- 2 labu bawang besar-dihiris
- 5 ulas bawang putih-dihiris
- 2 biji cili merah-belah dua
- Sos Tiram-untuk perap ayam
- Maggie Seasoning-untuk perap ayam
- Minyak untuk menumis
- 2 sb tepung Jagung-dibancuh dengan air
Cara-cara
- Perapkan ayam bersama sos tiram dan maggie seasoning(agak-agak la sukatannya)selama 15minit.
- Panaskan minyak dalam kuali,masukkan ayam yang telah diperap tadi,goreng sehingga separuh masak.
- Masukkan bahan-bahan yang dihiris dan lada merah tadi kacau sehingga nampak layu.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga nampak likat,siap untuk dihidangkan.
- *kalau tak cukup masin tambah la garam atau sos tiram.
ayam masak halia ni kalau makan dengan nasi panas + telur dadar memang sedap, kan kak..nak pedas gigit cili padi, he..he..
ReplyDeletehakhakhak..takde halnya klu ko derhakakan..asal boleh makan.Akak klu masak ikut sukatan semedang tak jadi..baik ku campak2 je..
ReplyDeletep/s nak korek resepi nasi apa ko ada ni..nak gu kan dengan coleslaw akk buat malam tadi..
Masak macam ni memang sedap tapi dapat ciput je ler sebab tak de kuah..huhuhu...
ReplyDeleteto mas..
ReplyDeleteko mmg bijak mas! mmg itu ler menu aku! ngan telur dadar sambil geget2 lada tuH! perghhh! sodap ko! hehehe..
to ibu faheem..
hahaha..kiter pong main campak2 jerk tuh kak! ikut sesedap rasa! cume amik bhn utama jerk dr resepi akak tuh! sib baik sodap! hihi...thanx kak! coleslaw? ishh kiter jarang2 wat coleslaw gu ngan nasik! biasa gu ntah steak or yg chop chop jerk!
to mamafami..
haah tol mama! kuah yang kering ciput tuh lah di kuis2 makan ngan nasik! ngan minyak2 skali harung! hahahahaa
Awalnya masak?cm dok terhegeh hegeh pegang penyapu cam nenek kebayam hehe nanti kita songlap resepi ya hana:)
ReplyDeleteto cikmanggis..
ReplyDeleteselalu mmg msk awal kak! request en.asben nak makan nasik pagi b4 g skola. coz malam karang dier baru balik. dier tk suker bekal2... k..amik lah! selamat menyapu kak! hihihi
kak hana... mmg simple tp rasa mesti superb!!! nak try gak la nanti....
ReplyDeleteSalam Hana, lauk mcm ni simple mimple...sedap tu....rebut2 korek kuah....hah3..
ReplyDeleteaik.. halia lagi? tak abis lg ke angin? mesti makin kuat tut.. tuuutttttt.. hihihi
ReplyDeletelauk mcm ni mmg sedap mkn panas2!!!
ReplyDeletesalam kak hana,
ReplyDeletehuwa..kalu ayam masak halia ni, saya pun suka kak... nanti nak korek isi ayam kat dalam freezer. mg2 cukupla wat ayam ni...
salam....
ReplyDeletewahhh.. nyummm nyummm.. dapppp aaarrr....
Tak pernah try wat lagi ayam masak halia ni.. mesti sedap kan... nampak pun mmg sedap...
sedapnya bedahhh oiii..
ReplyDeleteaku rasa sedap pasal ko suka masak berkemban kannnn??? wakakaka..
aku nak tiruu!!
salam hana...memang sedaplah lauk macam gini...anak2 akak pun suka...nanti nak cubalah versi gini pulak...
ReplyDelete