Bahan-bahan
Bahan-bahan A
- 250 gm biskut mudah hadam(merie or etc) - letak 200g je
- 125 gm mentega tanpa garam - letak 100g
- 200 ml krim putar(whipping cream)
- 250 gm krim keju
- 165 gm gula kastor - letak 150g
- 1 sudu besar jus lemon
- 15 gm gelatin halal
- 100ml air
- >> campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 min
- Strawberry topping secukupnyer
- Jus lemon
- Gula caster
- Sedikit air - hana campur sedikit gelatin 1/2 sudu kecil
- Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang 8cm. *utk resepi nih hana guna loyang swissroll yg kecil atau loyang brownies pong boleh juga. pastikan di alas dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya mudah utk dkeluarkan.
- Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
- Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
- Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin yg telah di double boilerkan dengan air tadi dan gaul lagi sehingga sebati.
- Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
- Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan adunan krim cheese td keatas adunan biskut. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 2-3 jam.
- Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan. (hana buat kaedah double boiler gune jem je)
- Tuangkan kuah topping hingga habis. Sejukkan semula.
- Potong bar ikut suka dan hidangkan.
apsal semua mengecheese je nih..tak leh jadikkkkk..saya nak saya nak kak hana...tompang makan sesame yee.
ReplyDeletesalam kak hana,
ReplyDeleteni nak nanges ni... bahan2 saya takde whipping cream tu jer...huwwa...!
nak sekeping.. :)
Kalau anak ira sekali ngap je ni, tu pun minta buat lagi tp umminya malas sikit...
ReplyDeletewah kak, tak tahan dengan cheese cake ni,sedapnya, macam memanggil2 je cheese cake tu...rasa cikit la...
ReplyDeletewahhh... dah jadik ciskek lak... tak tau sape nak makan meh hulur2 kat sini.. tentu abis... :D
ReplyDeleteape pun.. cantekkk chiskek ni.. menjadi.. nampak mmg tertarik ko memang debomm la...
pernah gak nak try wat.. tapi blom try2 lagi... :D and dulu pernah mengidam nak makan chiskek ni.. asben beli la.. jenuh nak menghabiskan.. sbb makan sorang2.. mau dekat2 seminggu gak dok dlm peti sejuk.. :D.. hahahahaha.. tapi tak per.. janji puass kan.
eh hana....
ReplyDeletetak yah bakar ke?? masuk dalam peti sejuk je ke?? or ade i lupa baca...?
kak,ciskek stoberi yg x pena mangan lagi ni..
ReplyDeletejakun je kite rasa ni nak cuil sikit je nak rasa..
Salam Kenal kak..Dah lama jadi silent reader blog akak nih..Kak sy dah c/p resepi nih..tQ atas resepi kak..
ReplyDeletenak jugakkkkk!!!!...
ReplyDeleteajak makan kuhnunnn..
ReplyDeleteajak2 kamben la tu kannn? wakakaka!
menarik kedabommmm la ciskek ni..haku tingin tapi kang aku sorang je makan, aku sorang je makin gemokk
sedapnye..tapi malas nk buat..beli kt secret recipe je la
ReplyDeletewow, sedapnya... kalau dapat free lagi sodap....
ReplyDeleteEntri Pompuan???
cis kek nie x yah bakar kan?? cayalh tq so much share resipi nanti i buat..
ReplyDeletesuka gak cis kek ni. mcm nak buat. tp nanti akak juga yg tukang habiskan semua. akak jugak yg terover tembam.aduss!!!
ReplyDeleteuishhh musim cheese cake pulak...tp recipe ni mmg best...
ReplyDeletesalam hana
ReplyDeleteakak dtg nak nolong ngabeskan ciskek tu..
salam.. kak hana.. saya fara.. nak tnya neyy klu guna salt butter bleh x? klu bole skang jgk saya nak buat..
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeletekak, tak abis makan meh pos ke sy sikit, hehehe...
Salam Hana,
ReplyDeleteTak abes makan ke....tengok kat atas tu,ramai sngt yg nak ngendeng...nasib baik Hana dah bawakan utk akak...syedap sngt...thanks my dear....
to semuaaa...
ReplyDeleteciskek ado laieeeeeee..meh mehhhh.. copat tulun aku perabihkannn! muahahahaaa
to farawaheeda..
kalau dah xde boleh ajer..cume masin sket la nanti kat base tuh! sbb biskut dah tentunya ader rasa masin2.. tp rasanya ok lagi... nanti bg feedback ye..
Salam Hana,
ReplyDeleteYana selalu follow blog Hana nie..Baru2 nie Yana ada try buat strawberry cheese cake.Ikut resepi Hana....tapi, ada masalah sket, ngapa lapisan cheese tu xmau melekat ngan lapisan basenya tu...huhuhu...tapi, keknya tu mmg sedap...mintak bg pendapat sket..Yana buh jem strawberry jer kat atas basenya tu....Kalau sudi, jemputlah singgah kat blog Yana yg xseberapa nie...Yana nie baru nak mencuba resepi baru...hehehe...
salam yana..
ReplyDeletetima kasih byk sudi polo..hmmmm kenape gtu erk? maybe belom sejuk btol2 kot dah potong! ataupon kurang butter yang membuatkan base tak padat. wallahua`lamm..
Oooo yer ker..ingat perut nie dah tak sabar2 nak merasa..tgk pun dah meleleh airliur..hehehe...Yelah kut...agaknya lum betui2 sejuk lagi...apa2 pun thanks Hana krn sudi membantu...next time wat lagi...
ReplyDeletecomeynye ciskek ni kak hana!secomel tuannye ekekekeke
ReplyDeleteSalam kak Hana,nak tya kalu 15gram gelatin tu,agak2 dlm bape sudu..??
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletebtull kak..sowey lmbt nak feedback.. mmg masin.. pastu aritue saya campur dgn yougurt+whipe cream.. dia xbrapa jadi.. papepun.. nnt nak cuba lagi.. thanks ye kak hana.. saya budak baru belajar..
kak gelatin tu boleh ganti dengan bhn seumpamanye x??hehee
ReplyDeleteto zaliedana..
ReplyDeletemaap yer akak lewat nak jwb soklan tuh dan tak sempat nak timbang.. tp pas tanya pakcik google dier menulis setiap 1 sudu teh biasanya 4-4.5g gtu la.. so darab la bape kali hingga jd 15g.. selamat mencuba... :)
to arezura..
untuk tekstur yang agak kenyal2 manja seeloknya gune gelatin... boley gantikan dengan serbuk agar2..tapi teksturnya tak sama mcm buh gelatin... ppon zura leh try dulu n nanti bg feedback..