Tuesday, May 25, 2010

Strawberry Cheesecake Bars

orang lain wat ciskek, kiter nak buat jugak! tak sedor diri tuh! satu loyang nih sape nak abihkan?? hmmmmm.. tercipta la kang sejarah wat kali kedua, ari2 makan ciskek sampai next week baru abis! hahahaaa..kapok!! :D wat setengah adunan jerk dari resepi asal. tuh pasal aku buh lam loyang swissroll then potong bar seperti yg anda lihat skrg! kurang la sket kalori lemak2 tuh banding wat satu adunan makan sorang! hihi... ijah punyer pasal la niH! huH!... sebelom nih dah penah buat leh tgk sini yer! resepi asal dr dapur kak.zai.. nih ciskek yg paling aku suker dan suker dan terus suker!! hihihi... JOm jom apalagik tunggu! meh makan ngan aku sampai habih!


Bahan-bahan
Bahan-bahan A
  • 250 gm biskut mudah hadam(merie or etc) - letak 200g je
  • 125 gm mentega tanpa garam - letak 100g
Bahan-bahan B
  • 200 ml krim putar(whipping cream)
  • 250 gm krim keju
  • 165 gm gula kastor - letak 150g
  • 1 sudu besar jus lemon
Bahan-bahan C
  • 15 gm gelatin halal
  • 100ml air
  • >> campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 min
Topping
  • Strawberry topping secukupnyer
  • Jus lemon
  • Gula caster
  • Sedikit air - hana campur sedikit gelatin 1/2 sudu kecil
Cara-cara
  • Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang 8cm. *utk resepi nih hana guna loyang swissroll yg kecil atau loyang brownies pong boleh juga. pastikan di alas dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya mudah utk dkeluarkan.
  • Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
  • Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
  • Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin yg telah di double boilerkan dengan air tadi dan gaul lagi sehingga sebati.
  • Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
  • Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan adunan krim cheese td keatas adunan biskut. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 2-3 jam.
  • Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan. (hana buat kaedah double boiler gune jem je)
  • Tuangkan kuah topping hingga habis. Sejukkan semula.
  • Potong bar ikut suka dan hidangkan.
NOTA: utk mendapatkan gelatin halal sila klik sini yer tuan2,puan2 dan adik2 sekelian... yang brand Nona tuh tak pasti la halal or tak! kene tanya orang lain yang penah gune or yg tau yer.. jangan main redah jerk kalau tak pasti. sekian pesanan penaja.. hihi..

28 comments:

  1. apsal semua mengecheese je nih..tak leh jadikkkkk..saya nak saya nak kak hana...tompang makan sesame yee.

    ReplyDelete
  2. salam kak hana,
    ni nak nanges ni... bahan2 saya takde whipping cream tu jer...huwwa...!
    nak sekeping.. :)

    ReplyDelete
  3. Kalau anak ira sekali ngap je ni, tu pun minta buat lagi tp umminya malas sikit...

    ReplyDelete
  4. wah kak, tak tahan dengan cheese cake ni,sedapnya, macam memanggil2 je cheese cake tu...rasa cikit la...

    ReplyDelete
  5. wahhh... dah jadik ciskek lak... tak tau sape nak makan meh hulur2 kat sini.. tentu abis... :D

    ape pun.. cantekkk chiskek ni.. menjadi.. nampak mmg tertarik ko memang debomm la...

    pernah gak nak try wat.. tapi blom try2 lagi... :D and dulu pernah mengidam nak makan chiskek ni.. asben beli la.. jenuh nak menghabiskan.. sbb makan sorang2.. mau dekat2 seminggu gak dok dlm peti sejuk.. :D.. hahahahaha.. tapi tak per.. janji puass kan.

    ReplyDelete
  6. eh hana....

    tak yah bakar ke?? masuk dalam peti sejuk je ke?? or ade i lupa baca...?

    ReplyDelete
  7. kak,ciskek stoberi yg x pena mangan lagi ni..
    jakun je kite rasa ni nak cuil sikit je nak rasa..

    ReplyDelete
  8. Salam Kenal kak..Dah lama jadi silent reader blog akak nih..Kak sy dah c/p resepi nih..tQ atas resepi kak..

    ReplyDelete
  9. ajak makan kuhnunnn..

    ajak2 kamben la tu kannn? wakakaka!

    menarik kedabommmm la ciskek ni..haku tingin tapi kang aku sorang je makan, aku sorang je makin gemokk

    ReplyDelete
  10. sedapnye..tapi malas nk buat..beli kt secret recipe je la

    ReplyDelete
  11. wow, sedapnya... kalau dapat free lagi sodap....

    Entri Pompuan???

    ReplyDelete
  12. cis kek nie x yah bakar kan?? cayalh tq so much share resipi nanti i buat..

    ReplyDelete
  13. suka gak cis kek ni. mcm nak buat. tp nanti akak juga yg tukang habiskan semua. akak jugak yg terover tembam.aduss!!!

    ReplyDelete
  14. uishhh musim cheese cake pulak...tp recipe ni mmg best...

    ReplyDelete
  15. salam hana

    akak dtg nak nolong ngabeskan ciskek tu..

    ReplyDelete
  16. salam.. kak hana.. saya fara.. nak tnya neyy klu guna salt butter bleh x? klu bole skang jgk saya nak buat..

    ReplyDelete
  17. Salam,

    kak, tak abis makan meh pos ke sy sikit, hehehe...

    ReplyDelete
  18. Salam Hana,
    Tak abes makan ke....tengok kat atas tu,ramai sngt yg nak ngendeng...nasib baik Hana dah bawakan utk akak...syedap sngt...thanks my dear....

    ReplyDelete
  19. to semuaaa...
    ciskek ado laieeeeeee..meh mehhhh.. copat tulun aku perabihkannn! muahahahaaa

    to farawaheeda..
    kalau dah xde boleh ajer..cume masin sket la nanti kat base tuh! sbb biskut dah tentunya ader rasa masin2.. tp rasanya ok lagi... nanti bg feedback ye..

    ReplyDelete
  20. Salam Hana,
    Yana selalu follow blog Hana nie..Baru2 nie Yana ada try buat strawberry cheese cake.Ikut resepi Hana....tapi, ada masalah sket, ngapa lapisan cheese tu xmau melekat ngan lapisan basenya tu...huhuhu...tapi, keknya tu mmg sedap...mintak bg pendapat sket..Yana buh jem strawberry jer kat atas basenya tu....Kalau sudi, jemputlah singgah kat blog Yana yg xseberapa nie...Yana nie baru nak mencuba resepi baru...hehehe...

    ReplyDelete
  21. salam yana..
    tima kasih byk sudi polo..hmmmm kenape gtu erk? maybe belom sejuk btol2 kot dah potong! ataupon kurang butter yang membuatkan base tak padat. wallahua`lamm..

    ReplyDelete
  22. Oooo yer ker..ingat perut nie dah tak sabar2 nak merasa..tgk pun dah meleleh airliur..hehehe...Yelah kut...agaknya lum betui2 sejuk lagi...apa2 pun thanks Hana krn sudi membantu...next time wat lagi...

    ReplyDelete
  23. comeynye ciskek ni kak hana!secomel tuannye ekekekeke

    ReplyDelete
  24. Salam kak Hana,nak tya kalu 15gram gelatin tu,agak2 dlm bape sudu..??

    ReplyDelete
  25. salam..
    btull kak..sowey lmbt nak feedback.. mmg masin.. pastu aritue saya campur dgn yougurt+whipe cream.. dia xbrapa jadi.. papepun.. nnt nak cuba lagi.. thanks ye kak hana.. saya budak baru belajar..

    ReplyDelete
  26. kak gelatin tu boleh ganti dengan bhn seumpamanye x??hehee

    ReplyDelete
  27. to zaliedana..
    maap yer akak lewat nak jwb soklan tuh dan tak sempat nak timbang.. tp pas tanya pakcik google dier menulis setiap 1 sudu teh biasanya 4-4.5g gtu la.. so darab la bape kali hingga jd 15g.. selamat mencuba... :)

    to arezura..
    untuk tekstur yang agak kenyal2 manja seeloknya gune gelatin... boley gantikan dengan serbuk agar2..tapi teksturnya tak sama mcm buh gelatin... ppon zura leh try dulu n nanti bg feedback..

    ReplyDelete