Friday, May 7, 2010

Cucur Jawa

walaupon namanya cucur jawa tapi aku tak penah makan! dan tak penah tau jawa ader kuih nih! ke aku jerk yg tak tau!! diorang kata, kalau kat blah borneo diorg panggey penjaram! ya kah? mokwo pulak berkata2, sepatutnyer tepi tuh kerinting2! maknanya aku punyer nih kurang menjadik la yer? Ijah pulak kata, cam kapal UFO! hahaha... makan ajerlah! sedap juga! Resepi dari deenoos my.resipi.

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula merah
  • sedikit garam
  • air (lbh krg 2 cawan)
Cara-cara
  1. campurkan gula pasir dan gula merah bersama ><>
  2. tuangkan air gula tadi kedalam adunan tepung gandum dan tepung beras.tambahkan garam.Gaul ikut likat dan ditimbuk-timbuk hingga berbuih.
  3. peram adunan td semalaman.
  4. ambil sesenduk adunan dan digoreng dgn minyak yg secukupnya.

18 comments:

  1. salam hana. sihat ke? baby darwish sihat? lama x jenguk dapur hana. dah baru dah!!!

    ReplyDelete
  2. mana boleh tak pernah makan makanan ni...err akak pun tak pernah...betul kata Ijannn.macam kapal UFO

    ReplyDelete
  3. salam k.ainnnnn.. haiyyakkk mana akak pigi ar? g blog akak tak leh masuk plak! sibuk er kak? alhamdulillah semua sihat! harap akak sihat juga yer! rindu sama akak! huhuu.......

    ReplyDelete
  4. salam kak.gerau..
    iyerrr botolll! tk penah makan wpon kiter org jawa! agaknyer just pada nama jerk kot! lagi satu kak, cam topi pong yer jugak! hihihi

    ReplyDelete
  5. salam kak hana,
    oh! saya pun blom penah makan lagi kue ni. cucur jawa ya kak? kalu yg dkat kelantan, ada satu kue macam2 gini jugak. tapi nama lain.
    Nanti nak try buat, nak bagi orang jawa kat rumah ni rasa...hihi.

    ReplyDelete
  6. salam hana...wowww cucur jawa..aiseyy kena belajar cakap jawa nihh...

    ORANG JAWA TANAM SERAI
    UNTUK MASAKAN PELBAGAI GUNA
    MARILAH KITA BERAMAI-RAMAI,
    MAKAN CUCUR DI DAPUR HANA....

    Kopi tak de kee, takkan cucur jeee...hahaha

    ReplyDelete
  7. salam hana...
    slalu singgah blog hana ni sebenarnya, arini baru terpanggil nak mengomen.. hihi.. kami org melaka mmg biasa makan kuih ni, mmg fav lah. tapi xlah panggil kuih jawa, isk.. kami panggil kuih cucur aje but my cousin mmg panggil kuih topi. Nak tahu dia jadi ke tak, tepi2nya tu kerinting & bhgn tengah topi yg membukit tu disebelah bawahnya berongga sket. Make sure bila nak goreng minyak cukup panas, guna kuali yg dlm sket, macam non-stick pan yg leper tu, x sesuai... x jadi topi nnt. Dan minyak menggoreng tu agak2 la jgn sikit sangat. Pastu goreng garing sket, mmg sedap makan tepi2 tu krap krup krap krup. My family yg tecik2 tu, ada yg makan tepi kuih je, ada yg minat tgh aje. Kdg2 tengok kuih ada yg dh berlobang, ada yg tepi skirtnya dh togel ;) Apa pun utk 1st timer, hana buat ni considered menjadi dh. Yg penting sodap!

    ReplyDelete
  8. Apa ada pada rupa... janji sedap.. belasah je! Ma pernah dengar dan tahu pasal kuih ni, cuma tak pernah buat je lagi. Memang nak buat, tapi asyik tertangguh...

    ReplyDelete
  9. hana...akak tak penah tau pun ada kuih ni walaupun akak bukan org jawa...wakakaka....janji sedap bedal aje ler...

    ReplyDelete
  10. hana, kak rose jawa ni pun x tau ada cucur jawa, macam pernah tengok tapi belum lah terbeli dan merasa...kena goreng garing sampai kerinting ya topi UFO tu.... nnti kalau rajin boleh try nih...

    ReplyDelete
  11. salam,kak..hehe..betullah tu, saya org Sabah dan kuih ni kitorang bagi nama penjaram tp di sini bukan org jawa yg buat, paling popular bangsa Bajau yang buat..1 lagi bangsa yg kira popular gaklah di Sabah ni...sedap tp manis sngt..di sini ada yg letak warna hijau..kadang2 tu bolehlah layan...

    ReplyDelete
  12. salam hana,rasanya mas pernah makan masa kecik, tak ingat la nama apa,nnti try buat la, mana tahu sama cam kuih yang mas pernah makan tu, he..he..adunan tu kena peram semalaman untuk apa ye...

    ReplyDelete
  13. saya pernah gak goreng kueh ni..bancuh2 nenek yg wat.. tapi slalu tak jadi yg kerinting2 tepi tu..minyak kena panas betul baru jadi..n minyak kena cukup..kalo makan ngn adik2 mesti rebut2..

    ReplyDelete
  14. to nurindah..
    salam nur.. agaknyer kuih yg sama kot nur! akak nih org jawa tp kok ngak penah mangan kuih nih! maybe just pd nama ajer..

    to matgebu..
    SIJI LORO TELU PAPAT,
    KODOK IJO TERLOMPAT2,
    KO MINTAK KOMPOM TAK DAPAT,
    GAWE WAIE KOMPOM DAPAT! kekeke..

    to sweet thots..
    owhhh begitu ghupernyer! tp mmg ader ghuper topi kuih nih! cume hana buat semengah skit! hihihi.. tenkiu yer..

    to mamafami..
    ye ye btol btol.. ader apa pada ruper! makan ajer ilanglah ruper! kikiki

    to k.leen..
    ader kang nk kene baling topi mexico ala jawa nih! cit!

    to kak.rose..
    haah kak! akak kene kerintingkan tepi topi tuH! klu tak kerinting, akak gunting jerk gune gunting kerinting rambut tuh! kikiki

    to tyea..
    kisahnyer kuih bajau yer! boleh kaler2 pulak?? haiihh mmg akak tk penah nmpk!

    to mas..
    adunan tuh nak bg tekstur kuih tuh berongga2 mas... pehtu nanti masa goreng dier menggelembung!

    to ct nurmalissa..
    lain ct.. try la nnti tau camne.. hihi

    to hanacraxie..
    tuh ar.. wat gak lagu tu! maklom la pestaim nih! nanti leh wat lagik.. tp kene cukup stok dulu bekalan tpg beras coz nak abihh.. huhuuu

    ReplyDelete
  15. Huk alahhh..nyampah tau ada ke pantun bahasa jawaaa pulakk!!!....sabau je aku..

    ReplyDelete
  16. kakakakakakaa... ojo mara2 mat! lekas tuekkk! kikikiki

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum kak hana...Kat brunei pun ada gak kueh ne.Kira kueh tradisi kita kat sini.Kita panggil kueh penyaram,gara2 kueh ne jugak lah keluarga mertua kita kat sabah tergelak besar.Apa tidak nya...Kita dua nak tunjuk kueh tradisi,rupanya sama je kuehnye.Apa2 pun memang sedap.

    ReplyDelete