Sunday, May 30, 2010

Nasi Ayam Ipoh

salam di hari minggu... owang kat mesia ghupernyer tgh coti2 yer... syok ler korang jalan sanan sinun.... arini kitaorg layan nasik ayam jaa... rasanya dah merata2 nasi nih berlayar.. mmg sedap la nasik ayam nih! nasik yg wangi dan kuah itam yg pedas! sup tuh klu ikutkan kene ader sengkuang kan kan..baru nama nasik ipoh katanya.. takpolah! sengkuang ke mengkuang ke tadak! tima kasih Quinie coz kongsikan resepi nih! cam biasalah! kalau resepi nasik ayam yg komplit mmg pjg berjela.. tp utk resepi ayam, aku wat Moist Roast Chicken seperti yg sebelum nih...

Bahan-bahan
BAHAN NASI
  • 4 mug beras
  • 4 1/2 mug air rebusan ayam
  • 2 inci halia*
  • 3 biji bawang putih*
  • 3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia...yg ada buah dia tu sekali)
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 helai daun pandan
  • 4 sudu mentega
BAHAN AYAM
  • 1 ekor ayam
  • 3 biji bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 3 sudu besar kicap lemak manis
  • 2 sudu besar sos tiram dan 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar madu ( kalau tak dek pun tak pe)
BAHAN SUP
  • air secukupnya
  • 4 bawang putih diketuk
  • 3 inci halia di hiris
  • 3 helai batang bawang
  • 1 biji sengkuang dipotong dadu
  • 1 sudu besar serbuk lada sulah
BAHAN CILI
  • 10/15 biji cili burung
  • 6 biji cili merah
  • sedikit halia (ambik dari rebusan)
  • 5/6 biji bawang putih
  • 1 biji limau kasturi/nipis
  • sedikit air dari air rebusan ayam
  • garam n gula secukupnya
BAHAN KICAP
  • 5 biji cili burung
  • sedikit halia (ambik dari rebusan)
  • 4/5 biji bawang putih
  • kicap secukupnya
  • air rebusan ayam secukupnya
  • tepung jagung di campur dgn air secukupnya (utk pekatkan)
BAHAN TAMBAHAN
  • tomato, salad, daun sup dan bawang, timun
Cara-cara
  1. Mula2 buat air rebusan ayam...(bahan2 dalam sup) masukkan semua bahan...kecuali sengkuang dan serbuk lada sulah. tutup periuk dan masak hingga didih.
  2. Selepas air mendidih, masukkan ayam. biar ia masak selama 20 minit. selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.
  3. Cara utk masak nasik, mula2 masukkan majerin dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan* yg telah di blend. biar naik bau. kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan. bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan. kacau2 sekejap,kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam. biarkan hingga nasik masak.
  4. Penyediaan ayam, ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu mangkuk besar. masukkan bahan * yg telah di blend dan semua bahan2 lain...kacau2 rata dan biarkan 1/2 jam. selepas ayam diperap, boleh lah digoreng atau di bakar dalam oven. kalau nak goreng jgn goreng terlalu lama...agak2 kaler dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.
  5. Cara penyediaan cili, masukkan semua bahan didalam blender dan blend hingga hancur.
  6. Cara penyediaan kicap, blend semua bahan kecuali tepung jagung. selepas blend isi dalam periuk dan panas kan atas dapur. agak2 dah panas..boleh la di masukkan tepung jagung dicampur air secukupnya utk memekatkan kuah.
  7. Cara2 penyedian sup, baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah. kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air biasa. masak hingga didih. perasakan sup.
  8. Selepas semua dah masak, boleh la di makan...cara penyediaan...timun, tomato dipotong nipis2. daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan kedalam sup tadi.

12 comments:

  1. haiyaaa..ini ayam ipoh mali aaa??
    rini nk masak telo itik lagikkkkk...heheheh..tp jgn la jeles..aku xleh upload gmbr ponnnn...

    ReplyDelete
  2. suka2..mekaceh hana.puas akak cari2 nasi ayam ipoh yang pekenan kat hati..toce2....
    nnt akak belanja telor itik ya

    ReplyDelete
  3. nak dua pinggan nasi ayam!!erkk tambah 2 ketol ayam ok..eh cukup ke..ah tambah 1 pinggan lagi aaaa

    ReplyDelete
  4. salam dan selamat pagi hana..wah ipoh sudah mali hehe ramai dah bikin ini nasi ayam..bila lah agaknya nak sampai Putrajaya ni..nampak sungguh enak:)

    ReplyDelete
  5. Huwaaa luluk Jupun pun bley makan nasi ayam ipoh mali... saya luluk Malaysia pun, talak makan itu nasi ayam ipoh tau...

    ReplyDelete
  6. to fmina08..
    huh! tenang jiwa aku ko tak leh upload! hahahahaaa

    to k.anymz..
    kak anymz mmg baik! sib baik nak bg telur itik! tak macam adik kiter tuH! taunyer nak wat org sakit jiwa jerk! huh! hehehehe

    to izahdaut..
    nih ko nak makan ke nak melantak?? biskut sebalang bak sini! sbb aku nak melantak bukan makan! wakakaka

    to cikmanggis..
    salam kak...jap lagi sampai la tuh ke putrajaya...meh kiter fuhh fuhh sket bior ayam terbang dpn umah akak! akak tangkap taw! pehtu semelih wat nasik ayam! kekeke

    to mamafami..
    haiyyakkkk itu ipoh manyak dekat lu talak penah pigi makan kaa? manyak lugi maaaa... kekeke

    ReplyDelete
  7. Waaa pun sama macam mama, waa luluk sini kampung hooo, makan nasi ayam sendili masak..tatak ipoh mali punyaa..apa pasat luu luluk jepun aleee itu ipon mali...luu bukan itu batu pahat mali punya amoii kaaaa?...haiyaa sulah kawen waa silap, sikalang lu jadi ah soo..hahahaha

    ReplyDelete
  8. to ahmatgebu..
    hahahahaaa.. lu sama itu mama mmg manyak2 lugi punya olang! lu olang kene bikin ini nasik la kalau lu olang mau sampai itu ipoh mali! ipoh mali takkan sampai itu lumah, klu lu talak bikin maaa.... haiiyaaa manyak bising ini olang! kahkahkahkah..
    eh! wa asal batu pahat ka? haiiyaaa wa sulah lupa diri ahpekk... hahahaa

    ReplyDelete
  9. tergoda la tengok set nasi ayam ipoh kak hana ni, memang mengancam,boleh buka kedai lepas ni kak...he..he..mas order sepinggan boleh

    ReplyDelete
  10. hana...awat ko yg kat jepung masak nasi ayam ipoh...masak ler nasi ayam jepun..hahahaha

    ReplyDelete
  11. ipoh mali talak sombong oo..haha..nmpk dr jauhpun terasa mcm dh kat tekak ni.. wlpun asal org perak, tp xpnah rasa lg nasik aym ipoh ni..huhu..

    ReplyDelete
  12. Salam Hana..kat jepun pon de nasi ayam ipoh ekk..
    tp mmg nmapak best sgt2..bikin ngences laa..

    ReplyDelete