Wednesday, June 16, 2010

Fried Calamari

sutun nih masak for dinner malam tadi... lauk kegemaran Danish. kadang dier ratah ajer ngan sos. sedap nih! nanti g candat sotong yer! hihihi... wat tak pedas, so serbuk cili tak letak. resepi dari dapur kak.ayu Singapore. tima kasih kak.

Bahan-bahan
  • 500g sotong
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu baking powder
  • 1 biji telur
  • sedikit garam & lada sulah
  • 1/2 sudu Italian herbs - x ltk
  • 1 sudu kecil paprika
  • 1 sudu kecil serbuk cili - x ltk ganti ngan serbuk kari
Cara-cara
  • Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering. Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
  • Pukul telur sikit dan masukkan sotong , ketepikan.
  • Gaul tepung, baking powder, garam, lada sulah, italian herbs, paprika dan serbuk cili.
  • Ambil sedikit campuran tepung tadi ke dalam sotong. Gaul. Kemudian salutkankan lagi sotong dengan baki tepung.
  • Goreng dalam minyak terendam hingga kekuningan.
  • Hidangkan dengan Sos Tatar dan sos cili.
Note: Hana masukkan campuran tepung ke dalam plastik ziplock. Kemudian masukkan sotong yg telah digaulkan dengan telur dan sedikit tepung tadi. Goncang2kan plastik agar sotong bersalut tepung semuanya. Kemudian keluarkan dan goreng cam biasa.

11 comments:

  1. selamat pagi hana...pagi2 gini dah tunjuk sotong..alamak kena g pasar nak beli sotong hehe

    ReplyDelete
  2. waahh. sebelum tido jamu mata dgn menu akak.

    jangan mimpi sudah. huhuu.

    ReplyDelete
  3. to makcikkantin..
    slamat pagi makcik! hihihi... tgh sapu sampah ke tuh?? kekeke... mmg suh akak g bli sutun! wat lunch karang! hihihi

    to fazlinil irma..
    salam irma... baru nak tdo yer kat sana? gud nite! jgn ngigau jd sotong udah la yer! kekeke

    ReplyDelete
  4. salam hana...pagi2 bukak blog nampak sotong tuh...ermm terliur sungguh...selalu makan kat kedai je...lepas nih bolehlah cuba buat sendiri...

    ReplyDelete
  5. Aduhaiiii...my fav ni...rajinnya Hana...semua masakan nampak sedap...

    ReplyDelete
  6. ni fav akak ain ni. kak ain ada beli yg readymade tp mcm tak sesedap yg buat sendiri. sotong readymade tu rasa agak2 liat. tensen je nak ngunyah!hehe

    ReplyDelete
  7. salam hana..
    Senangkan.. masukkan je dalam plastic zip lock tu.. goncang2.. dah bersalut.. tak yah nak berselaput tangan ngan tepung kan... hehehehe...

    Suka sangat dapat makan cam ni.. cicah ngan sos 1000 island ke.. sedap gak.. :P:P

    ReplyDelete
  8. Oh saya harus masak sekilo ni, kalau 500g pasti tidak cucup :)

    ReplyDelete
  9. salam hana,
    oo letak rempah kari ya..ok next time nak try versi yg hana puna ni pulak lah..

    ReplyDelete
  10. wah suker suker suekrrr.. !! mesti nak try nanti nih!!! toce toce

    ReplyDelete