lama dah skodeng resepi nih dari umah AlongRoz. Beli tin susu ntah dah bape kali baru menjadik nak buat arini. hihihihi... dolu kecik2 arwah nenek penah buat! tp style bakor atas api kayu... biler dkukus nampak lebih mudah dan dah tentunya xde hangus2 aka geseng2! hehe.. tima kaceh long kongsikan resepinya. tunggu yer adegan seterusnya yg bakal dbuat ngan si dolce nih! hihihi... resepi asal dari sini. istilah lain bg dulce nih Cream Caramel.
UPDATE: lagi satu cara yang korang patut lihat dan agak mudah tanpa menggunakan tin. di sini yer. thanx catlina sudi googlekan! hihihi
Bahan-bahan
- Susu pekat manis
- Pengukus
- Air
- Buangkan kertas pembalut tin susu pekat manis tersebut.
- Masukkan tin susu ke dalam pengukus. Letak ditengah2 rack. (hana baringkan tin). Isi air sehingga paras tin susu tenggelam.
- Tutup pengukus dan kukus selama 3jam atau lebih! lagi lama kukus, kaler akan makin gelap. Pastikan air kukusan tidak kering. Jika tak cukup, masukkan air panas.
- Tunggu sejuk baru buka penutup tin.
- Keluarkan dan simpan dalam botol jem atau bekas yang bersesuaian sehingga saat hendak digunakan.
kak hana dah buat..aritu tgk umah along.lama lah stimnye..mcmana rasa bile di stim susu t?nk wat kek cheese yee...wooo tidaak..
ReplyDeleteto izahdaut..
ReplyDeleterasa dier lemak2 manis! lagi sedap dari serikaya! hihihihi....mmg lama..tp asal cukup isi air, tinggal ajer wat kije2 rumah! xde masalah! try la.. ciskek?? hmmm..rasanya tak kot! sbb cream cheese tadak! hahaha.... sapu kat roti putih dululah! hehe
oohhhhhhhhh...nak buat sapu ngan roti atau biskut ler ni ye.
ReplyDeleteermm... mcm best je kan... tin tu takyah tebuk ke.. maksud saya trus msk kan tin tu dlm pengukus ye.. takyah digodak isi dlm tin tu ke... eheee saya budak bru belajar.. klu salah tlg tunjukkan...
ReplyDeleteto k.ain..
ReplyDeleteyep! ikut suka k.ain lah! bleh gune utk wat kek, wat bc, wat inti cream puff, eclairs atau apa2 jerk la kak! fungsinyer serupa cam jem.. hihihi
to nini..
tak yah tebuk or godak2kan.. biar jerk still gtu.. klu tebuk air akan masuk. sbb paras air ikut ketinggian tin. bila dah masak dan sejuk baru tebuk tin tuh ye.. takpe.. malu bertanya sesat jalan kang... tima kasih sudi bertanya.. :)
Uikkk..menatang apa pulak ni...mula2 ingat peanut butter, pastu seri kaya. Rupanya susu pekat manis yang telah "dipaksa"..kesian elok2 putih, jadi cekelet...nak try juga laaa..nampak mcm bess jeee...
ReplyDeletejakun jap... sedap ker kak? ni nak makan ngan apa ni? cekodok? kek? nasik? hehehe
ReplyDeleteada resepi tu aku berkenan tapi pakai dulce de leche..aiikkk, nak kukus 3 jam or lebih..err...kat kedai ada jual tak??
ReplyDeletewah ingatkan hana buat pinat butter..sedap tak?apa rasanya?
ReplyDeleteto matgebu..
ReplyDeletehahahahaha... kang aku takut klu tiba kat tangan ko jd kaler lain plak mat! lg aku kesian... kekekeke
to jiya..
aku rasa dengan kek pelangi ko tuh sedap jugak koT! kekekeke
to yatmaria..
p ko tanya jap kat kedai bwh tuH! ader jual tak? kekekeke
to cikmanggis..
sedap kak! klu ikut tekak kiter lebih sedap dr kaya! mcm peanut butter sket2 pong ade.. tp lebih lemak manis! hihihi...cume klu time select kat roti jgn byk2! kang gigi semua tanggal! awal beno dah tua! kekekeke
Hana,
ReplyDeleteNi ma nak tanya soalan bodoh sket ni... Hana kata, leh rebus tin susu tu dalam pressure cooker. Tak meletup ke tin tu? Ma tanya betul ni tau...memang ma curious!
to mamafami..
ReplyDeletehihihi... tak pasti meletops or tak! sbb AlongRoz yg bgtau kat kiter! try tanya along laks... sbb along dah ade pengalaman wat dua kali.
Salam Hana...
ReplyDeleteSaja nak tau je..... nape namanya Dulce de leche?...resepi ni asal dari mana eeh? nampak cam sedap je... nak try gak ni!!
hana,
ReplyDelete"...Masukkan tin susu ke dalam pengukus. Letak ditengah2 rack. (hana baringkan tin). Isi air sehingga paras tin susu tenggelam.."
kalau dah air tinggi paras tin susu tu, ini bukannya kukus tapi rebus, ye tak? atau k.ita yg konpius (garu kepala ni...)!
to wana..
ReplyDeletesalam wana...haaaa nih amik nih hana cnp dr pakcik google!! kikikiki
Dulce de leche is the most common name for milk caramel in Spanish. Made as both a thick jam and a caramel candy, it is prepared by slowly heating sweetened milk to create a product that derives its taste from caramelised sugar. Its origin is widely debated, and it remains popular throughout Latin America, including in the Southern Cone, where it is known by this name in Argentina, Uruguay, Paraguay and Costa Rica; in Chile (where it is known as Manjar); in Peru, Ecuador and Colombia (where it is known either as Manjar Blanco or arequipe depending on regional variations); in Mexico (where it is known as Cajeta); and in Brazil (where it is known by its Portuguese name Doce de Leite).
A French version, known as confiture de lait is very similar to the spreadable forms of dulce de leche. A Norwegian version, Hamar pålegg ("Hamar spread"), better known as HaPå, is a relatively thick and not so sweet commercial variant.
to k.azita..
hihihi.....iyer la tuh kak kot! tp bila air dah bwh paras tin jd kukus la kan! maknanya dua2 la yer.. rebus dan kukus! kekekeke
sedap ye hana...boleh tahan brp lama ye?
ReplyDeleteoppps satu lg...pusingkn tak tin tu atau dari awal smpai akhir dok mcm tu je...tak perlu tambah air klu dah surut ek?
ReplyDeletelo lovelykitchen..
ReplyDeletesedap ena! pd kiter lebih sedap dr kaya! hihihi... klu simpan kat peti ais tahan lama kot..tk pasti bape lama..takyah pusing2..bior jerk dier duk gtu sampai 3jam. klu dah suruh tambah air selagi tak cukup jam! :)
perlu tutup periuk mse mengukus tak?? uik risau ler blku letupn ke :) mmg lmh ilmu dpur ni ..hehehe
ReplyDeleteMacam sedap la kak hana..Resepi yg nih mmg betul2 senang..Nak try lah..Kalau tak meletup..sue upload gambo nanti..kalau tak dak tu..tak jadi la tu..ekekekehhh
ReplyDeleteto fiza notty..
ReplyDeletehihihi... jika pengukus kecik cam akak, masa mmula tuh takyah tutup pong xpe sbb air mendidih dan mercik terkeluar2! bila air dah kurang sket baru akak tutup. tapi jika pengukus fiza besar insyaAllah xde masalah jika tutup terus.
to ibh..
mmg sedap ibh! cume kene berkorban sket nak tunggu 3 jam tuH! hihihi.. insyaAllah akak doakan xde masalah apa2.. selamat mencube yer!
oh wokey.. :) hehehe mahu mula bereksperimen.. ;) nak p check susu kat food's stor..
ReplyDeleteAmboi, cantiknye warna DDL nie.
ReplyDeleteDulu saya punye lama sgt masaknye, too dark ler.
Nak dapatkan susu tin lagi next time, buat lagi.
TQTQ link blog saya kat post ini.
to fiza notty..
ReplyDeletewokey dear! gud luck yer!
to wendy...
hi wendy! terkezut ai ghupernyer u pandai cakap melayu! ai pong tak perasan profile u.. hihi.. tenkiu for droping by here! n tQ juga for ur recipe! ;)
kak hana...pelik namanye tapi senang je buat!cuma kena awas jgn lupe isi air kat pengukus ek?huhu...nak try tapi sedap makan dgn ape ni?
ReplyDeleteto catlina...
ReplyDeletedkategorikan sebagai jem.. maknanya bleh makan ngan roti, biskut, wat kek, bronis, aiskerim, pancake, toast, muffin, dessert.. wallahhhh apa sajer! hah! banyak dah aku sebut tuh.. hihihihi
salam
ReplyDeletekak,nak tnya la.kan akak cakap kukus..sepatutnye air kukusan tu kat tingkat yg bawah kan?so cmne plak maksudnye dgn isi air sehingga paras tin susu tenggelam?x faham la..huhuhu.boleh tolong explain x?saya budak baru belajar ni..^_^
salam rina..
ReplyDeletesebenanya kaedah yg sebeno adelah rebus! tapi biler air sudah berada di bawah paras tin susu atau rack tuh maka rebus telah bertukar menjadi kukus! senang cternyer, abaikan ajer samada istilah kukus or rebus! toksah pening2kan kepaler.. yg penting ikut cara2 tuh insyaAllah xde mslh.. hihi...
salam kak hana, hehe menurut empunya cara water bath tu, itu nonexplosive way utk buat la dolce ni hihi...dan, jgn sekali2 tenggek tin atas dapur gitu jek!confirm meletup!kebabooommm!!!
ReplyDeleteshida: dah try tp naper tak pekat bila dah buka tin tu
ReplyDelete