sekarang kat jepon dah masuk musim jagung.... yang bestnyer jagungnyer besau2 dan manis belaka. ade lagi satu jagung yg ada kaler putih pong ade juga! cume jarang2 kitaorg bli yg tuh sbb kurang manis... tak tau la kat tmpt lain camne... sebenarnya senang jerk kan nak rebus jagung nih! tp nak kene tips yg betol baru dapat hasil jagung rebus yang sedap, rangup dan tak kecut! aku dah biasa jd anak tokey jagung waktu kecik2 dulu! makan jagung pong hasil dari kebon sendrik yg aku buh benih tuh sendrik lam lobang... skrg dh tinggal kenangan semua tuh.. syok betui lah klu igtkan jaman doulu2 ngan adik2 aku... jom layan jagung rebus! resepi utk sesapa yang tak tahu...
Bahan-bahan
- Jagung - yg masih ade kulit
- Garam
- Air
- Kerat jagung hujung dan pangkal. Buang kulit yg tua dan tinggalkan sedikit kulit yg muda. Jangan tanggalkan semua@botakkan jagung yer! supaya jagung nampak segar dan tak mudah mengecut ketika direbus.
- Masukkan kedalam periuk dan buh air paras jagung. Masukkan garam.Tak perlu buh gula, sbb kiter inginkan rasa manis jagung yg asli.
- Rebus juga tak perlu lama. Bila air rebusan sudah kuning matikan api. Jika rebus jagung lama akan mengakibatkan jagung mengecut dan tak rangup!
salam hana...slmt pg!sedap jagung rebus ni erk tp skrng ni sakit perut kang berterabur biji2 jagung tuh...kite teringat jagung pulut yang lemak n pulen (lunak) kat BP mak beli masa kecik2 dulu..ade lagi ker org jual yg jenis tu...(sambil menyanyi)terkenang semasa dulu...;p
ReplyDeletesegar la tengok jagung tu, mas selalu beli jagung yang dijual ditepi jalan, memang segar dan manis..he..he..tak sabar2 anak bujang akak tu makan jagung, mesti peberet dia tu..
ReplyDeletesalam
ReplyDeletelama tak menyinggah
hmm..jagung rebus..
sedap dimakan masa suam2..
sana ade jual tak?
cam tei2 jalan kat sini.
salam hana.
ReplyDeletesedapnya jagung rebus. k.ita mmg suka mkn jagung ni...ralit bila mengunyah. lps ni hana leh buat kek chiffon jagung plak ek...!
salam hana...
ReplyDeletewahhh.. jagung ni best makan saja2... teringat zaman kanak2 dulu.. kalau dapat makan jagung setongkol.. punya la suka.. hehehe.. arwah nenek ade kebun jagung.. anytime dapat makan jagung.. :D
huwaaa...nak jagung yg hana punya.tak kira nak jugak...
ReplyDeletemr suami anta saya gi jepung mlm ni jugak..
jagung bakar pun sedapp...
ReplyDeleteto deliah deli..
ReplyDeletesalam del...skrg dh susah la del nak carik jagung tuh! org dh byk tk tanam. maybe sbb semua org dh kaya raya! kekekeke.... klu dulu kg hana kg sejagung tuh pemes ngan tanaman jagung! skrg nih yilekk! xde sorang pong yg tanam.. huhuuu.. jagung madu pong sodap del!
to mas..
bujang yg sorang tuh mmg dr kecik suka jagung! ishhh mmg antu jagung la mas! sanggup tk mkn nasik kenyangkan jagunG! hihi
to sidratul muntaha..
salam sidra..takde jual tepi2 jalan. biasanya jual di pasar raya atau kedai2 runcit.. :)
to k.azita..
salam k.ita.. hahaaa nanti kiter pikirkan camne nak wat chippon jagung yer! tungguuu..arap2 idea dtg bergolek lam mimpi mlm niH! kikiki
to jassnani..
skrg susah kan nani nak jumpa yg tanam sendrik.. keluarga kitaorg pong dh xde dh tanam2 lg..mmg puas mkn hasil cucuk tanam sendrik.. banyak leh makan pree! hihihi
to k.anymz..
mana nih suami akak? dah lama kite tunggu nak bagi spoloh kilo jagung jepunG! aisshhh transit india dulu ke kak?? kekeke
to pearlnscrap..
aduhaii mmg sedap kalau dbakar dengan mentega. nyum nyummM!!
salam hana..
ReplyDeleteweyy bila aku nampak jagung ni kan teringat koo anak buah aku, makan jagung bila "uk-uk" keluar jagungggggg...arghhh mati napsu kejap..teringat2, terkenang2 gitu...tak relaaaaaa......
salam mat...
ReplyDeletewakakakakaa.. mmg la weiihh! anak aku pong sama jugak! nih klu darwish yg makan aisshhh ader dier kutil balik jagung tuH klu tgk! wakakakakaaaa.. adehh aku pong ilang napsu jap! ko punyer psl la nih!