Bahan-bahan
- 1/2 kg lala
- 3 sudu minyak masak untuk menumis
- 3 biji cili hidup ditumbuk kasar
- 3 ulas bawang putih ditumbuk kasar
- 1 inci halia diketuk
- 2 batang serai dibelah 4
- 5 sudu sos tiram
- 2 sudu sos tomato/sos cili
- 3-5 helai daun limau purut
- 1 biji perahan limau nipis
- 1 ulas bawang besar
- 1 biji tomato belah 4
- 1 gelas air…..ikut kepekatan kuah
- daun bawang - hana gune daun ketumbar
- garam & gula secukup rasa
Cara-cara
- tumis serai hingga wangi
- masukkan halia dan cili hidup yang telah ditumbuk bersama bawang putih
- masukkan sos tiram dan sos tomato/sos cili
- masukkan 1 sudu gula kemudian masukkan lala
- masukkan bawang besar dan daun limau purut, dan kacau rata
- tutupkan lala dengan tudung kuali selama 2 minit
- buka tudung kuali…..lala tadi akan terbuka kulitnya dan sebagai petanda ia sudah masak
- Perahkan air limau nipis dan masukkan tomato
- rasa….dan tambahkan garam jika kurang masin (sos tiram memberi rasa masin pada masakan)
- Hidang dengan daun bawang.
sedapnya tengok lala masak pataya akak ni, mas jarang masak lala sebab yang nak makan mas sorang je....tumpang makan kat sini je la..
ReplyDeleteKalaulah gambar ni boleh makan dah abes ngan pinggan2 sekali kak rose baham... huh ... pelahap sungguh x leh tengok makanan yang sedap2... psssttt kak rose amik resepi bruschetta tu ya... sedap!
ReplyDeleteEnaknya! Yang lain tidak suka lala jadi saya pun malas nak masak untuk sendiri sahaja :(
ReplyDeleteto mas..
ReplyDeletefamili akak dulu pong gtu mas.. akak sorang jerk yg makan! tp la nih hubby ngan anak bujang akak sorang tuh pong join sama! sejak biler ntah aritu! hihi
to kakrose..
huH! dasat kakrose! kekekekeke... ya bisa aja diambil... makasih sudi mencoba resepi tuh..
to tummy..
dulu pong saya begitu juga tummy! tapi sekarang nih semua dah join sama saya.. bli 1/2kilo belum tentu cukup! hihihi
wahhhh... sedap ... rasa lapor balik...
ReplyDeletesalam kak hana,
ReplyDeletenak lala...! sedapnya nampak dimasak pattaya. ala2 thai kak? teringin...
Psst.. pstt... apa 'rahsia' nya tuh? har har har...
ReplyDeleteada jugak daun ketumbar kat sane ekk.. apsal dulu saya tak perasannn ?
aduh..
ReplyDeleteterkecur liur..
sabo Sid,sabo..
lagi sebulan lebih baru leh makan. (berkata - kata dlm hati sanubari)
jarang lah jumpa menatang lala ni kat Johor, kalau ada pun semua dah tak dara..i don like!!..aku makan kat rumah koo jelahh...isi dalam pinggan noritake ek...
ReplyDeletelalalalala..aku nak lala....aku nak cari this week bila pasar umah aku bukak balik lepas tutup seminggu....lalalalaa...aku harap ada lah si lala ni....:)
ReplyDelete