Friday, June 11, 2010

Kek Chiffon Oren

salam di pagi Jumaat yang mulia.... mudah2an semua mendapat keberkatan. arini cik bedah mencipon lagikkk!! udah angau cik bedah ngan cik cipon! hahahahaaaa... sukati mak labu lah!! nampaknya tuan punyer loyang serombong sudah dapat membaca karenah kek cipon yg dbuatnyer! alhamdulillah succes lagik! terasa di lambung2 badannya sampai mencecah awan... yihaaaa... hahahaa... berkat belajar dengan tekuN! hikhikhik.. k lah! toksah layan merepek meraban cik bedah! Jom makan kek 'goyang2'! asben aku yg ckp gtu! sbb dier suker ogel2kan potongan kek tuh lembut tak terkata sblm di ngap!! (ogel2=goyang2). resepi dr Gert. tp skodeng dr dapur matgebu yang menten chiffonnyer gebu2 macam tuannyer! kekekekeke.... maceh Gert n Mat!! wat setengah adunan jaaa...

RESEPI KEK CHIFFON OREN
Bahan A

  • 1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour*
  • 1/8 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
  • 6 kuning telur gred A
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 biji oren, diparut kulitnya
  • 3/4 cawan jus oren
  • 1/4 cawan minyak jagung/sayur
Bahan B
  • 6 putih telur gred A
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1 camca teh cream of tartar
Cara-cara
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan2 A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan.
  2. Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
  3. Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan no. 1 sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. Taung dalam tin chiffon berukuran 10 inci (JANGAN lenser tin dgn mentega atau minyak), bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak.
  4. Terlungkupkan kek dan biar betul2 sejuk (dalam 1 - 2 jam), baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan. Boleh dihidangkan.

10 comments:

  1. kak haana..giler akusss tengok kek cipon nihhhh .err ada tak kek cifon tak guna gula halus? hehhhahaha..tensen kak hana tiap tiap hari gula gula..gula.kak hana buat la plak kuih kek guna gula meerah ke, gula aising ke..gula melaka ke..gula gula mentos ke..kakaa..cha alip eh nanti tecabot kaki kan...terjun balkoni!!

    ReplyDelete
  2. salam hana, wah, bestnya tengok
    kek chiffon oren ni..k ayu belum pernah try buat kek chiffon..
    mesti nak try jugak kan..

    ReplyDelete
  3. na,buatkan akak satu bokeh..sok ada kenduri kawin..yang ni maleh akak nak bg angpau..tiap2 thn anak dia kawin wo..kali ni akak kasi kek je...
    mai dari jepong.mesti spesel kan.

    ReplyDelete
  4. kak hana...
    nampaknya sperti sgt gebuzzz...
    tapi kalau sy buat, idok le tahu mcm gini ghupenya nanti...huhuhu!!!

    ReplyDelete
  5. kak hanaaaaa......

    jelesnya tgk kek chiffon tu...nampak gebu n mulus gitew!! t'ingin nak try tp loyang "serombong kapal" tu x ada lagik.....

    ReplyDelete
  6. to izahdaut..
    aku kesian btol la ngan org masalah gula nih! tuh la ko! aku suh tanam tebu ko tak nak! sanggup ko terjun balkoni! lantak ko lah! muahahahaha

    to k.ayu..
    salam k.ayu..try la kak.. tgh musim cipon nih! mudah2an dpt aura jadi dr kitaorg.. hihihi

    to k.anymz..
    hihihihi...klu kat kampung kiter selalunyer gtu kak! klu mls nk huluq duit, huluq jerk la kek ke kuih ke.. hihihi.. pssttt, anak dier bape ramai? klu 12org 12tahun berturut2 la jwbnyer! hihi

    to mamafami..
    mama nak tak?? amik nih dua potong!

    to azian..
    try dulu la yan..mana tau ok jerk! akak pong mmula dulu byk tk jadik! br kali nih alhamdulillah sukses manjang! hihi..

    to mamamya..
    iyerrrrr... nampknyer kene carik dulu la serombong kapal tuh yer! mudah2an berjaya lam misi pencarian itU! hihihi

    ReplyDelete
  7. cantik cifon hana. macam kak nor punya gak, gebu gebasss!!!!

    ReplyDelete
  8. wo ho ho ho! Tengok pun dah bleh agak tahap kelembutannyerr.... huhuhu!
    letak oren ekk...? mesti bestttt!

    ReplyDelete
  9. Cantik je jadi chiffon ni.pernah try buat tp tak jadi.😭 harap2 resepi ni menjadi lah ,tqqq😊

    http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete