Thursday, June 10, 2010

Sosej Goreng Kunyit

arini cuaca panas betui rasa mengantuk nk tdo ajer! ekon bukak, kipas bukak, tingkap bukak! hahaha... masak pong jd mls...sempoi2 udah janji kenyang! alhamdulillah... resepi ilham dr izan, k.ayu dan juga ros. tp masak ikut apa yg ada. main campak2 jerk! watkan lauk anak2 so wat tak pedas ganti ngan piman. klu wat daging goreng kunyit pong lebih kurang gini gak..cume goreng garing2!

Bahan-bahan
  • 4-5 btg sosej ayam@daging - hiris
  • 1/4 bawang bombay@holand - hiris
  • 2 ulas bawang putih - ketuk
  • 3 atau lebih biji cili padi hijau - ketuk
  • 5+ ketul potong bunga kobis - ms nih xde
  • 1 btg kacang panjang - potong - ganti asparagus
  • serbuk kunyit
  • garam
Cara-cara
  • Gaul sosej dengan garam dan juga serbuk kunyit.
  • Panaskan minyak. Goreng sosej. Jika hirisan daging, goreng hingga garing.
  • Masukkan bwg besar, bwg putih, cili padi, kacang pjg dan bunga kobis.
  • Jika kurang masin tmbh garam lg.Goreng lagi hingga masak semuanya.
  • Angkat dan sedia dihidang.

9 comments:

  1. ilmu apa kak hana pakai, masak simple2 pon nampak sedap sangat, mas baru je lapas makan nasi goreng, rasa macam nak ceduk je lauk tu...berapa pengerasnya kak, nak belajar ni..he..he..

    ReplyDelete
  2. lauk kita samalah kak hana..
    sy buat nasi ayam goreng buh sosej. sbb ayamnya dah licin semalam ;)

    ni tgah suap fatih makan sambil layan fb..

    ReplyDelete
  3. to mas..
    hahahahaa ... ko nih ngan izah sama ajer! mintak maap..aku xde bela ilmu apa2..xde bela antu mantu.. ilmu aku cume satu.. keikhlasan berkongsi! itu ajer..jgn marahkan aku! mintak amponn.. kekekeke...

    to fazlinil irma..
    yer ker? samalah ngan akak jugak! arini dak duaorg bujang tuh makan bersuap lauk sosej niH! yg sorang tuh tk suker sosej, tp akak sorok2kan lam nasik sambil layan dier tgk tv.. haaa dier tak tau aku suapkan dier sosej sampai satu pinggan pon leh abis! hahahahaa....

    ReplyDelete
  4. Lauk kita tak sama Hana.. Kita masak daging..hahaha, geli aku, macam sopan sangat...Resipi ni kan, kalau guna udang pun sedap agaknya, tak madan dengan alergi, udang juga yang disebutnyaaa...

    ReplyDelete
  5. to matgebu..
    hahahahaaa... sendrik mau makan, sendrik mau hingat la kan mat! tp aku rasa cam mlm nih jugak nak tambat lembuuuu! huH! mlm2 cam xde kerja gaknyer! hahahaha

    ReplyDelete
  6. Wah wah wahhh.. tu diaa... keluar lagi satu resepi baruu!! menarikkk gak tuu... mmg naik selera tengok! lauk ni mmg budak2 la paling suka..

    Eer.. 1901 tu kalau nak tau rupabentuknyer (yg minah tu pegang)
    http://www.1901.com/f_about.asp


    Yang pasti peberet saya... new york chickenn... bestttt gillerrr!! opsss!!! K.Hana nak kena buat sendiri la jawabnyerr he he he

    ReplyDelete
  7. ada sesapa ngumpat ai kat sinih,,angkat bahu..kekeke..ooo dah tahu dah, nama hantu kak hana tu namanya encik Ikhlas ye...cha alip bot

    ReplyDelete
  8. Best gak lauk camni..kekadang akak dah kekeringan idea nk masak apa...balik2 daging, ayam, ikan..sausage banyak tu dlm fridge....ratah pun sedapkan

    ReplyDelete
  9. to izan..
    hahahahaaa...maceh zan! untung ade kawan owang bando nih! org kg tak biasa makan2 cenggitu.. tuh yg jakun tuh! wakakakakaa... blk mesia kompom aku cariK! hihi

    to izahdaut..
    xde xde xde...mana ade! kahkahkah.. cam bagus jerk kan tazkirah pendek aku tuH! kekeke... weiihh udah2 la tuh asyik cha alif bot! kang ngan kaki2 ko skali tercabot! wakakakaa...

    to k.JC..
    btol tuh kak! kiter pong sebenonyer kering idea.. balik2 menu yg sama. sosej nih pong selalunyer tuh rebus or panggang jerk! boring dah! sib baik dtg idea.. hihihi... try la kak!

    ReplyDelete