Bahan-bahan
- 10gm serbuk agar2 - kalau nak guna agar2 bertali boleh guna 1/3 dari sebungkus agar2 cap bulan(warna merah)
- 1 liter susu segar biasa
- 1 liter susu segar berperisa coklat
- 1 1/4 cawan gula (atau 17 sudu besar gula)
- 1.2 liter air
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 2 sudu besar air
- 1sudu teh coklat emulco- xde.tak ltk
- Masak agar2 bersama air hingga mendidih. Jika guna agar2 bertali, rendam dulu supaya lembut dan lebih cepat hancur. Masukkan garam dan gula. Masukkan adunan tepung jagung. Masak hingga mendidih.
- Bahagi dua adunan agar td. Masukkan kembali 1 bahagian agar kedalam periuk dan masukkan susu segar putih. 1 bahagian lg dimasukkan kedalam periuk yg lain dan masukkan susu berperisa coklat dan coklat emulco.
- Masaklah kembali adunan tersebut. Gunakan api yg sederhana sj dan hendaklah sentiasa dikacau agar tidak berketul. Apabila nampak tanda2 mendidih, padamkan api. Peringatan: jgn masak terlalu lama nanti dadih menjadi keras.
- Biarkan hingga suam baru lah ditapis sebelum dimasukkan kedalam bekas. Masukkan dadih yg berwarna putih dulu dan bila ia sejuk dan mengeras bahagian atasnya barulah dimasukkan dadih coklat. Kalau nak lebih cepat bolehlah dimasukkan kedalam peti ais seketika.
- Sejukkan dalam peti ais, pastu bolehlah dimakan.
- Jika ingin perisa lain, tukar sahaja susu segar@susu coklat kepada susu perisa lain digemari.
kalau macam tu mas pun nak sejukkan tekak, ada lagi ke kak, mas nak yang coklat tu, sedapnya..mas tak pernah buat lagi dadih, selalu beli je..he..he..
ReplyDeletekak hana haku nk buat, gule tak de lak..nmpknye kena tanam tebu gak mcm ni........huhuhu
ReplyDeletesalam kak hana,
ReplyDeletehuwa...! saya suka makan dadih. aritu dah beli agar2, masih blom jadi dadih lagi...hikhik.
kak, ada lagi tak yg coklat belang putih tu, comeyla lapis gitu... yum yum
menarik nih...kena cuba..
ReplyDeletesalam tuan rumah..beberapa hari tak singgah rasa rindu kat hana ni hehe sedap dadih tu sekali nengok ingatkan teh tarik yang belum kacau ..bawah tu susu..cantikkk
ReplyDeletehana...kak ain nk dadih 2 3 gelas!!!
ReplyDeletekalau k ayu pun suka yg coklatnya aje..hehe..maklumlah hantu coklat..hahaha
ReplyDeletehana...nak dadih 3 gelas! kita pun suka hat coklat gak...mmg dadih yg buat sdiri gak bestkan. penah try yg instant tak beshh..hoho...
ReplyDeleteto mas..
ReplyDeleteakak sejak duk sini jerk mas jd pandai buat...kat mesia bli ajer jugak! hihihi...ado laie lam peti ais tinggalkan utk en,hubby. hihi
to izahdaut..
hahahaa syian btol aku tgk org xde gula niH! siyes sgt ke zah? meh nanti aku antokan ko gule satu kontena yer! mandi gula pong boleh! ekekekeke
to nurindah..
salam nur..try la nur..senang ajer.. klu wat setengah adunan mkn berdua berbaloi sgt! leh sampai seminggu kot! hihi
to annfaizal..
slamat mencube! :)
to cikmanggis..
salam kakak manis..rindu sama kakak dh lama tk nmpk! teh tarik yg dangdut tuh er? hihihi.. tp yg layer tuh cume wat satu jerk kak! wat lawo2 gambo! hahahaa
to k.ain..
k.ain punyer pasat boleh ajerrr! hambik hambiK! hehehe
to k.ayu..
hihihihi serupa kiter yer! pssstt kiter dh abis 4 gelas skali hadap! hahahaaaa
to zaiy..
tk penah try yg instant zaiy.. tk best er? wat yg sendrik jerk la kan! puas ati! jom makan! hihi
copy paste entri ke blog kita..
ReplyDeletehttp://umealong.blogspot.com/2012/07/dadih-coklat-hanamemories.html