bakar malam tadi pas balik dr rumah
nurindah wat utk sarapan pagi nih.. mmg harus ditamatkan riwayat pisangku yg 6bijik tuh! nazak sungguh! cukup2 utk adunan nih... alhamdulillah... tima kasih nur dan jugak resepi asal tokey bingka
cikgu zana. Jemput sarapan... byk lg nih.. dah la mkn berdua jerk! anak2 tak gheti mkn kuih2 gini. aku wat kan diorg waffle resepi
fiza@tulip77... thanx mek! xde gambau sowi selori... padahal dh wat dua kali ... heeeee...
Bahan-bahan- 1 sisir pisang kapas ( 10 - 13 biji).. di lenyek.. mmg byk tau
- 1 cwn tepung*
- 3/4 cwn gula*
- 1 cwn santan*
- 1 cwn susu sejat/cair*
- 1 biji telur*
- 2 sudu besar butter*
Cara-cara- Blender semua bahan*
- Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
- Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
- Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
- Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt..
sedapnya kuih bakarrrrr!!! mmg fav akak laki bini. dh plan dah, hubby balik, akak nak buatkan him any kuih bakar.
ReplyDeletekak hana..kata tak de pisang.. masih guna gula.. huuhuhuuhuhuhuhuuuuhuuhuhuuu
ReplyDeleteto k.ain..
ReplyDeletebiler hubby akak nak balik tuuu?? wat byk2 taw! kiter nk dtg ngecek skali! hihihi
to izahdaut..
ade! tp pisang jepon hanya boleh dimakan begitu sajer atau dbuat kuih lembik2 ginI! klu wat goreng pisang or sayur lemak ya ngak boley buk! ko bantai jerk la buh gula timbang ke, gula melaka ke, gula2 mentos cam ko ckp tuh ker! muahahaha.... ok per! perisa baru kek bakar pisang mint! hihihi
salam hana...nampak cam sedap jer kuih bakar pisang tu...mesti nak kena cuba gak ni...sebab terliur sangat ni...terbau2 wanginya sampai kat umahni...hehehe
ReplyDeletesalam k.ima...kuih bakat pisang nih sedap kak! kiter dah wat dua kali resepi nih.. nanti akak cube yer! mmg wangi kuih bakar! hihihi
ReplyDelete