Tuesday, June 29, 2010

Nue Nam Tok @ Grill Daging Pedas

huhuhuuu... kesian tol arini... nk amik gambo mknn pong cam xde mood! snap gtu gtu jerk! malas nak carik angle! tika dan saat nih hubby dah kat Narita Airport Tokyo. tgh tunggu flight ke US plak. mudah2an selamat lam perjalanan... msk tetap msk! perot kene isi. nanti product susu menurun kesian kat darwish..Jom layan resepi sedap nih! resepi asal dari buku masakan thai yg telah diterjemah oleh kak.nor. tima kasih kak! leh tgk gak kat dapur Ika n matgebu. yang nih cnp dr dapur mat. thanx mat!

RESEPI NUE NAM TOK@GRILL DAGING PEDAS
Bahan-bahan
Bahan A
  • 250 g daging batang pinang
  • 1 camca besar kicap
  • 1/2 camca teh gula
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca teh lada hitam, tumbuk halus
Bahan B
  • 5 biji bawang merah, dihiris
  • 1/2 cawan daun pudina, diracik
  • Hirisan daun saderi@daun ketumbar
  • Hirisan daun bawang
  • 2 camca besar gula (mat letak 1 camca besar)
  • 2 camca besar sos ikan
  • 2 1/2 camca besar jus limau nipis (atau ikut selera masing2)
  • Hirisan halus cili padi secukupnya @ dried chili flakes
  • 1 biji tomato, dihiris kecil
Cara-cara
  1. Gaul semua bahan2 A, dan perap 30 minit, kemudian grill hingga masak. Sejukkan dan hiris nipis, ketepikan.
  2. Satukan semua bahan2 B, masukkan daging tadi dan gaul rata, sesuaikan rasa. Hidangkan sebagai pembuka selera.....hmm memang selera punnn....bahaya nihh...hehehe

8 comments:

  1. kecur air liur..pantang nmpk masakan guna limau2 nie...

    ReplyDelete
  2. apasal susah btol hari ni nak tembusi pagar rumah hana ni?pakai ilmu kebal ko?hehe nak minta lauk sikit ya:)

    ReplyDelete
  3. kak hana tak de mood ke? ala ciaannn... saya pun sama la tak de mood...tapi rasanya lagi besorrrrr sebabnya..huhuhuuhuhuhuhuhuhu... sedapnya daging buat mcm ni...tapi tak pernah nak cari daun pudina.

    ReplyDelete
  4. to kazaztan..
    sama la ngan my taste! bab masam2 pedas mmg syokkk! kan kan..

    to cikmanggis..
    arini jerk er kak? maybe blog nih tgh ikut tuan dier arini.. itu ini cam tk kene jerk! heeee...

    to izahdaut..
    ko sbb apa pulak tuh zah?? bendera jepon naik gak ker?? hahahahaha... weeihh sodap la weihh! akak tanam ciput jerk! letak pong ciput! muahahahahaaa...

    ReplyDelete
  5. mmm syedap tu menu thai memang x lepas pedas n masam2.. nak join... n cnp.. nak cuber ader stok daging..
    ** ppsssttt boring gak bile xde member mkn he he he.. en. huby gi lamer ke? sabar2..

    ReplyDelete
  6. cian dia kena tinggal hehehe..tak per la nanti hamzah balik bawak ole2.. akhirnya buat gak daging gril pedas ni ek..

    ReplyDelete
  7. to halamanku..
    huhuhuuu...mmg boring gler xde kawan makan! lauk sedap pong cam rasa tawar jerk! sob sobbb... sampai 4hb.. lama kan! jauh beribu batu lak tuh! huhuuu

    to k.nor..
    hehehee...ms dpt daging order aritu lam paler mmg xde menu lain dah lam list! hihi..thanx kak! asyik kene tinggal jerk bowing juga! huhuuuu...

    ReplyDelete
  8. kakchik sangat suka yg pedas-pedas ni tapi sekarang ni kena kuarantin la sebab tengah sakit tekak, so kena makan yg lembut2 je.

    ReplyDelete