Monday, June 28, 2010

Apam Balik @ Bun Jian Kuih

Apam balikk! apam balikkkk! sekeping singgitt! mulahh mulahh... talak luit talak boleh utang! muahahaa... wat num petang ngan secawan kopi sedap neh! i think this is the best apam balik i ever made! cewwahh takyah g US pong leh speaking omputih! yer tak? padahal tiru ayat cikjah! wakakakakaa... resepi tengok2 jelin2 kat dapur lydia@skyblue... cantik jerk penkek aka apam balik dier! klu nak yg crispy leh jugak, scroll ajer kat bawah resepi tuh yer.. next time la buat! ppon tenkiu lydia... aku buat 2 adunan! hah! hambik ko! cam nak jual niH! ade sape nak bli???

RESEPI APAM BALIK
Bahan-bahan
Batter
  • 1 cwn tepung naik sendiri - SRF
  • 2 sb gula
  • 3/4 cwn susu segar or less - resepi asal 1 cwn tp agak cair
  • 1 sk esen vanila
  • 1 biji telur
  • ¼ sk baking soda
  • ½ sk baking powder -nih hana add - x buh pon xpe sbb dh guna SRF
  • Secubit garam - jika gune butter bergaram, abaikan ni
  • 1 sb minyak masak@butter cair
Toppings
  • ½ cawan kacang tanah panggang - tumbuk kasar
  • 2 sb gula - add or less - leh campur skali dgn kacang
  • ¼-½ cwn jagung cream
  • Sedikit butter
Cara-cara
  • Dalam mangkuk besar pukul telur dan juga gula sehingga gula hancur.
  • Masukkan 1/2 cwn susu dan kacau sebati.
  • Masukkan tepung, baking soda, baking powder. Kacau. Masukkan baki susu (jika terlalu pekat) dan juga minyak. Kacau lagi sebati.Perap sekejap lam 15min.
  • Panaskan kuali non-stick dgn api kecil. Tuang adunan sesenduk. Tutup sebentar.
  • Buka dan taburkan kacang, jagung, gula, dan sedikit butter.
  • Biarkan sebentar. Kemudian angkat dan lipat. Sejukkan dan potong.
NOTE: Hana blend jer semua bahan kecuali minyak@butter cair. pehtu last skali baru buh minyak@butter cair. Perap sekejap then masak. Hana buat dua adunan, dapat 8 kpg kuali kecil. Jika buat dua adunan (2cwn tpg), hana cadangkan susu segar buh 1½ cwn.
mattt.. aku gune pan size 20cm nih!

19 comments:

  1. Assalamualaikum...kak hana, gambo2 masakan kak hana dlm blog ni sume cantik2, kak hana buat cmne eh(gune software ape)? tu yg buat sgt menarik tu....tak tahan tengok.

    ReplyDelete
  2. Fuyooo...ada orang meniago apam balek !!!!BELI SATU PERCUMA 3 HEHE:).
    Kita pun nak wat gak la hana:)makasih nak cuba resepi ni ya:)

    ReplyDelete
  3. akak tak nak beli tp nak pree aje.. boleh kan.. :)

    ReplyDelete
  4. to nurul wahidah..
    waalaikumussalam nurul... utk gamba2 yg ade dlm blog akak nih, semuanya original dari kamera akak. akak gune kamera dslr. tgk kat label camera tuh yer. akak tak edit banyak dengan gamba2 yg akak amik. cume kdg tuh klu gelap sket, akak terangkan gune edit photoshop. cantik er nurul? tima kasih yer.. akak masih nk blaja lg skill akak nih.. lum pandai la nurul.... :D

    to cikmanggis..
    talak buleyyy!! ini olang manyak bengkelap woooo... wakakakakaa..

    to k.nor..
    haiiyaaaa ini nyonya lg manyak susah! tarak untung maaaaaa... wakakakaka

    ReplyDelete
  5. Aduhai...tergoda betullah...yang meleleh cream jagung tu emmm...payah nak dpt kat kedai....

    ReplyDelete
  6. kak hana..1 kotak tepung ke? satu cawan tepung ke?1 sudu besar tepung tu? wakakkakaa....haiisss lawo bebenor la apam balik nih..kalah pak dollah kat pasar mlm tuh..

    ReplyDelete
  7. nak apam balikkk!!! free ye..bayar2 tak de duit.hihi

    ReplyDelete
  8. nampak menarikk.. gebuuuu jer. nyummmm

    ReplyDelete
  9. to k.azian..
    wat sendrik lh pueh ati kan kak kan.. leh berkoyan2 nak letak! hihihi

    to izahdaut..
    muahahaha..sowii sowii..aku dh edit! lalat kacau aku td masa taip! kekeke kim salam pakdollah pasar mlm tuH! hahaa

    to k.ain..
    tkpe tkpe... cuci jamban ai dulu! boley? kekekekeke

    to gee carmen..
    mmg gebuuu cam cikmatgebuu! muahahaaa ader kang owang tuh tersedak2! kekekeke...

    ReplyDelete
  10. nak jugak apam balik yg cantik tu...x nak bli x de yen, rupiah boleh nduk?

    ReplyDelete
  11. boley boleyy.... nanti kiter suh dak darwish g tukar kat money changer! hihihi

    ReplyDelete
  12. salam hana..admiring d 1st pic-cantik!

    ReplyDelete
  13. Dah lama tak makan ni...eh mintak sekeping!

    ReplyDelete
  14. salam hana...
    Nak tanya pada ibu guru nih, koo guna pan saiz apa ek...ni ada pulak yang ingat bukan2 nihh..pan tu kuali
    leper laaaa..

    ReplyDelete
  15. apam balikk tigaaa! bungkus ya! akekekekeke! kak. nko dah cek email lom?

    ReplyDelete
  16. YA ALLAH..best nya Hana..Nak coba buat lah....Hubby suka makan... Kalau jadi nanti k yan post kan kat blog...

    ReplyDelete
  17. salam hana...amboi mengapam pulak hari ni...dua adunan lagi...habis ke makan...klu tak abis baklah sini sikit,terliur nih...huhuhu

    ReplyDelete
  18. Salam kak... sihat ke tu? rindu la... baru dok mimpi2 nak makan apam balik... jagung lom jumpe lagi... tup2 ada dah kuar kat sini... =)

    ReplyDelete
  19. acu pki kuali jer kak. hebat!!! lepas ni memang sy nak cuba aar blk kg krg. blh wat apam balik style sendiri perisa sendiri, bapa banyak jagung, bapa byk kacang.

    selama ni makan x pernah puas. hu hu hu. x terfikir blh guna kuali jer...

    ReplyDelete