Bahan-bahan
Cara-cara
- Dulce de Leche secukupnya
- Kacang Almond panggang - hana gune kcg tanah je
- Utk Ganache
- 100g dark chocolate
- 10g white shortening
Cara-cara
- Bulat2kan kecil dulce de leche. Letak di atas loyang yang beralaskan oven paper. Buat sehingga habis.
- Golek2kan ke dalam kacang panggang hingga menutupi seluruhnya.
- Masukkan peti ais dan biarkan sedikit keras lebih kurang 2-3jam.
- Cairkan dark chocolate dan juga white shortening dengan kaedah double boiler dgn suhu temperature 29-30°C. Jangan terlalu panas sbb coklat akan terlalu cair!
- Celupkan dulce yang telah di salut kacang panggang tadi menggunakan sudu.
- Letak di atas loyang yang di alaskan dengan oven paper.
- Sejukkan dalam peti ais sehingga coklat membeku. Baki coklat ganache td boleh drizzlekan di atas permukaan coklat. Sejukkan lagi hingga 3-4jam.
kak... chopppp... post sedozen tuk sy. boleh ke? he he he
ReplyDeletesekali tengok tu dah nampak kemanisan nyer.. :)
ReplyDeleteto syuQ..
ReplyDeleteboleyyy... ko tunggu kat simpang yer! kekekeke...
to k.Nor..
wahh akakk laju arini ketapi sampai! muekekekeke... utk akak kiter tak sarankan akak try resepi nih yer! bahaya! kekekeke...
terasa kemanisan dia kat tekak heheehe :)
ReplyDeletepetang2 ni dapat makan coklat rocher sambil tengok tv sedap ni..kak hana..mas nak semangkuk boleh..
ReplyDeleteto catlina..
ReplyDeleteina..klu tgk resepi caramel pook tuh pong akak rasa sama jerk kemanisan ngan si dulce nih! cume buh ground almond. so terpulang la.. ikut tekak masing2..
to mas..
tuh silap2 tak cukup semangkuk mas! hihihii
yuuuuhhuuuuuuuuuuu..........naaakk.sedapnya hana..bila la akak nak try test buat nih
ReplyDeletenak sume tu! :D
ReplyDeleteuih!..mmg manis tu..
ReplyDeleteKak..sue nya dulce ari tu.byk juga.sue dah guna buat bancuh milo.akakkaka..stok susu elekpocik..dulce pun jalan..Tapi jenuh nak larutkannya..
dolce ni boleh gantikan almond london bila raya nanti..tapi kan tak sanggup nak tunggu dia masak sampai 2 jam.
ReplyDeleteto k.anymz..
ReplyDeleteakak bli susu pekat dah bape kali kak tk jd buat? hihihi... meh ar..ade lg nih! kiter tk bg anak2 mkn! hihihi
to deliahdeli..
boleyyyy... ado laie nih! aku men sorok2 jerk! kekeke
to ibh..
hahahaha... oitt samo lah ngan aku! aku wat teh susu pong aku buh si dulce nih! hihi... pssstt jgn tnya lauk! aku msk sempoi jerk! sup ayam ngan sambal kicap! hahaha
to k.ina kl..
uishh..mmg kompom cpt abih! tp manis la kak.. better akak bg diorg biskut ala2 ferraro rocher! hihihi... ala 2jam akak leh tdo! jgn lupa kunci jam kak! kekeke
mmmm...sedapnya!!!
ReplyDeleteting tong mamatok lewat maiii sebab ptg tadi buat leche ni jugaa sama mamadarwish juga..tapi mamatok buat kaya ball ganti kan leche ni jadi inti dia..hehehe..akak guna krimer bukan susu pekat..masak 4 jam biar sejuk 3 jam baru buka tin..kurang manis sikit..sbb krimer..takut juga kena cing manis..
ReplyDeletesalam hana,
ReplyDeleteuish yang caramel tu nampak best ..
sedap ni tapi tak boleh makan sekali banyak kena makan sikit2..
Thanks hana for the wishes ..mudah2han temakbul insyaallah ya..
salam...kak hana yang jauh di mata..cewah!!dulche de leche..bende tu???nampak sedap...tapi bende tu yang memusykilkan diri adinda ni..hehe
ReplyDeleteSekali tengok cam truffles gitu... leceh2 ni depa kata best... bila nk try neh... susu pekat ai tinggal se tin je lagik. hehehe...
ReplyDeletePsst... kak hana beli lens baru ke? terpukau ai tengok gambar yuu ler. Santek2 bangat :)
Ijan
Salam Hana..
ReplyDeletengences tengok coklat tu
pos sikit leh ke? hikhik