Thursday, July 15, 2010

Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce

Salam semua... arini dah 3 Syaaban kan! rasanya ramai yang berpuasa. Selamat Berpuasa!!! arini nak kongsikan resepi ikan bilis yang sangattt sedap! krup krap krup krap gtu! ratah cenggitu pong nikmat! tima kasih wat chikmimi, ALongRoz dan jugak K.Jun! resepi asal dari Amy Beh.

Bahan-bahan
  • 250g ikan bilis kopek
  • 1 cawan tepung ubi - hana gune tpg katakuriko
  • 1 tbsp minyak bijan
  • 4 batang cili kering - potong
  • 6 biji cili padi - ketuk - hana x ltk
  • 1 biji bawang besar - hiris
  • 2 biji lemon - perah ambil jus
  • 3 tbsp madu
  • 2 tbsp air - tak letak
  • 1 tbsp sos ikan
  • Kacang gajus panggang - hana tambah kcg tanah
  • bijan
  • daun kari
Cara-cara
  • Basuh ikan bilis. Rendam sekejap dlm 10-15min. Toskan kemudian lap dengan kitchen towel. Campurkan dengan tepung. Gaul. Panaskan minyak. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
  • Dalam kuali lain, panaskan minyak bijan. Goreng cili kering, bawang, cili padi dan daun kari sekejap.
  • Masukkan jus lemon, sos ikan, air dan juga madu. Kacau hingga agak pekat. Masukkan ikan bilis, kekacang serta taburkan bijan jika suka. Gaul rata dan sebati. Angkat dan hidangkan.

9 comments:

  1. kruk krak... syedap tu kak, terasa2 cam snak ikan bilis masa gi Pangkor.. tp x de cili bagai.. nak sepinggan syedap tu.. rajin akak..

    ReplyDelete
  2. hari tu nampak kt dapur along, mmg dh terliur...tp kita dh abes stok bilis....nasib larr...betapa berharganya bilis bila duk tmpt org...kekeke...

    adeh, lapor plak nengok....mintak sepinggan bleh? ke cuma ada sepinggan jer?...hehehe....

    ReplyDelete
  3. kak hana katakuriko...eh silap..kak hana kata sedap yye...mcm kerabu ikan bilis pun ye gak..tapi kena letak daun limau purut baru naik bau..kan kan kan jenet kan..nak buat gak la.tapi ikan bilis abis.ikan kering boleh..kikikiki

    ReplyDelete
  4. to halamanku..
    klu kat sini ade gak jual. tp cume buh bijan jerk! sedap! cume tak semua halal di makan!

    to ina..
    pssttt kiter baru dpt stok ikan bilis dr mesia! tuh psl laju ajer! uishhh sedappp! nak?? akak buat satu tupperware! wat ratah2! hihihi

    to izahdaut..
    oitt sebut bior benerrr.. tepung katakuriko! haiishhh... wahahaha... sukati ko nk ltk daun apa! daun kayu balak pong ok gak kot! wakakakaka...

    ReplyDelete
  5. kalau mas makan compom tak cukup semangkuk tu..sedapnya...bila la mas nak buat...

    ReplyDelete
  6. Salam Hana,
    Menu yg berkaitan ikan bilis ni kena tnggu balik Msia...hi3..dah nak balik ni stok ikan bilis tinggal setoet...takleh wat...nak rasa hana punya jelah....boleh ke wahai adindaku...

    ReplyDelete
  7. wow....nak kruk krak jugak...emmm,mmg nmpk sedapp hana,mcm kat kedai jer..kalau ida ratah cam gitu je,jap jer bole abis tu..

    ReplyDelete
  8. tin..tong....dtg bawak periuk ni..kita tk main pinggan2..hahaha...sedap lak...nak cuba.tp dh stop beli brg...masuk list dulu le..boleh?

    ReplyDelete
  9. to mas..
    mmg kompom la mas! akak wat setupperware pong cam tak cukup gak! hahahaha

    to k.yatie..
    salam kekandaku... boley ajaa.. janji nnti blk mesia jgn di lupa in utk mengepos kembali ke adinda! boley ngak?? kikiki

    to ida..
    haah kan da..kat sini byk yg mcm2.. yg campur kcg pong sedap! ms peknen dulu kene mengunyah ikan bilis jerk! hihihi

    to k.anie..
    jelesnyer org tuh nk balik mesia! kakk..kirim yer! ikan bilis spoloh kilo! ikan bilis jepong tak best! hahahahaha...

    ReplyDelete