ini ghuper buah kepayang@kluak. gambar ihsan dari Deetha
Bahan-bahan
- 400 g daging
- 2000 ml air
- 1 cm lengkuas - ketuk
- 2 batang serai - ketuk
- 6 helai daun limau purut
- 3 sdm minyak
- 2 batang daun bawang, hiris 1 cm
Bahan Tumbuk
- 6 biji buah kepayang@keluak- ambil isinya
- 6 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 biji lada merah
- 2 biji buah keras
- 1-2 sdt ketumbar
- 1 cm kunyit hidup
- 1 cm halia
- 1 sdt belacan
- garam
- 1 sdt gula merah - hana gune gula melaka
Bahan Pelengkap
- 100g taugeh
- 2 butir telur masin, belah 2
- Sambal belacan
- Keropok udang
Cara-cara
- Masukkan daging dan air ke dalam periuk, jerang di atas api hingga mendidih. Masukkan lengkuas, serai, & daun limau purut, masak terus sampai daging empuk, angkat. Keluarkan daging dari periuk dan toskan.
- Potong-potong daging ukuran 1x2x2 cm. Ambil air rebusan daging tadi sebanyak 1250 ml. Masukkan kembali daging ke dalam periuk air rebusan. Jerang lagi di atas api.
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik bau . Kemudian masukkan bahan tumis tadi ke dalam periuk daging. Teruskan memasak sampai mendidih, kecilkan api. Masak lagi hingga seluruh daging benar2 empuk. Angkat.
- Hidangkan rawon dengan bahan2 pelengkap dan nasi hangat.
adeh kak, mula2 nmpak kt tetingkap tu...rawon? apekebenda plak k.hana ni....hehehe...ooooo...camtu ceritanya erk.... ni 1st time dgr & tgk ni...
ReplyDeleteermhh..bahan pelengkap tak masuk gambar skali ke kak? sodap tu...hehehe..
hahahahaa... aku mmg suker wat mesyuarat tetingkap! hihihi..
ReplyDeletebahan pelengkap sila lengkapkan di dapur masing2 yer! boley gtu? muekekeke...
Kemarin juga hendak masak rawon tetapi tidak dapat buah keluak :( Nampaknya enak sangat tu!
ReplyDeleteSalam hana...
ReplyDeletewaaaa rawonn, i likee, tapi tulah tempat aku ni pun susah nak dpt buah keluak, buah kedondong tu ada laaa..haha..ini antara masakan jawa kan, kalau kat S'pore senang nak dapat masakan rawon..luu bikin olanggg susah lahh, waa tatak suka ni macam, apa pasat lu masak ini rawonnn...hehe
macam sayang buah kepayang tu ke? hehehe..dulu napa kak hana tak mengexplore blakang maktab tu.sah sah ada...kiki
ReplyDeletebkn sup kaler hitam tu sebab ditambah ngn kicap ke?
ReplyDeletehe he he
mmm gempak.. x pernah dengar aper lg raser?.. kak istilah mabuk kepayang? x mabuk ke buah tu? he he he..
ReplyDeleterawon tue nguper yee sup arkkk?????klu tgk dr gmbo je confirm i ckp dgg msk kicap.hitam tol!!!!
ReplyDeleteto tummy..
ReplyDeletekat sana ada er tummy buah tuh? saya tak penah tengok! memula ingatkan buah pala.. tapi bukan! hihihi
to matgebu..
salam mat.. haiihhh ko nih patutnya kene cakap jawa lam sesi rawon nih! muahahahaa... matt..aku td hampir2 jugak pikir buah biji getah! agak2 jd apa erk??! wakakakakaka..
to izahdaut..
pssttt blkg institut tuh banyak pokok balak jerk! pehtu monyet2 bergayut say hi ari2 kat aku! bilik aku btol2 ngadap utan! sib baik monyet tuh tk jatuh chenta ngan aku! muahahahahaa
to syuQ..
ko mmg pandai syuQ! klu aku yg buat mmg aku buh kicap! tp klu org Jawa yg buat diorg buh buah itam tuh! hahaha..ko penah try tak syuQ?? diorg ckp sedap wooo..
to erma..
haah! mmg buah nih tk leh makan byk! nanti mabuk kepayang terjun lam kolam! muahahaha
to eiyna..
iyerrrrrr.. dah nama pong kicap! tentulah itam! kalau aku buh arang ko leh beza tak?? tentu ko akan ckp kicap jugak!
ina, buah kepayang ni bukan ke memabukkan.. atau high bila makan? cam istilah mabuk kepayang tu la.. hihihi
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteooo..baru hari ni tahu istilah rawon tuuu..
ReplyDeletei like!!
salam hana...org2 indo n baba nyonya mmg suke masak daging/ayam buah kluek ni kan...aku sure x trkecuali tp bab mkn jer-hehehe n 1 lg tntng kluak yg amat disukai, tgk monodrama Emily of Emerald Hill-masa dia citer tntg masak ayam buah kluak ni-terliur ko! :)
ReplyDeleteOrang Nyonya love buah keluak.My family selalu masak Asam pedas ayam buah keluak.Meleleh hingus,wei.Tapi kan yang tak bestnya bila makan buah keluak ni,lepas makan,kuku semua nampak macam orang kerja mekanik...hitam kat celah kuku as orang nyonya makan nasi makan dengan tangan.Another thing,buah keluak ni leceh sikit nak masak.Kena rendam at least a week and then kena sental lagi lepas tu kena tebuk lubang lagi.Nak beli buah keluak,Pasar besar Melaka and Pasar Bukit Cina kat Melaka ada jual.I think sebiji 50sen.Tapi,sesiapa yang ada pembantu rumah Indon,bila they all balik kampung,suruh they all buy for you sebab kat Indon murah.I rasa beli seguni pun tak sampai $10!
ReplyDeleteOh ya, as far as I am concern, tak pernah pulak I dengar buah keluak ni boleh memabukkan bila makan.Mengemukkan bolehlah sebab bila ada buah keluak,guarantee makan nasi berpinggan-pinggan!
ReplyDeleteRawon semangkuk..
ReplyDeleteooo..itu rupa kepayang@kluak nyer..hehehe..
to k.nor..
ReplyDeletehihihi.. iya lah tuh kak! sbb tuh ade istilah mabuk kepayang! mmg leh mabuk btol2 buah nih kot! heeee.. tk penah makan la kak! jumpa pong tk penah! mmula igt buah pala.. hahaha
to naj..
penah makan er naj? camne rasanya yg ori tuh? tp buh kicap pong sedap! hahahaa
to deliah..
salam del.. apakata ko try wat apa2 yg berkaitan ngan kluak nih! aku nih jakun ko! pestaim dengo! ghupernyer buah nih pemes emes ngalahkan biskut pemes emes tuh! hahahaha
to shereen..
hahahahaa.. eh! klu masak asam pedas tuh jd kaler itam la yer? uishhh ai mmg btol2 jakunnn! hihi.. perghhhh murah gler seguni 10hinggitt! deethaaaaaa.. aku kirim! muahahahaha... tima kasih shereen kongsi info! nice u!
to ibh..
iyaa dehhh! kamu pong ngak penah jumpa juga ya? Jom kita carik di Jawa. kabarnya di sana murah2! hihihihi
hahah... sue bukan tak penah jumpa..tp langsung tak kenai pun buah tu..ekekkkee...Almaklum la..bini org ni rajin sgt kedapur..kekekekee
ReplyDeletewah wah.. rawon dah sampai jeponnn.. haiitttt!!
ReplyDeleteWaduh kicap2 pon mengancam wehhh... sini pon mana la nak ada buah kluak tu... hehehe
ReplyDeleteIjan
hitam hitam si tampuk manggis...sungguh hitam sbb kicap tapi ku pandang manis hehehe...
ReplyDeletepertama kali tahu wujud sup ni...
mohon share resepi ye
ReplyDelete