Thursday, July 15, 2010

Rawon

Rawon kalau di istilahkan melayu ialah Sup Hitam! hitam di sebabkan dengan buah kluak@buah kepayang di bawah sinunnn! original itam dier! tp tipah jangan tertipu, sbb yang aku buat nih aku buh kicap! maknanya daging sup kicap! muahahahahaha... apa kebende buah kepayang tuh pong aku baru kenal! pehni sape nak buat, meh pakat2 g hutan bukit batu belah kot2 ader pokok kepayang! kang ader la kot buahnyer! hihihihi.... klu nak wat power sup nih buh ler cili banyak2! pehtu diorg panggey `Rawon Setan`! haiihhhh cam tak biasa la pulak ngan istilah setan di Jawa sana! kan kann... hihihi... tima kasih wat adindaku Deetha kerna memperkenalkan ngan masakan nih. tak tau ar rasa yg aslinya camne.. maklom ler perisa aku adalah kicapp! muahahahaa.. ya amponnn ibuk2 bapak2 sekeliannnn! tp rasanya sungguh enakkk wpon kicap! heeee... resepi nih udah di melayukan yer! tp ade sedikit bunyi jawanya! hahaaa

ini ghuper buah kepayang@kluak. gambar ihsan dari Deetha

Bahan-bahan
  • 400 g daging
  • 2000 ml air
  • 1 cm lengkuas - ketuk
  • 2 batang serai - ketuk
  • 6 helai daun limau purut
  • 3 sdm minyak
  • 2 batang daun bawang, hiris 1 cm
Bahan Tumbuk
  • 6 biji buah kepayang@keluak- ambil isinya
  • 6 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 biji lada merah
  • 2 biji buah keras
  • 1-2 sdt ketumbar
  • 1 cm kunyit hidup
  • 1 cm halia
  • 1 sdt belacan
  • garam
  • 1 sdt gula merah - hana gune gula melaka
Bahan Pelengkap
  • 100g taugeh
  • 2 butir telur masin, belah 2
  • Sambal belacan
  • Keropok udang
Cara-cara
  • Masukkan daging dan air ke dalam periuk, jerang di atas api hingga mendidih. Masukkan lengkuas, serai, & daun limau purut, masak terus sampai daging empuk, angkat. Keluarkan daging dari periuk dan toskan.
  • Potong-potong daging ukuran 1x2x2 cm. Ambil air rebusan daging tadi sebanyak 1250 ml. Masukkan kembali daging ke dalam periuk air rebusan. Jerang lagi di atas api.
  • Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik bau . Kemudian masukkan bahan tumis tadi ke dalam periuk daging. Teruskan memasak sampai mendidih, kecilkan api. Masak lagi hingga seluruh daging benar2 empuk. Angkat.
  • Hidangkan rawon dengan bahan2 pelengkap dan nasi hangat.

22 comments:

  1. adeh kak, mula2 nmpak kt tetingkap tu...rawon? apekebenda plak k.hana ni....hehehe...ooooo...camtu ceritanya erk.... ni 1st time dgr & tgk ni...

    ermhh..bahan pelengkap tak masuk gambar skali ke kak? sodap tu...hehehe..

    ReplyDelete
  2. hahahahaa... aku mmg suker wat mesyuarat tetingkap! hihihi..
    bahan pelengkap sila lengkapkan di dapur masing2 yer! boley gtu? muekekeke...

    ReplyDelete
  3. Kemarin juga hendak masak rawon tetapi tidak dapat buah keluak :( Nampaknya enak sangat tu!

    ReplyDelete
  4. Salam hana...
    waaaa rawonn, i likee, tapi tulah tempat aku ni pun susah nak dpt buah keluak, buah kedondong tu ada laaa..haha..ini antara masakan jawa kan, kalau kat S'pore senang nak dapat masakan rawon..luu bikin olanggg susah lahh, waa tatak suka ni macam, apa pasat lu masak ini rawonnn...hehe

    ReplyDelete
  5. macam sayang buah kepayang tu ke? hehehe..dulu napa kak hana tak mengexplore blakang maktab tu.sah sah ada...kiki

    ReplyDelete
  6. bkn sup kaler hitam tu sebab ditambah ngn kicap ke?

    he he he

    ReplyDelete
  7. mmm gempak.. x pernah dengar aper lg raser?.. kak istilah mabuk kepayang? x mabuk ke buah tu? he he he..

    ReplyDelete
  8. rawon tue nguper yee sup arkkk?????klu tgk dr gmbo je confirm i ckp dgg msk kicap.hitam tol!!!!

    ReplyDelete
  9. to tummy..
    kat sana ada er tummy buah tuh? saya tak penah tengok! memula ingatkan buah pala.. tapi bukan! hihihi

    to matgebu..
    salam mat.. haiihhh ko nih patutnya kene cakap jawa lam sesi rawon nih! muahahahaa... matt..aku td hampir2 jugak pikir buah biji getah! agak2 jd apa erk??! wakakakakaka..

    to izahdaut..
    pssttt blkg institut tuh banyak pokok balak jerk! pehtu monyet2 bergayut say hi ari2 kat aku! bilik aku btol2 ngadap utan! sib baik monyet tuh tk jatuh chenta ngan aku! muahahahahaa

    to syuQ..
    ko mmg pandai syuQ! klu aku yg buat mmg aku buh kicap! tp klu org Jawa yg buat diorg buh buah itam tuh! hahaha..ko penah try tak syuQ?? diorg ckp sedap wooo..

    to erma..
    haah! mmg buah nih tk leh makan byk! nanti mabuk kepayang terjun lam kolam! muahahaha

    to eiyna..
    iyerrrrrr.. dah nama pong kicap! tentulah itam! kalau aku buh arang ko leh beza tak?? tentu ko akan ckp kicap jugak!

    ReplyDelete
  10. ina, buah kepayang ni bukan ke memabukkan.. atau high bila makan? cam istilah mabuk kepayang tu la.. hihihi

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. ooo..baru hari ni tahu istilah rawon tuuu..

    i like!!

    ReplyDelete
  13. salam hana...org2 indo n baba nyonya mmg suke masak daging/ayam buah kluek ni kan...aku sure x trkecuali tp bab mkn jer-hehehe n 1 lg tntng kluak yg amat disukai, tgk monodrama Emily of Emerald Hill-masa dia citer tntg masak ayam buah kluak ni-terliur ko! :)

    ReplyDelete
  14. Orang Nyonya love buah keluak.My family selalu masak Asam pedas ayam buah keluak.Meleleh hingus,wei.Tapi kan yang tak bestnya bila makan buah keluak ni,lepas makan,kuku semua nampak macam orang kerja mekanik...hitam kat celah kuku as orang nyonya makan nasi makan dengan tangan.Another thing,buah keluak ni leceh sikit nak masak.Kena rendam at least a week and then kena sental lagi lepas tu kena tebuk lubang lagi.Nak beli buah keluak,Pasar besar Melaka and Pasar Bukit Cina kat Melaka ada jual.I think sebiji 50sen.Tapi,sesiapa yang ada pembantu rumah Indon,bila they all balik kampung,suruh they all buy for you sebab kat Indon murah.I rasa beli seguni pun tak sampai $10!

    ReplyDelete
  15. Oh ya, as far as I am concern, tak pernah pulak I dengar buah keluak ni boleh memabukkan bila makan.Mengemukkan bolehlah sebab bila ada buah keluak,guarantee makan nasi berpinggan-pinggan!

    ReplyDelete
  16. Rawon semangkuk..
    ooo..itu rupa kepayang@kluak nyer..hehehe..

    ReplyDelete
  17. to k.nor..
    hihihi.. iya lah tuh kak! sbb tuh ade istilah mabuk kepayang! mmg leh mabuk btol2 buah nih kot! heeee.. tk penah makan la kak! jumpa pong tk penah! mmula igt buah pala.. hahaha

    to naj..
    penah makan er naj? camne rasanya yg ori tuh? tp buh kicap pong sedap! hahahaa

    to deliah..
    salam del.. apakata ko try wat apa2 yg berkaitan ngan kluak nih! aku nih jakun ko! pestaim dengo! ghupernyer buah nih pemes emes ngalahkan biskut pemes emes tuh! hahahaha

    to shereen..
    hahahahaa.. eh! klu masak asam pedas tuh jd kaler itam la yer? uishhh ai mmg btol2 jakunnn! hihi.. perghhhh murah gler seguni 10hinggitt! deethaaaaaa.. aku kirim! muahahahaha... tima kasih shereen kongsi info! nice u!

    to ibh..
    iyaa dehhh! kamu pong ngak penah jumpa juga ya? Jom kita carik di Jawa. kabarnya di sana murah2! hihihihi

    ReplyDelete
  18. hahah... sue bukan tak penah jumpa..tp langsung tak kenai pun buah tu..ekekkkee...Almaklum la..bini org ni rajin sgt kedapur..kekekekee

    ReplyDelete
  19. wah wah.. rawon dah sampai jeponnn.. haiitttt!!

    ReplyDelete
  20. Waduh kicap2 pon mengancam wehhh... sini pon mana la nak ada buah kluak tu... hehehe

    Ijan

    ReplyDelete
  21. hitam hitam si tampuk manggis...sungguh hitam sbb kicap tapi ku pandang manis hehehe...

    pertama kali tahu wujud sup ni...

    ReplyDelete