Bahan-bahan
- 4 biji telur gred "A"
- 100 g gula halus
- 1/2 camca teh ovallate
- 120 g tepung protein rendah (mat belasah guna tepung gandum)*
- 1/2 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
- 85 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
- 120 g pisang embun#
- 1/4 camca teh soda bicarbonate#
- Secubit garam#(#dilecek hingga hancur)
- hana tambah cinnamon powder dan juga walnut.
- Putar gula halus dengan ovallate hingga rata. Masukkan kesemua telur dan putar hingga kembang dan pekat. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata.
- Masukkan pisang lecek, putar lagi dan akhir sekali masukkan mentega cair dan gaul rata menggunakan spatula.
- Isikan ke dalam acuan muffin 3/4 penuh dan bakar pada suhu 180C selama 25 minit atau hingga masak. Biar kek sejuk dan hias ikut kreativiti masing2. Jika menggunakan loaf tin atau tin bulat panjangkan masa membakar 20 - 25 minit lagi atau hingga masak.
tengah tension ni nak juga makan kek pisang akak...mas nak 3 keping tu...
ReplyDeletehihihi...syian mas.. berpoluh ker mas? akak ader air ngan kek nih! makan yer..jgn gelojoh2! insyaAllah bleh settle tuh... aminnn...
ReplyDeletepisang? erkk....tak mo lagi.. tapi kek nih sah sah gebu sebab tuhhh ovelet tuh..boleh aa pas skit yg dah fotong tu ye kak...tambah sah gebu lagi sebab dari cikmat gebu..kan kan kan
ReplyDeletecantiknya roti... eh salah kek!
ReplyDeleteto izahdaut..
ReplyDeletehahahaha...kompom ko dh mabuk pisang! biler nk memisang lagi? taun depan ker bulan depan?? muekekekeke
to coodeang..
oittt! sebut btol2! kek! bukan roti! wakakakakakaa...
cepat2 akak order satu lg hana..nak bwk gi putrajaya esok ada kenduri..hehe
ReplyDeleteSalam Kak Hana...best la akak ni dah la pandai masak pastu photographer berbakat, akak boleh tulis buku masak, akak ovallate tu nak cari kat mana? akak beli kat mana? thanks akak...
ReplyDeleteto k.anymz..
ReplyDeletetungguuuuu..nak ituttt! lama tk mkn nasik kenduri wooo! huhuu
to hanis my..
salam hanis...maceh macehh! kombang lobang idong aku sampai leh masuk sekoq gajah! wakakaka... ovallate tuh akak bli kat mesia! kat mana2 bakery dan kat supa bhgn kek ader jual! kat jepon rasanya xde.. klu ader pong kompom tak halal..
jgn goda daku kerna banana butter cake tu...ahaiii...butter ada..telur n pisang yilek..mana nk goncangkan tu?
ReplyDeleteto k.anie nagoya..
ReplyDeletesila gunakan kuasa kendo anak anda utk menggegarkan nagoya!! muahahahaha...
assalamualaikum hana.
ReplyDeletebagi kakchik kan, hana masak apa pun, pisang overdue ke... semuanya nampak menjadi dan sedap hehe.
inspirasi sungguh hana ni.
salam hana..batuk plak hr ni agaknye smlm mlantak pisang emas sbb susah gak nk jumpa kat sini :) klu mkn kek pisang agak2 batuk ilang tak :D
ReplyDeleteTu dia ..hasil pisang posing lagik..Ari ni sue tak pose tau..mana habuanya..tunggu ni..heeee
ReplyDeleteAmbil sepotong ya, boleh khan? Yum Yum ... Yummy. Terima kasih, in return .... I have 2 awards for you, please feel free to collect it from my blog :)
ReplyDeletesalam hana boleh akak cuba resepini...mak mertua bawa byk pisangtu...tak au nak buat ape
ReplyDeletesalam hana....
ReplyDeleteIshh, sedapnya..tapi tu lah rumah aku penduduk tak ramai, kena tunggu time hujung minggu, baru ada kaki bedal..aku je nak bedal, dah leer gebu..tak bleyyyy...