Sunday, August 8, 2010

Keema Nurjan & Roti Naan

Salam dihujung minggu... arini tuan umah dah turunkan piyuk! tp mood rajen bebeno lom tiba.. cume masak yg segera2 jerk! hahahaa... Jemput makan sarapan kitaorang arini... dah lama bli garam masala nk wat keema nih. mujur lom expired! haha... tima kasih kak.nur atas resepinya.. tapi kiter gune daging mo mo je.. mbek mbek xde.. tpg roti bli yg readymade. tinggal uli sekejap then bakar. hihi... leh tgk juga keema k.nur yg simple di sini. kak.madiha juga ade mencube. sedap!

Bahan-bahan
  • 500 gm daging kambing cincang - gune dgg lembu
  • 1 sudu besar pes halia
  • 1 sudu besar pes bawang putih
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sudu besar mentega
  • 200 gm bawang besar bombay, dikupas dan dihiris-hiris
  • 1 cawan air panas
  • 1/2 cawan krim putar - x ltk lebihkan yogurt je
  • 1/2 cawan yogurt
  • 100 gm tomato, dipotong empat
  • 1/2 cawan kacang pis- xde ganti carrot
  • 1 tangkai cili merah dan hijau dihiris-hiris
  • sedikit daun ketumbar dipotong kasar
  • garam secukup rasa
  • lada hitam yang baru dikisar
  • 1/2 cawan biji gajus yang digoreng terendam - xde
Rempah Tumis
  • 2.5 kayu manis
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga cengkih

for mas.. ni ghuper garam masala dan ingredientsnya - sumber wikipedia

Pes Kari (digaul rata-rata)
  • 1 sudu besar garam masala
  • 1 sudu teh lada putih serbuk
  • 1 sudu besar rempah kari daging serbuk
  • 2 sudu besar cili serbuk- hana buh sesudu je x wat pedas
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 1 sudu besar ketumbar serbuk
  • 1/4 cawan air
Cara-cara
  • Masak daging dengan pes halia dan bawang putih selama 3 minit dan ketepikan.
  • Panaskan minyak masak dan mentega di dalam kuali lain dan tumis bawang besar sehingga kuning. Masukkan rempah tumis.
  • Campur pes kari dan goreng selama 5 minit. Tambahkan daging yang dimasak dan air panas. Renihkan.
  • Apabila daging empuk, masukkan krim putar dan yogurt. Tambah tomato, kacang pis, chili hijau, cili merah dan daun ketumbar. Perasakan dengan garam dan lada hitam.
  • Hias dengan gajus goreng dan hidang dengan roti atau naan

11 comments:

  1. wah kak hana...sedapnya...mas tak pernah buat lagi...selalu makan kat kedai jer...apa beza garam masala dengan garam biasa ye kak...

    ReplyDelete
  2. klu kambing ni mau mengembek den pagi ptg sbb mkn sepiok!!:D

    ReplyDelete
  3. salam mas..
    garam masala tuh bukan garam biasa mas.. garam lam bahse hindi maksudnyer pedas/hot! masala tuh maksudnyer mixture/herba campuran@spices. kebanyakkan masakan India menggunakan rempah nih. mcm serbuk kari la juga. nnti try mas cari ye..

    ReplyDelete
  4. salam del..
    muekekekekee.... bukan takat ko jerk yg mengembek! ngan aku2 skali mengembek! kekekeke..

    ReplyDelete
  5. nak skitt..sbab garam masala aku dah expired!!masak skali pehtu bertahun peram..ingt bleh jadi pekasam ker..kikiki..kak hana lawo mgkuk cengkerang tuh..

    ReplyDelete
  6. to izahdaut..
    hahahaha... mujur aku bli sepeket kecik jerk! klu tak ikut nasib cam ko la gamaknyer! muekekeke... lawo er? macehhh.. hasil barang rembatan aritu ler..hahaaa

    ReplyDelete
  7. sib baik lembu kalu kambing kena siapkan ubat darah tinggi ni Darwis..

    ReplyDelete
  8. maceh kak hana....lain juga rupa garam masala tu...senang mas nak cari nanti...ni yang sayanggg kak akak...

    ReplyDelete
  9. to cikmanggis...
    hhihihi... cian kat tok ma! nanti darwish jd doktor kasi cucuk tok ma er! kikiki

    to mas..
    sesama mas.. takpe.. ilmu dikongsi bersama. mmula dulu pong akak mati2 igt garam. rupenyer rempah india. sayang u tooo!

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum hana. dan banyak hari tak singgah rasa cam dah ketinggalan banyak benda kat sini. kakchik sedang lapar ni sebab hari ni sarapan terlalu awal. tengok roti nan dengan keema nurjan ni terasa makinlah lapar.

    ReplyDelete
  11. waalaikumussalam kakchik..
    baru perasan komen akak kat sini... selamat berpuasa wat kakchik n cik abe akak yer! maap kak klu ade salah silap.

    ReplyDelete