Merdeka! Merdeka! Merdeka!! jerit dengan nada sopan...maklom la pose... hehehehe... Selamat Hari Merdeka buat semua rakyat Malaysia..jgn luper bersyukur kite idop aman damai rakyat makmur.. terima kasih buat nenek moyang kiter dan juga pejuang2 kite dulu yang memperjuangkan tanah air kita dari penjajah.. klu bukan kerana mereka, mungkin di saat ini kiter masih makan ubi rebus.. erkk... bukan ker skrg ni kita masih makan ubi rebus! maka, beringat2 la sejarah malaya ketika makan ubi rebus! sekian pesanan penaja.. hihihi.. nih bukan nak cter psl ubi rebus.. nih cter kek batik jawa! semalam watkan utk anak2. mmula nak wat layer cam
wendy, tp saat2 akhir kemalasan melanda la pullak. humban jerk terus lam koli! haaaa sinang kelejer! resepi nih aku gune resepi dari
kak.shidah. cam biasa, aku suker try mana2 resepi wpon dah byk n3 psl kek batik nih! heeeee... tima kasih kakshidah. aku wat setengan adunan dr resepi di bawah. sedap! anak2 cukup suker..
Bahan-bahanBahan A
- 12 oz butter ( 350g )
- 1 1/2 cup of sugar
- 8 eggs (size B)
- 1/2 tin of condensed milk
- 2 tbs vanilla
Bahan B
- 1/2 cup nestum
- 1/2 cup cocoa
- 1/2 cup milo
- 1 1/2 cup water
- 700gm biskut marie
Cara-cara- Cream butter and sugar, add eggs, condensed milk and vanilla.
- Pastu tuang A dalam B, then kacau.
- Masak atas api, slowly kacau sampai pekat. Mcm mana nak tau whether dah boleh tutup api ke tak? Bila dah likat mcm nestum campur air, then boleh la tutup api.
- Tuang the mixture dalam bekas, pastu patah 4 biskut marie sampai habis. kena gaul and tekan biskut marie tu. pastu sejukkan, masuk dalam peti dalam 2-3 hrs.
adeh...sedap memang sedap.dlm hati selalu nak buat.tapi kalau gi kedai mesti lupe nak beli sekut meri.kalau beli pun, bebudak dulu terkam makan..hehe..nak skit kak hana.lawo munge putih tu.mcm fondant boleh makan tak?ihihi..kalau puasa semua nampak sedap nih..haruu
ReplyDeleteOoo ade pakai nestum yek
ReplyDeletekena cube ni,hihi
10q again...lala
to izahdaut..
ReplyDeleteaku rasa bukan salah budak.. mak budak kene simpan lek lok..aku ltk sekut nih ko tau kat mana?? gobok faling nunnn mencecah awan! muahahahaa... lawo munge tuh erk erk erkk ! penat aku nganyam siang dan malam taw! gune polisterin jerk tuh! kretip tak kretip tak?? muekekekeke..
to peri pia..
yep! rasa dier extra sedap bg sape yg suker nestum! ur welkem pn.pia.. hihihi...
mas pun dah banyak kali teragak2 nak buat, tapi tak buat2 pun, malas pulak rasanya, biskut marie ada kat balang tu...entah bila la nak buat, kena tunggu mood rajin dulu ni...ha..ha..ambik kek batik jawa kak hana dulu la...nak tapau 3 ketoi baleh kak...
ReplyDeleteehem..ehem...makcekkkkk!!!! kt umah ni dh lama dok tunggu smpai tegolek2 ni,manala kek batik owg jepong xsampai2 lg,wakkakakakka....
ReplyDeleteina, sedap kan? hehe.. recipe tu ambik from my mum nye recipe book. i love it sebab instead of rasa mcm milo, it taste chocolatey. awat engkau punya lagi comey dari yg akak punya kek batik? ishk! lawan tokey ni! selamat berbuka. eh! dah pose ke belum? hehe
ReplyDeleteuwahhh...kok title nya diletak;
ReplyDeletekak batik jowo...kui33..
sedapnya!!
to mas..
ReplyDeletemende nak buat nih klu niat jam tuh,jam tuh jugak kene buat mas! klu tangguh2 mmg sampai sudah ler tak buat2.. silap2 TERexpired! muekekekee
to mimiey..
oit cik tipah! ko nih tak gheti pose ker mintak2! tunggu buka br aku bg suku ketul! muahahahahaa
to kak.shidah..
haah kak! mmg sedapp! anak2 tak brenti makan..tp mak dier suh stop takut abes kempunan tak merasa. muahahahaa.. resepi mak akak er?? kim salam mak akak la klu gtu! kim salam sayang.. kekeke.. sbb kite lagi comey dr akak kot! wakakakakakaka..... eh dah pose la.. hihi
to ummie..
woit! jgn durhaka resepi nnti kene tulah! wakakakakakaa...
wahhh...kek batik merrie lg,suka ye na mkn ni...ida pon suka,tapi samala tak terbuat2...rasanya dah beberapa kali beli sekut ni..last2 abih gitu je...
ReplyDeleteyep! bagi seloyang pong aku boleh abeskan! muahahahahaa... budak2 kat umah nih klu biskut semata gtu lambat pulak abisnyer. klu wat kek batik laju pulak! sbb lg sedap la tuh kan.. hihi
ReplyDelete